Takip Et
  • 19 Haziran 2014, Perşembe 17:40

Aydının farklı köşeleri; Tarihin izleri, kule evleri

Aydın  ilginç köşeleri, yerleri ve evleri ile her zaman keşfedilmeyi bekliyor.

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İlimizin Koçarlı Merkezinde Cihanoğlu kule evi ,Yenipazar Donduran köyünde , Nazilli Arpaz (Esenköy de ), Arpaz kulesi, Bozdoğan Yazıkent’te(Mehmet Erbay kule evi )  ,Çine Bölüntü köyünde  yer alan Kule evler ilginç mimarisi ve günümüze taşıdığı öyküleri ile araştırılmaya değer, değerlerimiz..!

Yazarımız  İnşaat Mühendisi ve Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği  yönetim Kurulu üyesi  Mehmet ÖZÇAKIR  sizler için kule evleri inceledi.

Genelde ayan (kentin eşrafından ileri gelenler ) tarafından yaptırılan yığma taş duvarlı  kule evler güvenlik ve savunma amaçlı yapılardır.pencereleri dar ve küçük olup ,  yüksekliği nedeniyle gözetleme  ve sığınma amaçlı eşkiyalardan korunma amaçlı inşa edilmiştir 1829 yılında tarihe 'Aydın İhtilali' olarak geçen halk ayaklanması sırasında Atçalı Kel Mehmet Efe tarafından  Arpaz konağı kuşatılmıştır.

 Atçalı Kel Mehmet Efe ile  kule evin sahibi  Arpazlı Hacı Hasan Bey arasında husumet olduğuna dair çeşitli rivayetler vardır. Yoksul ve yetim olan Atçalı Kel Mehmet Efe, Arpazlıların kızına aşık olur. Üstelik annesini kızı istemeye de gönderir. Atçalı  hor görülerek  kovulduğundan  Atçalı Kel Mehmet Efe'yi dağa çıkar ve  halk ihtilalini gerçekleştirir ,intikam için Arpaz'a gelip konağa saldırır.

Koçarlı Kule evi 16. yüzyılda Cihanoğlu ailesine ait ve halen yanındaki mütevazi evde yaşayan son üyesi Vesile hanım koruması altındadır.  Kanuni Sultan Süleyman, 1522 yılında Rodos ve İstanköy Adalarını almak için ordusuyla Koçarlı'dan geçerken Mersinbelen, Yağcıdere ve Dereköy dolaylarında konaklar. O dönemde  Sobuca köyü civarında yurt tutan 250 kişilik  bir  Türk aşireti  Kanuni’nin ordusuna  yardımcı olmuş yedirmiş ve içirmiş. Aşiret , Reisleri   Mehmet Bey in kararı ile  Kanuni'nin ordusuna katılarak, Rodos seferine gitmiş. Tam bu sırada Ahmet Bey'in çadırında bir çocuk dünyaya gelmiş. Padişah bu haberin kendilerine uğur getireceğini ümit ederek çocuğun adını "Cihan" koymuş ve ona Beşparmak Dağlarından başlamak üzere Çine Çayı ve Sarıçay arasında kalan ve Büyük Menderes Nehri'ne kadar olan araziyi bağışlamış.Böylece Cihanoğulları, ailesi  sultan fermanıyla e Koçarlı'ya yerleşip, böylece kök salmaya başlar.  Beyler, eşkıya saldırısına   karşı korunmak üzere kule ve kaleler yaptırır.  Cihanzade İbrahim Ağa da dış saldırılardan çok, kendi kardeşlerinden korunmak için 1763-1764 yıllarında. Cihanoğlu Kulesini inşa ettirir.

Her kule  konağın   işte  böyle bir hikayesi günümüze kadar  uzanır.

DONDURAN  KULESİ  ASKERE GİDECEK GENÇLERİN CESARET  ÜSSÜ.

Yenipazar İlçesi Donduran köyünde yer alan KULE EV köydeki  evlerden  farklı mimari yapısıyla dikkatleri çekiyor.

