
Efeler'de geçmişten günümüze uzanan birçok tadı Aydınlılarla buluşturan lokum ve şekerleme imalatçısı Gökhan Yaman, (37) şimdi de kaybolmaya yüz tutmuş içeceklerden 'somata'ya ağırlık verdi. Yaman, “Somata, yeni neslin bilmediği bir içecek” dedi.
Genellikle Ege Bölgesi’nde tüketilen somata şurubunu yapan Yaman, bu içeceğin şimdilerde çok fazla bilinmediğini söyledi. Acı ve tatlı bademden elde edilen içeceğin aslında Yunan kültürüne ait olduğunu belirten Yaman, “Anadolu'ya gelen Yunan göçmenlerin tarafından kültürümüze geçtiği söyleniyor. Girit içeceği olarak da bilinir. Bademler dövülür, su ve şekerle birlikte kaynatılır” diye konuştu. Şurup olarak elde edilen içeceğinin tüketiminin çok basit olduğunu söyleyen Yaman, “Bir çay bardağına birazcık somata şurubunu damlatmanız yeterlidir. Damak zevkine göre de bunu ayarlayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
EFELER’DE TEK
Efeler’de somata içeceğinin üretimini yapan başka kimse olmadığını belirten Yaman, “Efeler’de bu ürünü üreten bir tek biz kaldık. Ürünlerimiz tamamen doğaldır. Özellikle kış içeceği olarak tüketilse de isteğe göre soğuk da tüketilebilir” dedi. Somatanın faydalarından bahseden Yaman, “Mide hazmına ve sinir sistemine iyi geldiği söyleniyor. Sıcak içildiğinde boğazları yumuşattığı ve bir antibiyotik etkisi yarattığı biliniyor. Bunun gibi birçok rahatsızlıklara iyi geliyor” dedi.
“TARÇINLA KARIŞTIRILDIĞINDA İSTANBUL OLUYOR”
Somata içeceğine sıvı tarçının çok yakıştığını anlatan Yaman, sözlerine şöyle devam etti: “Somata genellikle tarçınla çok tüketiliyor. İçine tarçın koyduğunuzda bu karışımın adı İstanbul olarak tabir ediliyor. İstanbul’un tadı gerçekten çok güzeldir. Ağzınızda bademin keskinliğini hissederken bir yandan da tarçının o güzel kokusunu alırsınız. Sıvı tarçını da kendimiz üretiyoruz. Birçok baharat koyduğumuz bu içeceğin sayısız faydası var.” (ÖZGE SÖNMEZ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.