Takip Et
  • 31 Ocak 2018, Çarşamba

AKILLI ŞEHİR

Bundan yaklaşık 100 yıl kadar önce dünya nüfusunun sadece %20 kadarı şehirlerde yaşarken, 2050 yılında bu oran % 70 civarında olacak. Her yıl dünyamıza İstanbul kadar 5 tane yeni şehir ekleniyor. Bu anlamda milat ise 2007 yılıdır. 2007'de dünya tarihinde ilk kez şehirlerde yaşayan nüfus köylerde yaşayan nüfusu geçti. Bu artık geri döndürülemez bir durum gibi görünüyor. 2010 yılı verilerine göre ise nüfusu 5 milyondan fazla 59 tane metropol var.

2012 verilerine göre ülke nüfusumuzun %72'si şehirlerde yaşıyor. 2023 yılında ise toplam nüfusumuzun 85 milyona dayanması bekleniyor ve bu nüfusun %80'i şehirlerde yaşıyor olacak.

Bu korkunç bir rakam ve oran. Açıkçası kaç yerel yönetici bunun farkında pek emin değilim. Ülkemizde hiçbir şehrin bu altyapı yükünü kaldırabileceğini düşünmüyorum. Şehirleşme hem yerel hemde ulusal yönetimler için eğitim, kamu güvenliği, sağlık, enerji, su, telekominikasyon, gıda, trafik, bankacılık,ulaşım, inşaat gibi birçok alanda çözüm geliştirebilmek için 'akıllı sistemler' geliştirmeyi zorunlu hale getiriyor.

Akıllı sistemler şehir yaşamında ve toplumlarda davranış değişiklikleri oluşturan, düşük karbon salınımını teşvik eden, çevreyi koruma bilincini öne çıkaran,daha az tüketmeyi destekleyen, kendi enerjisini üretmeye çalışan seçenekler geliştirirler. Temelde Kent Bilgi Sistemi ve Coğrafya Bilgi Sistemi gibi alt bileşenleri vardır.

Peki Akıllı şehir olmak için ne gerekiyor?

Öncelikle belirli hedef ve stratejileriniz olması gerekiyor.Akıllı bina kontrolü,güneş enerjisi panelleri,meteoroloji sistemleri, modern sağlık hizmetleri,araçlar için kablosuz şarj üniteleri ve yüz tanıma sistemleri bir çırpıda aklımıza geliverenler. Dünyadan akıllı şehir örnekleri vermek istersek;

Barselona, Kopenhag, Helsinki, Singapur, Vancouver, Viyana, Los Angeles, Montreal ve inanması zor ama Bogota ve Lima tabi Tokyo, Londra, Toronto, Amsterdam.

Bir kısmı Avrupa Birliği destekli projeler geliştiren bu şehirler içinde göreceli olarak daha düşük gelirli Kolombiya ve Peru şehirlerinin olması; insana akıl paradan daha önemli diye düşündürüyor. Ülkemizde de devlet destekli proje üreten bir kaç şehir saymak istersek Yalova, Fatih, Kadıköy, Beyoğlu, İzmir, Ankara ve Bursa bu konuda bir adım ilerideler.

Akıllı Şehirler akıllı idareciler ile gelişirler.Akıllı idarecileri akıllı partiler aday gösterir. Akıllı vatandaşlar da bu akıllı insanlara oy verip seçerler. Buradan bakınca aslında konu ne kadar basit değil mi?

*Yazıda kullandığım veriler sayın Baran Çağlar'dan alıntılanmıştır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.