Takip Et

SON DAKİKA

Uzman Klinik Psikolog Halil Utku ALTIN
[email protected]

Güçlü İnsan Olmak

1 Aralık 2017, Cuma

     

Bu hayatta hepimiz bir şekilde yer edinmeye, bende varım demeye çalışıyoruz. Bunu başarmaya çalışırken birçok zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Kimi insan zorluklarla kolayca başa çıkabilirken kimi insan yaşadığı zorlukların kendisine çok ağır geldiğini düşünmektedir. Zorlukların kendisine ağır geldiğini düşünen birey “başaramıyorum, ben bunun altından kalkamayacağım, başarısız olacağım” diye düşünme eğiliminde olabilir. Ancak sorun şu ki yaşam içerisinde bazı problemlerimizi kendimiz çözemezsek bunu bizim adımıza kimse gerçekleştirmeyecek. Ya yaşam içinde sorunlarımızdan dolayı sürekli şikayet edip teslim olmayı tercih edeceğiz ya da sorumluluk alıp sorunlarımızı çözmek için bütün adımları uygulayacağız. Güçlü insan yaşamında sorumluluk alıp, sorunlarını çözmek için adım atan insandır.

Güçlü insan yaşamında denemekten ve hata yapmaktan korkmaz. Hata yapmaktan ve denemekten korktuğumuz sürece hiçbir şeyi başaramayız. Bu en önemli adım olmalıdır. Bu adım gerçekleşmediği sürece güçlü insan olmanın anlamı yoktur. Denemedikçe, adım atmadıkça sana verilen ile yetinmek zorunda kalırsın. Çevrenizdeki başarmış denemekten korkmamış insanlara bakın. Kimse bu nokta öyle gelmedi. Denediler ve belki onlarca hata yaptılar. Gelişmenin, güçlü olmanın, büyümenin en temel yolu aslında denemek ve gerekirse hata yapmaktır.

Güçlü insanın önemli özelliklerinden bir diğeri, insanlarla ilişkisinin iyi olmasıdır. insanlarla ilişkin iyi değilse, ne kadar başarılı olursan ol ortaya çıkarttığın başarı yeterince değer görmüyor. Çünkü hayatta bir diğer kişiye ihtiyaç duyarız. Etrafımızda bize ilgi gösteren, yaptığımıza değer veren insanlar olsun istiyoruz. İnsanlar çevresinde daha iyi olan insanı değil, daha iyi anlaştığı, sevdiği insanlar olsun ister. Bu hepimiz için geçerlidir. Yaptığın işte, uğraşlarda ne kadar iyi olursan ol kişisel ilişkilerin iyi değilse kimse tarafından fark edilmeyecektir. "İşimde çok iyiyim, kendimi geliştirdim, bu alanda bilgiliyim" diyorsun ancak bir türlü diğer insanlar tarafından fark edilmiyorum diyorsan, sorun nerede? Bana kalırsa iletişimde ki eksiklik, ön plana çıkmanın önündeki en büyük engel olabilir. İnsanlar ile ilişkin ne kadar iyiyse o kadar hayatta hem güçlü hemde başarılı olursun. O zaman güçlü insanın bir diğer özelliği iletişim becerilerinin çok iyi olması diyebiliriz.

Günümüzde kaygı çok fazlalaştı. Bir çok insan kaygıdan dolayı büyük problemler yaşıyorlar. Kaygı belirsizlik düşüncelerinden köken alır. Yaşam içinde kaygılar öyle bir noktaya geliyor ki bir çok birey tükenmiş bir vaziyette yaşamını sürdürüyor. Tükenmişlik, yaşamdan keyif almanı engellediği gibi üretmeyi, gelişmeyi de engelliyor. Çünkü zihin; kaygıdan, tükenmişliklerden, belirsizliklerden dolayı sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirememeye başlıyor. Güçlü insanın en önemli özelliği kendisinde kaygı yaratmayan aktiviteler bulabilmesidir. Bu resim yapmak, fotoğraf çekmek, yazı yazmak, ebru yapmak, dans etmek, yürüyüş yapmak vs. her şey olabilir. Hepimiz hayat içerisinde bir çok zorluklar ile karşılaşabiliyoruz. Ancak bu zorluklardan arada uzaklaşıp zihnimizin sığınabileceği yerler yaratmalıyız.

