Takip Et
  • 12 Mayıs 2015, Salı

Uyuyakalmayın

Araştırmalar, uyku esnasında ideal oda sıcaklığının 16-20 derece arası olması gerektiğini söylüyor. Bu derecenin altında ya da üstünde uyuyunca dinlenemiyormuşuz. Termoregülasyon-vücudun ısı dağıtım sistemi-uyku siklusunuza bağlı. Uykusuzluk Immune (bağışıklık) sistemi üzerinde de etkili. Yeterince uyuyamayanlarda kronik hastalıklar daha süniversitelüyor..

Uyurken vücudumuzun iç ısısı günün en düşük düzeyine iniyor. Özellikle uykuya daldıktan 4 saat sonra bu ısı düşüşü çok belirgin. Araştırmalar uykusuzluk çekenler de vücut iç ısısının yüksek olduğunu gösteriyor. Pek çok bilim adamı vücut iç ısısını düşürmeyi başarırsak, uyku durumuna geçmenin kolaylaşacağına inanıyor. Örneğin; ılık bir duş alın ve yatın, daha kolay ve keyifli uyuyorsunuz. Vücudun özellikle de başın serin olması, uyku için çok önemli. Eskilerin deyimiyle 'Ayağını sıcak başını serin' tutmalı insan. Pittsburgh tıp okulu araştırmacıları kronik uykusuzluk çeken deneklerin başlarına soğutucu başlıklar takarak, normal insanlar gibi uyumalarını sağlamışlar.

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü serin bir odada uyumanın, sağlık yönünden kalori ve yağ yakıcı özellikleri olduğunu açıkladı. Virginia Halksağlığı Ünitesi Endokrin ve Metabolizma Bölüm Başkanı Dr. Francesco Celi, oda sıcaklığında çok az bir düşmenin dahi kalori yakıcı ve yüksek kan şekerini düşürücü etkisi olduğunu iddia ediyor. Oxford üniversite sinden Prof. Russel Foster iyi bi uyku için pijamasız yatmayı öneriyor. .Çünkü üzerimizde çok fazla giysi olursa vücut ısı regulasyonu daha zor gerçekleşiyor. Hani Marilyn Monroe'ya sormuşlar, 'uyurken ne giyersiniz' diye. O da cevap vermiş. ' Yatakta üzerimde sadece Chanel 5 olur'.

Az uyumak ciddi sıkıntı.

Beyinde küçülmeye ve Alzheimer Hastalığına sebep oluyor. Kilo vermenize engel oluyor. Şeker hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Tümörleri büyümesini kolaylaştırıyor. Erken yaşlanma sebebi. Yüksek tansiyona yol açıyor.

Derin uyku fazı vücudun en çok dinlendiği evre. Bu evrede bazı deneklere beyin dalgaları ile uyumlu sesler dinletilince derin uyku uzarmış. Komik gelebilir ama elektrik süpürgeleri bu tip sesler çıkartıyorlarmış. Vantilatörler de öyle. Yaz geldi açın vantilatörü paşalar gibi uyuyun.

Uykunun düşmanları; ağır akşam yemeği, aşırı alkol tüketimi, fazla kahve içmek, bitter çikolata diye tarif ediliyor. Ama en büyük düşmanı iPad ve cep telefonu… Siz siz olun, yatağa gitmeden 3 saat önce bu tip cihazları kapatın.

Malum pek azımız kafayı koyar koymaz uyuyabilen cinsteniz. Geri kalanlarımız da bu yazıyı kesip başuçlarına koysunlar bence.

Sayın Süleyman Demirel'den bir alıntı ile bitirelim. Memleketin halini soranlara, "RAHAT UYUYUN AMA UYUYAKALMAYIN" demiş.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.