Takip Et
  • 9 Mart 2015, Pazartesi 08:30

“Tavuk gübresi çoraklaşmayı önlüyor”

Çine’de uzun yıllardır çiftçilikle uğraşan ve aynı zamanda Çine Ziraat Odası Cumhuriyet Mahalle Delegesi Mutlu Gözkaya (40), tarlalarına tavuk gübresi attığını söyledi. Gözkaya, “Tavuk gübresi tarlanın çoraklaşmasını önlüyor” dedi.

Tavuk gübresini 5 yıldır kullandığını söyleyen Çiftçi Mutlu Gözkaya, hiçbir şekilde verim kaybı yaşamadığını aksine ektiği mahsullerde verim artışı olduğuna dikkat çekti. Tavuk gübresinin toprağa çok faydaları olduğunu söyleyen Mutlu Gözkaya, “Tavuk gübresi kullanmaya başladığımdan bu yana kimyevi gübreyi kullanımını azalttım. Hiçbir verim kaybı yaşamadım aksine arttı. Tavuk gübresi tarlanın dinlemesini sağlıyor. Geleceğin gübresi olarak büyük ve küçükbaş hayvan gübresinin yanı sıra kümes hayvanları gübresi tarlaların çoraklaşmasını önlemek için çok önemli. Dönümde 100-150 kilo arası tavuk gübresi atıyorum. Bu gübreyi tüm tarım ürünleri için elverişli bir gübre. Bunu kullanarak gördüm. Aynı zamanda ekonomik. 50 kilosu 12 TL’ye satılıyor. Bazı çiftçilerimiz bu gübreyi zeytinliklerine atıyor” dedi.

Sebze yetiştiricileri için çok önemli bir gübre olduğunu söyleyen Gözkaya, “Organik sebze yetiştirenler yüzde 50 civarında ürününde bir artış gösteriyor. Çiftçilerimize kullanmalarını da tavsiye ediyorum. Her yıl tarlaya kimyevi gübre kullanmak tarlalarımıza çok zarar veriyor. Ben tarlama çoğunluk olarak tavuk gübresi atıyorum. Çok az bir miktarda kimyevi gübre kullanıyorum” diye konuştu.

"İKİ ÇEŞİT TAVUK GÜBRESİ VAR"

Tavuk gübresinin besin kalitesini artırdığını söyleyen Ziraat Mühendisi Mutlu Madran ise, “Sağlıklı bir bitki olması için toprakta organik maddelerin yoğun olması gereklidir. Bu bakımdan tavuk gübresi diğer gübrelere göre önemlidir. Tavuk gübresinin organik gübreler içerisinde ayrı bir yeri vardır. Besin değeri yüksektir. Tavuk gübresi bitkide tek besin maddesi olarak kullanılmaz. Diğer gübrelerle beraber kullanılması halinde bitkiler daha verimli besin maddesi alacağından, tavuk gübresinin faydaları olacaktır. Tavuk gübresi toprağın tarıma elverişli olmasını ve su tutma kapasitesini yükseltir. Tavuk piliç gübresi uzun süre toprakta kalarak, bitki besin maddesi olarak etkisini gösterir. Toprağın besin kalitesini arttırır. Tavuk gübresi, tarımda ürün artışı sağlamasına yardımcı olur. Tavuk gübresi kültür bitkilerinin besin ihtiyacının karşılanmasında diğer gübrelerle birlikte kullanılmaktadır. Bitkilerin sağlıklı gelişebilmeleri için gerekli besin maddesi ve toprakta organik maddenin olumlu etkilerini sağlaması bakımından tavuk gübresi diğer gübrelere oranla büyük önem taşımaktadır. İki çeşit tavuk gübresi vardır. Bunlar, yumurta tavuğu gübresi ve Broiler etlik piliç gübresi. Burada yumurta tavuğu gübresi önemlidir. Çünkü saftır herhangi bir karışım ihtiva etmez. Gübre değeri yüksektir. Broiler gübresi yetiştirme sebebi ile altlığı ile beraber toplandığından çeltik veya talaş karışımlıdır. Toprak tuzluluğunu arttırmaktadır. Bunun da verime eksi yönde etkisi olmaktadır” dedi. (SEZGİN MADRAN/MADRAN AJANS)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.