Takip Et

SON DAKİKA

Uzman Klinik Psikolog Halil Utku ALTIN
[email protected]

Uçurumları sevenin kanatları olmalı

3 Mart 2017, Cuma

     

Tüm Aydın Denge gazetesi okurlarına merhaba.

 

Ben Uzman Klinik Psikolog Halil Utku Altın. Aynı zamanda Özüm Psikoloji, Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Merkezi'nin kurucusuyum. Bu haftadan itibaren her cuma bu köşeden; psikoloji, aile ilişkileri, çocuk gelişimi, etkili iletişim ve psikoterapi konularında siz okurlara bilgi vermeyi amaçlıyorum. Yazı içeriğimiz bilgilendirmek, önerilerde bulunmak üzerine olacağı gibi siz değerli okurlardan gelecek soruların yanıtlarını da bu köşe de cevaplandırmayı planlıyorum. Sorularınız için [email protected] mail adresini kullanabilirsiniz.

Geçen hafta içerisinde açılışını yapmış olduğumuz Özüm Psikoloji Merkezi’nin gururunu yaşarken aynı zamanda Aydın ilimizde birçok intihar vak'asının meydana geldiğini öğrenmenin üzüntüsünü yaşamış bulunmaktayım. Amerikalı Psikolog William James “Hayattan korkma, onun iyi olduğuna inan, bu inancı onu gerçekleştirecektir” diyerek hayatın hem zorluklarına hem de hayata inanmayı vurgulamıştır. İntihar eden bireylerin intihara kalkışma nedenleri; zorlukların biteceğine olan inançlarını kaybedip, tek çözüm yolunun intihar olduğu hakkındaki yanlış düşünceleri, alternatif çözümler üretmelerini engellemektedir. Yapılan araştırmalarda yüksek binalardan, köprülerden atlayarak intihara teşebbüs eden ve hayatta kalan kişilerin atlama anından hemen sonraki süreçte yoğun pişmanlık yaşadıkları, sevdiklerinin görüntülerinin gözlerinin önüne geldiği, başka çözümlerin olabileceğinin farkına vardıkları saptanmıştır.

 

AİLE DESTEĞİ HER ZAMAN ÖNEMLİ

İntihar hakkında yanlış bilinen en önemli gerçek “İntihar hakkında konuşan insanlar, hiçbir zaman bunu gerçekleştirmezler” inanışıdır. Bu inanış, tamamen yanlış bir düşüncedir. Bu durum, bireyin karşısındaki kişiden yardım arayışı olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman yapabileceğiniz en önemli şey, sakin kalarak o kişiyi dinlemektir. Kişinin konuşmaya cesaretlendirilmesi ve dikkatle dinlenilmesi gerekir. İntihar hakkında fikrini beyan eden kişiye karşı yargılayıcı olunmayıp kişinin duygularının kabul edilmesi gerekmektedir. İntihar düşüncesi içerisine girmiş kişiler, kendilerini çevrelerinden soyutlama eğilimindedirler. Bu noktada onlarla iletişim halinde kalmak, kişinin yalnızlığını bir nebze de olsa azaltır. Ailelere burada düşen en önemli görev, ilgi gösterip destek vermektir. (İntihar söz konusu olmasa bile ailede ilgi ve destek her zaman ön planda olmalı). Kişi yalnız olmadığını hissedebilmeli. İntihar düşüncesinin oluşmasına neden olan olaylar her ne ise o konuların çözümü konusunda birlikte adım atılması büyük yarar sağlayacaktır. Böylece intihar fikrini taşıyan kişinin bilincinde intiharın tek seçenek olmadığı, yardımın mevcut olduğu fikri filizlenmeye başlayacaktır. Bunun yanı sıra kişinin sağlıklı ve olumlu yönlerini ifade etmek, kişiyi desteklemek yarar sağlayacaktır. İntihar vak'alarının önlenebilmesi konusunda ailelere çok büyük görev düşmektedir. Kaç yaşında olursa olsun aile içerisinde her bireyin iletişime, desteklenmeye, güven verilmeye, empati kurulmaya, yanında olunduğunun mesajının verilmesine ihtiyacı vardır. Aile içerisindeki bir birey, her zamanki tutum ve davranışlarından farklı davranmaya başlamışsa ortada önemli bir sorun var demektir. İntihar gibi önemli bir durum, kişinin kendisinin ve çevresinin tek başına baş edebileceği bir konu değildir. Aile desteğinin yanı sıra ruh sağlığı uzmanlarından yardım almak büyük yarar sağlayacaktır.

