Takip Et
  • 25 Nisan 2023, Salı 18:20

“Dostlar beni hatırlasın“

Halk ozanı, şair Âşık Veysel Şatıroğlu anısına Aydın İl Halk Kütüphanesi’nde anma söyleşisi düzenlendi. Söyleşiye, Aydın Eski Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, İl Halk Kütüphanesi Müdürü İsmail Akman başta olmak üzere Aydınlı vatandaşlar katıldı.

Kültür ve Turizm Uzmanı Kadir Pürlü ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Sevilay Durmuş’un konuşmacı olduğu söyleşide, Âşık Veysel’in yaşamı, fikirleri, hayat görüşü, mizah anlayışı gibi konular işlendi. Program aralarında ise Âşık Veysel türküleri okundu, tüm misafirler türkülere eşlik etti.

“ÂŞIK VEYSEL CUMHURİYET AŞIĞIYDI“

Âşık Veysel’in ülkesini çok sevdiğini ve birlik beraberliği çok önemsediğini dile getiren Pürlü; “Genç cumhuriyetin türkülerini dile getirdi ama hiçbir zaman siyasete karışmadı. Bir gün Âşık Veysel bir misafirliğe gidiyor sini üzerinde sofra, tam bir Anadolu sofrası. Diyorlar ki iki tane misafir geldi ve bakıyorlar onlar Alevi değil Sünnî, Veysel diyor ki alın sofraya. Veysel’e diyorlar ki dikkat et, gelenler alevi değil, bizden değil. Veysel öyle bir sinirleniyor ki, elindeki kaşığı fırlatıyor ve “yahu ne demek bizden değil, bırakın bu işleri ben de sizleri aklı başında insanlar sanıp sofranıza oturdum“ diyor. Âşık Veysel her zaman birlik beraberliğimizi vurgulardı, onu koruyamazsak dağılırız derdi“ dedi.

Konuşmacı Kadir Pürlü, Âşık Veysel’in Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat etmesinin ardından çok ağıt yaktığını belirterek, Âşık Veysel’in Atatürk için yazdığı dizeleri şöyle dile getirdi:

“Ağlayalım Atatürk'e

Bütün dünya kan ağladı

Başbuğ olmuştu mülke

Geldi ecel can ağladı

Fabrikalar icat etti

Atalığın ispat etti

Varlığın Türk'e terk etti

Döndü çark devran ağladı”

Program sonunda, Eski Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ve Aydın İl Halk Kütüphanesi Müdürü İsmail Akman konuşmacılara çiçek verdi. (MELİSA ÇİZMECİOĞLU)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.