Takip Et
  • 15 Kasım 2021, Pazartesi 14:36

Domain nedir?

Bir diğer adı "alan adı" olan domaini hepimiz şu sıralar sık sık işitir olduk. Peki sürekli karşılaştığımız bir kelime olan domainin anlamını biliyor muyuz?

Domain için en uygun tanımı şu şekilde yapabiliriz: Kurmuş olduğunuz web sitenizin adresine "domain" denir. Sizi evinizde ziyaret etmek isteyen kişilerin evinizin adresine ihtiyaç duyması gibi dijital dünyadaki oluşturmuş olduğunuz eviniz için de harf, sembol ve sayılardan oluşan bir domaine ihtiyaç duyuluyor. Eğer bir domaine sahipseniz, sizlere sanal ortamda ulaşmak isteyen kişi, tarayıcısındaki arama çubuğuna size ait domaini hatasız olma şartıyla yazarak kolayca ulaşabilir. Domainin var olmasının asıl sebebi de budur.

NEDEN DOMAİN SATIN ALINMALI?

"Neden domain satın alınmalı?" sorusunun cevabını bir nebze de olsa "domain neden kullanılır?" sorusunda arayabiliriz. Domainlerin genel olarak iki adet ana bölümü vardır: Domain adı ve domain uzantısı. Domain adı ve uzantısına şu şekilde örnek verebiliriz. "Google.com" adlı internet sitesinin "Google" kısmı yani ilk ana kısım domain adı iken, ".com" yani ikinci ana kısmı da domain uzantısıdır.

Domainlerin genel olarak iki ana kısımdan oluştuğunu söylesek de birden fazla ana kısım da domain uzantısı olarak barındırabilir ve bu uzantılar çoğunlukla resmi amaçlar için tercih edilir. Örneğin; her ülkenin kendine göre bir uzantısı vardır. Bunlardan en aşina olduğumuz örnek; ülkemizde kullanılan ".tr" uzantısıdır. Diğer ülkelerin sahip olduğu bu tarz domain uzantılarının yanında ülkemizde eğitim kurumlarının da kullandığı ".edu" gibi resmi uzantılar da vardır.

Sahip olunan domainlerin çalışma sistemine de değinerek sizlere neden bir domaine sahip olmanız gerektiği hakkında başka bir sebep daha sunmak isteriz. Genel olarak domainler şu şekilde çalışır: Web sitenizde bulunan dosyalarda dahil hemen hemen her şey dünyanın farklı noktalarında bulunan sunucularda yer alıyor ve bu sunucular da sadece sahip olduğumuz IP adresleri ile tanınabiliyor. DNS (Domain Name System) ise aldığınız domain adları ile halihazırda sahip olduğunuz IP adresleri arasında bir bağ kurarak sitenize erişimin önünü açıyor. Böylelikle siteye karmaşık birçok sayı ve noktalama işareti ile ulaşmak yerine, satın almış olduğunuz domain ile rahatlıkla ulaşabiliyor.

Domain ile ilgili detaylı bilgilere buradaki linkten ulaşabilirsiniz: https://www.natro.com/domain-sorgulama

EN İYİ ALAN ADI NASIL SEÇİLİR?

Alan adı yani domain almaya karar verdiyseniz, Gelin en iyi alan adını nasıl seçebileceğiniz hakkında tüyolara birlikte bakalım.

1.Kısa ve Yazımı Kolay Bir Domain

Yazımı basit ve kısa olan bir domain adı her zaman akılda kalıcı olur. Örneğin; "Hasan" yerine 'Haxan' gibisinden aşina olunmayan kelimeler kullanmamalısınız. Kolay bir domain hakkında ikinci tavsiyemiz ise Türkçe ile İngilizceyi birleştirmemeniz ya da benzer kelimeleri kullanmamanız yönünde. Bunun için bir örnek vermemiz gerekirse "ekspres" yerine "express" kelimesini kullanmamalısınız.

Oldukça sade ve basit bir dil ile tüketiciye daha cazip bir biçimde yaklaşmalısınız. Uzun ve karmaşık isimler tüketiciyi yormaya ve vazgeçirmeye meyilli olduğu gibi yazım hatalarından dolayı da farklı adreslere yönlendirebilir. Aynı şekilde noktalama işaretleri ve rakamları da kullanmaktan kaçınmalısınız.

2.Anahtar Kelimelerinizle Başlıklarınıza Renk Katabilirsiniz

Satmış olduğunuz ürünleri ve kendi tüketicinize verecek olduğunuz hizmetlerinizi tanımlayan anahtar kelimelerin başlıklarınızda yer edinmesine izin veriyor oluşunuz, seçecek olduğunuz domain adını olumlu yönde etkileyecektir. Örneğin; bilgisayar tamiratı ile ilgileniyorsanız "bilgisayartamir.com" adını kullanabilirsiniz. Kendi domaininize eklemiş olduğunuz anahtar kelimelerle tüketicilerin sitenizi daha çok ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz ya da bunun yerine bulunmuş olduğunuz çevreyi ele alabilirsiniz. ("manisabilgisayarcisi.com" gibi.)

3.İnsanların Akıllarında Kalıcı Bir Yer Edinmek için Çaba Gösterin

Milyonlarca siteye sahip dijital dünyada akılda kalıcı olmak milyonlarca sitenin arasında kaybolmaktan sizi alıkoyacaktır. Bu yüzden dikkat çekici ama aynı zamanda akılda kalıcı bir isim seçmeniz önemlidir. Televizyon ve bazı internet reklamlarının akılda kalıcılık konusundaki başarılarına hepimiz şahit olmuşuzdur. Onlar gibi siz de akılda kalıcı bir domain belirlemelisiniz.

