
TÜBİTAK ve Sakarya Üniversitesi tarafından düzenlenen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un açılış konuşmasını yaptığı 3. Uluslararası İletişim Bilimleri Sempozyumu’nda (ICOMS) yer alan ADÜ (Adnan Menderes Üniversitesi) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Emre Dingin, “Kamuoyu Gündemi Nasıl Belirlenir?, Gündem Belirleme Üzerine Notlar” isimli söyleşi gerçekleştirdi.
Kamuoyu gündeminin medya tarafından nasıl belirlendiğine yönelik bilgiler veren Doç. Dr. Ali Emre Dingin, medyanın gündem belirlemesindeki rolünü, gündem belirleme kuramı bağlamında açıkladı. Doç. Dr. Dingin konuşmasında, kamuoyunun gündeminin belirlenmesinde medyanın işlevine değinerek; “Geleneksel gündem belirleme çalışmalarında medyanın en azından farkındalık yaratacak yani ne hakkında düşünmemiz gerektiği konusunda gayet başarılı olduğu kanıtlanmıştır. İkinci aşama gündem belirleme çalışmalarında ise medyanın insanları nasıl düşüneceği konusunda da etkili olduğuna yönelik kanıtlar ortaya koymuştur. Üçüncü aşama gündem belirleme çalışmalarında ise medyada yer alan konuların insanların zihnine bir öbek halinde geçtiğidir. Yani medya bize yalnızca haberler hakkında ne düşünmemiz gerektiğini ya da onlar hakkında nasıl düşünmemiz gerektiğini söylemez; aynı zamanda medyadaki haber öbekleri arasındaki ilişkiler hakkında da ne düşünmemiz gerektiğini söylemektedir.” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Dingin, üçüncü aşama gündem belirleme çalışmalarının yeni çalışılmaya başlandığını ve dünyada en kapsamlı çalışmanın Türkiye’de TÜBİTAK tarafından desteklenen “Medyadan Zihnimize” isimli araştırmanın olduğunu vurgulayarak “Üçüncü aşama gündem belirleme çalışmalara göre haberler, farklı olay ve konuları birbirine bağlamaktadır ve bu bağlantının eş zamanlı olarak kamu zihninde de oluşmasını sağlamaktadır. Gündem belirleme çalışmalarında medyanın etkisi ile şu soruya yanıt aranır “Kafamızın içindeki resim nedir?’’ Geleneksel gündem belirleme araştırması bu resmin “ne hakkında” olduğunu yanıtlamaya çalışırken üçüncü aşamada bu resmin daha net bir görüntüsü ortaya koymaya çalışılmaktadır. TÜBİTAK projesi ile yapmış olduğumuz çalışma sayesinde, medyanın insanların zihninde bağlantılar oluşturarak kamu gündemini etkilediğine yönelik çok fazla bulgular elde ettik.” dedi.
Etkinlik, soru cevap bölümünün ardından sona erdi. (DUYGU DİLEK)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.