Taş duvarlı   yüksek ve üç katlı  kule evin tarihi hakkında kesin bir bilgi  kaynaklarda yer almamaktadır.Köyün güneyinde  Menderes Ovasına  hakim  yüksek bir tepede yer alan  taş duvarlı ve ahşap ara katlı 3 katlı evin yaklaşık  250 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Kule evi yerinde inceleyen   ÖZÇAKIR   “ Yenipazar ilçesinin doğusunda ve Bozdoğan yolu üzerine yer alan Donduran köyündeki Kule ev ,köyün hemen güneyindeki son mekandır. Bölgeye hakim yüksek ve  panoramik manzaralı  tepede yer almaktadır. Moloz taş tuğla ve  kısmen aralarda mermer blok  malzemeden inşa edilmiştir. Birbirine bitişik iki kare mekandan oluşan kulenin batı cephesine bitişik kare mekan daha küçük ebatlardadır.Doğusundaki büyük kare şeklindeki  kısım  ile bitişiktir. Üç kat  ve teras katından oluşmaktadır. Ahşap kat döşemeleri yandığı için mevcut değildir.İkinci kat doğu duvarında  hareketli açılır kapanır kapı  yuvaları  bulunmaktadır. Teras katta duvarlarda mazgal delikleri vardır. Giriş kapısı  doğu cephede birinci katın duvarının ortasındadır. Kuleye giriş muhtemelen  hareketli  , çekme köprünün iç tarafındaki merdiven basmakları ile sağlanıyordu. Çekme köprünün makara sisteminin kalıntıları kapının ahşap lentosunun ortasındaki makaradan anlaşılmaktadır.Çete ve eşkiya saldırılarına karşı evin girişi zemin kattan değil ,hareketli merdivenle birinci   kattan giriş  yapılan kulede gece baskınlara karşı  güvenlik  sağlanıyordu.”

 KULE EVİN ÇATLAKLARI ENDİŞELENDİRİYOR.

Dört taraftaki duvarlarda büyük ve küçük çatlaklar vardır. Özellikle güney duvarında geniş çatlaklar mevcut olup arkasından  da görülmektedir.Kule devrin anlayışına uygun olarak köyün üstünde, köy ve Menderes ovasına hakim bir konumda inşa edilmiştir. Kulenin kesin yapım tarihi ve maliki  belli değildir. Köyün içindeki çeşmelerin kitabelerindeki Hicri 1177-1178   Miladi  (1763-1764), (1764-1765) tarihleri kulenin yapım tarihlerine ışık tutmaktadır. Buna göre kulenin yaklaşık  250 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.Beyler döneminde yörede toprak zengini varlıklı ailelerin eşkiyalardan ve  çetelerin saldırılarından  korunmak amacıyla korunaklı olarak yapılan Donduran  Kulesinin bir sırrı da  köyde askerliğe gidecek olan  gençlerin  cesaret göstergesi olarak  duvardaki boşluklardan tırmanarak  Kulenin en tepesine Türk bayrağını dikmektir. Kulede duvarlar , bu yapının tarihi mirasımız olduğu düşünülmeden, tahrip edilerek , bu gençlerin  askerlik dönemleri ile isimleri yazılıdır.Ancak  en son 1987 tarihi  yazılı kalan  duvar yazılarından ,    bu tarihten  sonra buraya çıkılmadığı ve  maalesef dikilen  son Türk  bayrağının da parçalandığı  görülmektedir.

AYDIN  VALİLİĞİNCE   RESTORE EDİLMELİDİR.

Bu yapının önemi Aydın ilinde ayakta kalmış diğer Nazilli Arpaz ve Koçarlı Cihanoğlu kulesi  ,Çine  Bölüntü köyü ile Yazıkent  kule evi   ile beraber ayakta kalan   beş kuleden biridir. Ancak bunlardan , Donduran kulesi en çok hasara uğramış sadece  dört duvarı  ortada kalabilmiş  ilgisizlik örneğidir. Bu nedenle  acilen  koruma altına alınarak , bir girişimci  veya devlet tarafından aslına uygun restore edilerek Turizme, piknik alanı ve restoran olarak kazandırılması köye gelir sağlayacağı gibi, girişimciye de kazanç ve köylü gençlere de istihdam sağlayacaktır.Aydın Valisi Sayın Erol Ayyıldız , Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ,  bu yapıyı yerinde incelemesi ve yapılacak restore ile güzel bir rekreasyon alanı halinde  Aydın’a  kazandırılmasını bekliyoruz. (MEHMET ÖZÇAKIR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.