4.Oluşturduğunuz Domain Hakkında Araştırma Yapın

Oluşturduğunuz domain hakkında araştırma yapmak oldukça önem arz eder. Oluşturduğunuz domainin patentinin alınıp alınmadığından emin olmalısınız. Eğer patenti alınmış bir domaini kullandığınız anlaşılırsa başlatılan hukuki süreç baş ağrıtıcı olabilir. Ayrıca, domaininizi oluşturduğunuzda satın alma konusunda aceleci davranmalısınız. Domain almak ucuzdur, bu yüzden de domain adları çabuk satılır.

5.Uygun Bir Domain Uzantısı Seçmek

Uzantıların ne olduğuna hep beraber değinmiştik. Uzantıların her biri farklı kullanımlarda sizlere eşlik eder. Bu yüzden sizin için uygun uzantıyı almak önemlidir. ".com" en yaygın kullanılan uzantıdır, fakat bunun dezavantajları da vardır. Çok uzun süredir yaygın bir biçimde kullanıldığından akılda kalıcı ve kısa bir domain bulmanız zor olabilir. Gelelim farklı uzantılara ve ifade ettikleri anlamlarına:

●".co": Şirketler ve ticari siteler için kullanılan bir uzantıdır.

●".info": Bilgilendirme amaçlı kurulan siteler için kullanılan bir uzantıdır.

●".net" uzantısı, ".com" uzantısı yerine kullanılabilecek alternatif bir uzantıdır.

●".org" ticari anlamda kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve organizasyonlar için kurulan siteler için kullanılan bir uzantıdır.

●".biz" iş ve ticari amaçlı kurulan siteler siteler için kullanılan uzantıdır.

6.Oluşturduğunuz Markayı Korumak

Markanızı oluşturduktan sonra oluşturduğunuz markanız için sayfanızı kurdunuz. Şimdi sırada sahip olduğunuz markayı korumak var. Daha önceden de domaininizin yanlış yazılması üzerine tüketicilerin farklı sayfalara yönlendirilebileceğini söylemiştik. Bunun önüne geçebilmek ve markanızı koruyabilmek için domaininizin farklı uzantılara sahip ve içinde yazım hatalarının da bulunduğu versiyonlarını da satın almanız gerekir. Bu aşamayı uyguladıktan sonra içinizdeki şüpheleri yok edebilirsiniz, çünkü tüketicileriniz artık yazım hatası yapsalar bile yine sizin sayfanıza, markanıza ulaşmış olacaklar.

DOMAİN SORGULAMA NEDİR?

"Domain sorgulama nasıl yapılır?" sorusuna gelmeden önce "domain sorgulama nedir?" buna değinmek ve domain sorgulamanın önemini bilmemiz daha faydalı olur. Domain adını daha öncede bahsettiğimiz tavsiyeler eşliğinde oluşturduğunuzu ve sonuna da uygun olduğunu düşündüğünüz uzantıyı koyduğunuzu varsayalım. Şimdi sırada oluşturduğunuz domainin güncel olarak kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek var. Bunun için domain sorgulaması şarttır. Daha önce de bahsettiğimiz üzere, eğer oluşturduğunuz domain kullanılıyorsa ve buna rağmen siz bu kullanılan domain ile bir site kurduysanız, açılabilecek hukuki süreçlerin sıkıntı yaşatabilmesinin yanı sıra sizi maddi açıdan da zor duruma sürükleyebilir. Bu yüzden oluşturduğunuz domainin kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek adına domain sorgulaması yapmalısınız.

DOMAİN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Domain sorgulamanın önemini vurguladıktan sonra gelelim asıl soruya: "Domain sorgulama nasıl yapılır?" Domain sorgulama hakkında size yardımcı olabilecek birçok yerli ve yabancı sağlayıcı bulunmaktadır. Gireceğiniz sitelere oluşturmuş olduğunuz domaini yazmalı ve sorgulamalısınız.

İstediğiniz domaini sorguladıktan sonra karşınıza alan adının daha önce başkası tarafından alınıp alınmadığını gösteren bir ekran çıkacaktır. Yaptığınız bu sorgulama işlemine ise domain sorgulama denir. Sayfada bulunan arama çubuğuna aklınızdaki domaini yazarak kontrol edebilir, 120’den fazla domain uzantısında sorgulayarak kayıt işlemini anında gerçekleştirebilirsiniz.

ALAN ADI SORGULAMA HANGİ SİTEDEN YAPILABİLİR?

"Oluşturmuş olduğum domaini sorgulatabileceğim güvenilir bir site var mı?" diye soracak olursanız size Natro ile tanıştıralım. Natro web sitesine girerek dilediğiniz kadar domain sorgulatabilirsiniz. "Güncel olarak kullanılıyor mu?" yoksa “kullanıma açık mı?" öğrenebilirsiniz. Bununla da kalmayıp domain satın alabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki domain satımları tek seferlik yapılamaz. Belli bir süre oluşturduğunuz domain için ödeme yapmalısınız ve belirlenen süre bittikten sonra oluşturduğunuz domaini kullanabilmek için tekrar ödeme yapmanız gerekir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.