
Didim'de belediye tarafından yapılan ve Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği’nin talebi doğrultusunda ‘Şehit Mustafa Özsoy Parkı’ ismi verilen parkın açılışı gerçekleştirildi.
Didim Belediyesi tarafından Efeler Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı’nda yapılan parka, 4 Nisan 1953 gecesi Çanakkale Boğazı'nda İsveç bandıralı Naboland adlı şileple çarpışarak batan Dumlupınar denizaltında şehit olan 81 denizci arasında yer alan 1932 Didim doğumlu Şehit Mustafa Özsoy’un ismi verildi. Parkın açılışında konuşan Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gülay Zübeyde Muslu Yalçın, “Bugün burada, 64 yıl önce, 4 Nisan 1953 tarihinde Çanakkale’de denizci olarak askerlik görevini yaparken Dumlupınar gemisinin İsveç bandıralı Naboland adlı şileple çarpışması sonucunda can veren, Yoran’ın ilk şehidi Mustafa Özsoy kardeşimizi saygı, sevgi ve minnetle anmak, şehidimizin adı verilen bu parkın açılışını gerçekleştirmek için toplandık” dedi.
"DİDİM'İN DEĞERLERİNE ÖNEM VERMEK GEREK"
Didim’in kıymetini bilerek değerlerine önem vermeleri gerektiğini belirten Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, “Didim’in geçmişine saygı duymalıyız. Şehit Mustafa Özsoy, maalesef elim bir deniz kazası neticesinde bundan 64 yıl evvel aramızdan ayrıldı. Bir toprağı vatan yapan, onun uğruna verilen savaşlardır, onun uğruna görev başındayken şehit olmaktır, onun uğruna çalışmaktır. Bu ülkenin insanları, bu toprakları vatan yapmak için çok şehit verdi. Atalarımızın, dedelerimizin ve hepimizin ailesinde bu ülkenin kurtulması için şehitler vardır. Buradan tüm şehitlerimizi anıyorum” diye konuştu.
Atabay, aradan 64 yıl geçmesine rağmen acıların taze olduğunu kaydederek şunları söyledi: “21 yaşında bir insanın bu vatan toprakları için şehit düşmesi, insanların vicdanını çok sızlatan ve bu yaranın da her zaman taze kalmasını sağlayan olaylardan birisidir. Ben buradan Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği’ne kendi köklerine sahip çıktığı için, kendisini Didimli hisseden bir insan olarak çok teşekkür ediyorum.”
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
Didim İlçe Garnizon Komutanı Albay Çetin Gülseven ise her şehadet olayının içlerini yaktığını ve herkesin hissettiği bir vak'a olduğunu söyledi. Dumlupınar şehitlerinin şehadete yürüyüş öyküsünün farklı olduğunu belirten Gülseven, “Didim’de bir Dumlupınar şehidinin oluşuyla ilgili olarak bilgi edinmemi sağlayan Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği yönetimine teşekkür ediyorum” dedi. Gülseven, sözlerini şöyle sürdürdü: “Deniz Kuvvetleri'nde gemi kaptanlarının seyir defteri olarak tuttuğu ‘seyir jurnali’ olarak adlandırılan temel bir kayıt vardır. Seyir jurnalinde gemilerin geçtiği mevkiler belirtilir. Bir burun geçildiğinde örneğin ‘Yeşil Fener burnu geçildi’ diye yazılır. Boğazlar ve geçitlerden geçilirken de 'Bu geçildi' ifadesi kullanılır. Bir tek Çanakkale Boğazı için bu ifade kullanılmaz. ‘Çanakkale Boğazı'nda mevki alındı, Çanakkale Boğazı'ndan çıkıldı’ diye yazılır. Çünkü Çanakkale geçilmez.”
Konuşmaların ardından parkın açılış kurdelesi, Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, İlçe Garnizon Komutanı Albay Çetin Gülseven, Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gülay Zübeyde Muslu Yalçın ve şehidin ailesi tarafından kesildi. İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Gürkan Kabakçı, İlçe Emniyet Müdürü Serkan Demircioğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile belediye meclisi üyelerinin de hazır bulunduğu açılışa katılanlara lokma ikramında bulunuldu. (EDİZ VERDİOĞLU)
BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.