Bir diğer önemli husus ise bazen vazgeçmeyi de bilmek gerekiyor. Yaşamda hepimizin hayalleri var. O hedefe o hayale ulaşmak için yeri geliyor çok fazla uğraşıyoruz. Her yöntemi deniyorsun, elinden gelen her şeyi yapıyorsun ama yinede olmuyor. Ne yapmak lazım? Kendinize şunu sorabilirsiniz "elimden gelen her şeyi yaptım mı? Buna rağmen hala olmuyor mu? Acaba yöntemimde bir sorun mu var?" Belki de gerçekten ne kadar uğraşırsan uğraş o hayaline ulaşamayacaksın. Takıntılı, saplantılı bir şekilde tekrar tekrar o hayal uğruna ömrümüzü feda mı edeceğiz? Güçlü insan, zamanın geçtiğini fark edip, tekrar tekrar denediği halde başarıya ulaşamıyorsa hayatta başka seçeneklerinde olduğunu bilen, hayallerini takıntı haline getirmeyen insandır.

Sonuç olarak sorumluluk alıp, denemekten ve hata yapmaktan korkmadıkça, ikili ilişkileri sağlıklı bir şekilde sürdürdükçe, yaşamda ki kaygıdan uzaklaşıp arada kendine zaman ayırdıkça ve bir hayali saplantılı bir şekilde sürdürmedikçe kendi içinde "ben güçlü insanım" diyebilmenin de yolunu açmış olursunuz.



Yazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda Özgüven Oluşturma

16 Şubat 2018, Cuma

Hayır Diyememek

20 Ocak 2018, Cumartesi

Ertelemeler ile başa çıkma

13 Ocak 2018, Cumartesi

DUYGUSAL AÇLIK

29 Aralık 2017, Cuma

Mutlu Evlilikler

16 Aralık 2017, Cumartesi

Güçlü İnsan Olmak

1 Aralık 2017, Cuma

Duyguların İfade Edilmesi

17 Kasım 2017, Cuma

Özgüven Eksikliği

3 Kasım 2017, Cuma

Dikkat Dağınıklığı

27 Ekim 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-5

13 Ekim 2017, Cuma

Hamilelik ve Ruh Sağlığı

6 Ekim 2017, Cuma

Sanat ve Ruh Sağlığı

22 Eylül 2017, Cuma

Tatil Sonrası Okula Dönüş

15 Eylül 2017, Cuma

Çocuğum okula başlıyor

8 Eylül 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-4

26 Ağustos 2017, Cumartesi

Korkularla Başedebilmek

18 Ağustos 2017, Cuma

Güvenli Bağlanma Nasıl Gerçekleşir?

4 Ağustos 2017, Cuma

Çocuklarda güvenli bağlanma

28 Temmuz 2017, Cuma

Tercih Dönemi Kriterleri

23 Temmuz 2017, Pazar

Sizlerden Gelen Sorular-3

16 Temmuz 2017, Pazar

Yeni Bir Ben: Ergenlik

8 Temmuz 2017, Cumartesi

Çocuklarda kişisel alan

1 Temmuz 2017, Cumartesi

Çocuklarda mahremiyet ve beden sınırı

23 Haziran 2017, Cuma

Ceylin hep 10 yaşında

16 Haziran 2017, Cuma

Karneye yaklaşım

9 Haziran 2017, Cuma

Sınav Kaygısı

2 Haziran 2017, Cuma

Çocukluk dönemi korkuları

26 Mayıs 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-2

19 Mayıs 2017, Cuma

Panik Atak

12 Mayıs 2017, Cuma

Sizlerden gelen sorular

5 Mayıs 2017, Cuma

Kardeş kıskançlığı

28 Nisan 2017, Cuma

Öfke Fırtınası

21 Nisan 2017, Cuma

Çocuğunuzdan boşanmayın

14 Nisan 2017, Cuma

Vajinismus Kader Değildir

7 Nisan 2017, Cuma

Unutulan çocuklara bugün sarılın

31 Mart 2017, Cuma

Sınırsız (!) Çocuklar

24 Mart 2017, Cuma

Erkeğin Kalbine Giden Yol

17 Mart 2017, Cuma

1 gün mü 365 gün mü?

10 Mart 2017, Cuma

Uçurumları sevenin kanatları olmalı

3 Mart 2017, Cuma