
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce üretilen ES 1 ve Naz 07 pamuk tohumu çeşidinin üreticiyle buluşturulması için, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği ile protokol imzalandı.
Nazilli'de 1934 yılından bu yana faaliyet gösteren Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, son olarak ürettiği 2 pamuk tohumu çeşidinin tescilini alıp üreticiyle buluşması için ilk hamlesini yaptı. Pamuk Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda gerçekleştirilen protokol törenine, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Yusuf Arslan, Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşek ile Müdür Yardımcısı Halil Dündar, Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman, kooperatif üyeleri Ali Şimşek, Ahmet Ertürk, Faruk Aydın, TARİŞ Ar-Ge Şefi Mehmet Özal ile Ar-Ge teknik personeli Benal Yoldaş ve Pamuk Araştırma teknik elemanları katıldı.
"EKONOMİYE KATKI SAĞLANACAK"
Yerli pamuk çeşitlerini geliştirmeye devam ettiklerini belirten Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşek, tekstil sektörünün ihtiyacı olan lif pamuğun önemli bölümünün ithal edildiğini vurguladı. 60 pamuk tohumu çeşidinin 39'unu enstitülerinde ürettiklerini ve tescilini aldıklarını belirten Şimşek, "Türkiye'de pamukla ilgili tek konu araştırma enstitüsü olan kurumuz, milli ve yerli çeşitleri geliştirerek ülke tarımına kazandırmaya devam etmektedir. Geliştirilen daha verimli pamuk çeşitleriyle lif pamuk ithalat miktarının daha aşağılara çekilmesi hedeflenmektedir. Bangladesh'ten Kolombiya'ya kadar birçok pamuk üreticisi ülkeye teknik destek vererek işbirliğimizi devam ettiriyoruz. Yeni çeşit geliştirme çalışmalarımız ile global arenada Türkiye'nin bir tohumluk üretim üssü olması amaçlanmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda, ülkemizin coğrafi konumunun avantajları da göz önüne alındığında pamuk üretilen ülkelere pamuk tohumu ihracatı yapılabilecek ve bu sayede milli ekonomiye büyük oranda katkı sağlanabilecektir" diye konuştu.
Pamuktan elde edilen ham maddelerin, sanayi üretiminde 41 ayrı alanda kullanıldığını, tekstil, gıda, barut sanayisi ve dolar kağıdının yapımına kadar geniş bir alanda bu ham maddelere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Koray Şimşek, ürettikleri 10 bin kg. pamuk tohumunun üreticiyle buluşması için TARİŞ yetkilileri ile protokol imzaladı. TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman, makineli hasat ile elde edilecek olan ES 1 ve Naz 07 pamuk tohumu çeşidini üreticiyle buluşturacaklarını belirterek, bereketli bir yıl olması temennisinde bulundu. (ERDAL AYDIN)
BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.