Takip Et

SON DAKİKA

Uzman Klinik Psikolog Halil Utku ALTIN
[email protected]

Hamilelik ve Ruh Sağlığı

6 Ekim 2017, Cuma

     

Hamilelik hem kadını hem de aile bireylerinin yaşamını değiştiren, uyum sağlanması gereken bir süreçtir. Hamilelikte hem fiziksel hem de psikolojik birçok farklılıklar meydana gelmektedir. Bu derece önemli değişimlere uyum sağlamaya çalışmak, bazı kişilerde endişelerin ve stresin oluşmasına neden olabilir. Kişi belki ilk çocuğuna belki de ikinci çocuğuna hamile ancak her hamilelik aynı geçecek diye bir kural yoktur.

 

Hamilelik sürecinde bebeğin sağlığı için anne adayının hem fiziksel sağlığına hem de ruh sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir. Bu dönem de annenin zihninde; hamilelikte nasıl bir süreç yaşayacağına dair belirsizlikler, bebeğin sağlıklı olup olmayacağı, nasıl bir anne olacağı gibi düşünceler yer almaktadır. Bu düşünceler kişide kaygı uyandırır. Kişi kaygılarını gideremediği noktada korku ve suçluluk hissiyle duygusal değişimler yaşamaya başlar. Bu duygusal değişimler kişinin bilinen karakterinden farklı bir karaktere bürünmesine yol açabilir. Bu duygusal değişimlerin yaşandığı noktada anne adayının; eşinden, anne-babasından ve çevresinde ki bireylerden göreceği destek mutlu ve rahat bir hamilelik dönemi geçirmesine yardımcı olacaktır. Bu dönem sadece anne adayını değil eşi, varsa diğer çocukları da etkileyen bir dönemdir. Artık yeni aile üyesine hazırlıkların yapılmaya başlanacağı, beslenme, uyku düzeni gibi alışkanlıkların farklılaşmaya başlanacağı bir dönem içerisine girilmiştir.

 

Hamilelik süreci içerisinde eşlere büyük görevler düşüyor. Bu dönem içerisinde anne adayında; hormonal değişimler, gelecek kaygısı, fiziksel değişime uyum sağlama da güçlük gibi birçok etkenden dolayı ruhsal değişimler gözlemlenmektedir. Erkeğin, bu dönemde eşinde meydana gelen değişimleri görmezden gelmemesi, her koşulda yanında olacağını hissettirmesi gerekiyor. Bunun için gebelik ve bebek bakımı gibi konularda bilgiler almanızı, bu bilgileri eşinizle konuşarak paylaşmanızı öneririm. Ayrıca doktorunuzun da önerilerini göz önünde bulundurarak eşinizle yürüyüşler yapmanız, bu yürüyüşler esnasında gebelik sonrasında nasıl bir yaşamınızın olacağını konuşmanız, eşinizin endişelerini dinlemeniz, bu endişeler üzerinde fikir birliği yapmanız erkeğin aktif katılımının göstergesi olacaktır. Gebelik süreci içerisinde kadın zorlu bir fiziksel değişim yaşamaktadır. Bunun yanında anne adayı çalışmak zorundaysa erkeğin ev işlerinde yardım etmesi, ev işlerinde görev dağılımının yapılması gerekmektedir. Hamilelik döneminde anne adayının sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Bu beslenme düzenine baba adayının da uyum sağlaması, anne adayının yapması gereken egzersizler varsa erkeğin de aktif bir şekilde katılım göstermesi, iki tarafında gebeliğe uyumunu hızlandırır.

 

Anne adayı hamilelik dönemi içerisinde; uyuma güçlükleri ya da aşırı uyuma, iştahsızlık, hızlı değişen ruh hali, sürekli yorgunluk hissi, kendisini değersiz hissetme, ağlama nöbetleri, içe kapanma gibi belirtiler gösteriyorsa bu durumunun sadece hamilelikten kaynaklanıp, sonra kendi kendine geçeceği düşünülerek yok sayılmamalıdır. Ortada ruh sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir problem olabilir. Bu dönemde, anne adayının çevresinde bulunan bireylerin ekstra destek vermeleri, endişeleri varsa endişelerini giderici şekilde davranmaları gerekmektedir. Çevrenin yetersiz kaldığı zamanlarda gerekirse bir uzmandan yardım alınması gerekir. Çünkü anne ile bebek arasında ki ilişki anne karnında başlar. Bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren, onunla sağlıklı bir ilişki kurulabilmesi için anne adayının hamilelikte sağlıklı bir psikolojik yapı içerisinde olması gerekiyor.

