Takip Et
  • 31 Temmuz 2015, Cuma 11:00

Sökeliler yılda 10 bin 500 ton turşu ihraç ediyor

Söke'de 20 yıl önce kurulan turşu fabrikası iç piyasada üretimini yaptığı turşu ve domatesi, dış piyasadan ithal ettiği kapariyi işleyerek dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edip ülke ekonomisine yıllık 9 milyon TL katkı sağlıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Söke’nin Yenidoğan Mahallesinde 3 Türk ve bir Faslı'nın ortaklaşa kurduğu şirket ürettiği turşularla 20 yıl sonra dünya ülkelerinin sofralarının vazgeçilmezi haline dönüştü. Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde doğal ortamda sözleşmeli çiftçilere üretimini yaptırdıkları domates ve biberi işleyerek turşu yapan firma, dış ülkelerden elde ettiği kapariyi de yine burada işleyerek başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD, Kanada ve Avustralya gibi dev ülkelere ihraç ediyor. 24 saat çalışan işletmede çalışanlarının tamamı fabrikaya yakın yerleşim yerlerinden sağlanıyor. Özellikle bayanların ellerinden geçen ve modern makinelerde işlenen biber, domates ve kaparinin yanı sıra az sayıda da salatalık ve karnabahar turşusunu karışık olarak yapılıyor. Paketlenen biber turşusu, domates kurusu ve kapari TIR'lara yüklenerek ihraç ediliyor.

ÜÇ YILDA BEŞ MİLYON EURO YATIRIM

Şirket ortaklarından Çelik Özbaş, ürettikleri turşularla dünya standartlarında bir firma olduklarını ifade ederek, “Firmamız Söke’nin Yenidoğan Mahallesinde 1995 yılında üç Türk, bir de Faslı üç ortakla kuruldu. 20 yılın sonunda hızla büyüyen firmamız 250 çalışanımızla bine yakın çiftçimizle Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Brezilya, Kanada ve Avustralya gibi ülkelere ihracat yapar duruma kadar geldi. Son üç yılda beş milyon Euro yatırım yaptık. Belli başlı ürünlerimiz kurutulmuş domates, kapari ve biber turşularından oluşmaktadır. Biberde Meksika ve Yunan biberinde ön plandayız. Firmamızın ön planda tuttuğu kapari kuruluşumuzun ilk yıllarında çoğunlukla yurt içinden alınıyordu. Ne yazık ki, son yıllarda kaparinin büyük bir kısmı yurt dışından gelmektedir. Biber ve domatesi yurt içinden elde ediyoruz. Özellikle Denizli, Manisa, Çanakkale ve Antalya illerinden alıyoruz. Üretim yaptırdığımız çiftçilerin tamamı bizimle sözleşmeli çiftçilerdir. Kendimize ait zirai ekibimiz var. Üreticilere tohum ve fidanlar olmak üzere tüm malzemeyi biz firma olarak sağlamaktayız” dedi.

10 BİN 500 TON TURŞU İHRAÇ EDİLİYOR

En çok birer turşusu ihracatı yaptıklarında değinen Özbaş, “Dış ülkelerden ithal ettiğimiz yaklaşık 2 bin 500 ton kapariyi yine dış ülkelere ihraç ederken, kurutulmuş domates ise bin 500 ton civarında ihraç ediyoruz. Çoğunluğunu ABD’ye ihraç ettiğimiz Yunan biber turşusunu yılda 3 bin 500 ton diğer biberlerle birlikte toplamda 6 bin 500 ton dış ülkelere ihracat ediyoruz.

Geçen yıl Aydın, Söke, Manisa, Denizli ve çevresinden 9 milyon TL civarında ham madde alımı yaptık. Bu ham maddeleri 40 bin metrekaresi açık 20 bin metrekaresi kapalı toplam 60 bin metrekare alan işletmemizde işleyerek Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihracat yaptık” diye konuştu. (BURHAN CEYHAN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.