 

KENDİNİZ İÇİN ÇOK DEĞERLİSİNİZ

Son olarak intihar düşüncesi taşıyan ve bu yazımı okuyan bireylere seslenmek istiyorum. Öncelikle çevrenizdeki doğru kişilerle, aile bireyleriniz ile konuşun, iletişime geçin. İçinizdeki çözümsüzlük hissi, yanlış düşünceler ve inanışlar sonucu meydana gelmiş olabilir. Her ne yaşamış olursanız olun, bu hayatta kendiniz için çok değerlisiniz. Fazlaca acı çekmiş, birçok çözüm konusunda tıkanmış olsanız bile arayışınızı kaybetmeyin. Sizin yaşamış olduğunuz problemleri yaşayıp çözüm üretmiş kişiler ile iletişime geçin. Onlarla konuşun. Çevrendenizdeki bireylerin sizi anlayamayacağını düşünüyorsanız üzülmeyin, profesyonel destek almak her zaman yarar sağlayacaktır. Aradığınız çözümü elbet bulacaksınız. Yeter ki kendinize zaman verin. Motive eden gerçek yaşam hikâyeleriyle ilgili filmler izleyin. The Pianist (Piyanist), 127 Hours (127 Saat) benzeri filmlerin mesajları fayda sağlayacaktır. Kendinizde yaratacağınız bir farklılık kelebek etkisi gibi düşüncelerinize orada davranışlarınıza ve çevrenize yayıldığını fark edeceksiniz.



Yazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda Özgüven Oluşturma

16 Şubat 2018, Cuma

Hayır Diyememek

20 Ocak 2018, Cumartesi

Ertelemeler ile başa çıkma

13 Ocak 2018, Cumartesi

DUYGUSAL AÇLIK

29 Aralık 2017, Cuma

Mutlu Evlilikler

16 Aralık 2017, Cumartesi

Güçlü İnsan Olmak

1 Aralık 2017, Cuma

Duyguların İfade Edilmesi

17 Kasım 2017, Cuma

Özgüven Eksikliği

3 Kasım 2017, Cuma

Dikkat Dağınıklığı

27 Ekim 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-5

13 Ekim 2017, Cuma

Hamilelik ve Ruh Sağlığı

6 Ekim 2017, Cuma

Sanat ve Ruh Sağlığı

22 Eylül 2017, Cuma

Tatil Sonrası Okula Dönüş

15 Eylül 2017, Cuma

Çocuğum okula başlıyor

8 Eylül 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-4

26 Ağustos 2017, Cumartesi

Korkularla Başedebilmek

18 Ağustos 2017, Cuma

Güvenli Bağlanma Nasıl Gerçekleşir?

4 Ağustos 2017, Cuma

Çocuklarda güvenli bağlanma

28 Temmuz 2017, Cuma

Tercih Dönemi Kriterleri

23 Temmuz 2017, Pazar

Sizlerden Gelen Sorular-3

16 Temmuz 2017, Pazar

Yeni Bir Ben: Ergenlik

8 Temmuz 2017, Cumartesi

Çocuklarda kişisel alan

1 Temmuz 2017, Cumartesi

Çocuklarda mahremiyet ve beden sınırı

23 Haziran 2017, Cuma

Ceylin hep 10 yaşında

16 Haziran 2017, Cuma

Karneye yaklaşım

9 Haziran 2017, Cuma

Sınav Kaygısı

2 Haziran 2017, Cuma

Çocukluk dönemi korkuları

26 Mayıs 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-2

19 Mayıs 2017, Cuma

Panik Atak

12 Mayıs 2017, Cuma

Sizlerden gelen sorular

5 Mayıs 2017, Cuma

Kardeş kıskançlığı

28 Nisan 2017, Cuma

Öfke Fırtınası

21 Nisan 2017, Cuma

Çocuğunuzdan boşanmayın

14 Nisan 2017, Cuma

Vajinismus Kader Değildir

7 Nisan 2017, Cuma

Unutulan çocuklara bugün sarılın

31 Mart 2017, Cuma

Sınırsız (!) Çocuklar

24 Mart 2017, Cuma

Erkeğin Kalbine Giden Yol

17 Mart 2017, Cuma

1 gün mü 365 gün mü?

10 Mart 2017, Cuma

Uçurumları sevenin kanatları olmalı

3 Mart 2017, Cuma