 

Son olarak unutmayınız ki korku ve kaygı gibi duyguların konuşulmaması daha büyük sorunların gelişmesine yol açabilmektedir. Anne ve baba olacak olmak mutluluk verici bir durum olmasının yanı sıra bir miktar endişe ve kaygının da olması normal bir durumdur. Çevrenizde daha önceden anne, baba olmuş bireylere bu endişelerinizi paylaşmanız ve nasıl başa çıktıklarını öğrenmeniz yarar sağlayacaktır. Ayrıca bebek ile sadece dünyaya gelince ilişki kurmamanızı, anne karnındayken ilişkiye başlamanızı öneririm. Anne karnında ki bebeğe sevgi cümleleri söylemek, ona müzik dinletmek, yanındaymış gibi sesli kitap okumak, anne ve baba adayının hamilelik sürecini ve doğumdan sonraki dönemi rahat bir şekilde yaşamalarına yardımcı olacaktır. 



Yazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda Özgüven Oluşturma

16 Şubat 2018, Cuma

Hayır Diyememek

20 Ocak 2018, Cumartesi

Ertelemeler ile başa çıkma

13 Ocak 2018, Cumartesi

DUYGUSAL AÇLIK

29 Aralık 2017, Cuma

Mutlu Evlilikler

16 Aralık 2017, Cumartesi

Güçlü İnsan Olmak

1 Aralık 2017, Cuma

Duyguların İfade Edilmesi

17 Kasım 2017, Cuma

Özgüven Eksikliği

3 Kasım 2017, Cuma

Dikkat Dağınıklığı

27 Ekim 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-5

13 Ekim 2017, Cuma

Hamilelik ve Ruh Sağlığı

6 Ekim 2017, Cuma

Sanat ve Ruh Sağlığı

22 Eylül 2017, Cuma

Tatil Sonrası Okula Dönüş

15 Eylül 2017, Cuma

Çocuğum okula başlıyor

8 Eylül 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-4

26 Ağustos 2017, Cumartesi

Korkularla Başedebilmek

18 Ağustos 2017, Cuma

Güvenli Bağlanma Nasıl Gerçekleşir?

4 Ağustos 2017, Cuma

Çocuklarda güvenli bağlanma

28 Temmuz 2017, Cuma

Tercih Dönemi Kriterleri

23 Temmuz 2017, Pazar

Sizlerden Gelen Sorular-3

16 Temmuz 2017, Pazar

Yeni Bir Ben: Ergenlik

8 Temmuz 2017, Cumartesi

Çocuklarda kişisel alan

1 Temmuz 2017, Cumartesi

Çocuklarda mahremiyet ve beden sınırı

23 Haziran 2017, Cuma

Ceylin hep 10 yaşında

16 Haziran 2017, Cuma

Karneye yaklaşım

9 Haziran 2017, Cuma

Sınav Kaygısı

2 Haziran 2017, Cuma

Çocukluk dönemi korkuları

26 Mayıs 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-2

19 Mayıs 2017, Cuma

Panik Atak

12 Mayıs 2017, Cuma

Sizlerden gelen sorular

5 Mayıs 2017, Cuma

Kardeş kıskançlığı

28 Nisan 2017, Cuma

Öfke Fırtınası

21 Nisan 2017, Cuma

Çocuğunuzdan boşanmayın

14 Nisan 2017, Cuma

Vajinismus Kader Değildir

7 Nisan 2017, Cuma

Unutulan çocuklara bugün sarılın

31 Mart 2017, Cuma

Sınırsız (!) Çocuklar

24 Mart 2017, Cuma

Erkeğin Kalbine Giden Yol

17 Mart 2017, Cuma

1 gün mü 365 gün mü?

10 Mart 2017, Cuma

Uçurumları sevenin kanatları olmalı

3 Mart 2017, Cuma