Takip Et
  • 9 Aralık 2015, Çarşamba

Baba oğluna vermez

Geçtiğimiz ay Antalya'da TKDK kurumunun IPARD2 programı ile ilgili danışman firmalara ve potansiyel faydalanıcılara yönelik eğitimlerine katıldım. 50 yıllık ömrüm bilginin peşinde koşmakla geçti. Bulabildiğim her kitabı okudum, gidebildiğim her geziye katıldım, bilgiye dair her türlü eğitim, sunum, panel v.s. nin en ön sıra dinleyicisi olmaya çalıştım. Ancak itiraf etmeliyim ki böylesine yararlı böylesine ufuk açıcı bir toplantıya daha önce hiç rastlamadım.

TKDK Tarım Bakanlığı bünyesinde Avrupa Birliği ile uyum yasaları çerçevesinde oluşturulmuş bir kurum. Her ne kadar bir devlet kurumu olsa da özel sektör mantığıyla yönetilen son derece parlak beyinlerin bir araya geldiği son derece dinamik bir yapı. Pırıl pırıl genç insanlar tarımsal yatırımlar doğru yönetilsin, doğru projelerle istihdam sağlansın diye adeta kendilerini parlıyorlar.

Avrupa Birliği belli bir dönemde tarımsal yatırımları finanse etmek için bir para yolluyor ve devletimizde bu paranın üzerine kendi kaynaklarını ekleyerek %65-70'lere varan hibe desteği ile yatırımcıları destekliyor.

Programın ilk bölümü bu yıl sonu itibariyle tamamlandı. Rakamlar inanılmaz. Anadolu da 42 ilde 11.000 projeye hibe destek verilmesine karar verilmiş. 8.000 proje de ödemeler yapılmış. 45.000 yeni istihdam ve daha güzeli hibe ile yatırım yapanlar %90'a varan oranlarda bulundukları ildeki tedarikçilerle iş yapmışlar. Yani bu para o bölgedeki inşaat firmasına çimento demir satıcısına, hayvancılık ekipmanları satıcısına, traktör bayiine ya da benzeri yerel firmalara da nasip olmuş.

Şimdi 2020 yılına kadar sürecek ikinci hibe programı başlıyor. Yine şimdilik 42 ilde kırsal yatırımlar desteklenecek. Bu yeni istihdam, yeni innovatif üretim, yeni fırsatlar demek. İlimiz Aydın da TKDK yönetim kadrosu olarak oldukça şanslı. Kurumun başına uzun yıllar ABD de özel sektörde çalışmış, eğitimini yüksek lisansını bu ülkede yapmış başarılı yönetici Erhan bey getirilmiş.Sohbetin daha ilk dakikalarında farklı bir zeka ile karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz. Projeleri, yatırımcıları ve saha çalışmalarını anlatırken gözleri parlıyor. Ben şahsen ayrılırken kendi kendime geç tanımış olmaktan dolayı hayıflandım.

Yatırımlar projelendirilirken danışmanlık firmalarından destek alabilirsiniz. Ancak burada doğru firmayı seçmek çok önemli. Ortalıkta maalesef pek çok kaptı kaçtı şahıs danışman olduğunu iddia ederek dolanıyor. Ve bir miktar para kaptırırsanız bir daha ortalıkta göremiyorsunuz. Ancak deneyimli ve dürüst firmalarla doğru projelerle bu hibeyi kolayca alabilirsiniz. Projenizi 24 ayda tamamlıyorsunuz. Ancak TKDK 5 yıl boyunca sizi, işletmenizi denetliyor.

Sevgili hemşerilerim kaz yetiştiriciliğinden kesme çiçek işine, kırsal turizm otelinden hayvancılığa, tatlı su balıkçılığından yerel ürünlere, soğuk hava depoculuğundan broiler tavukculuğa pek çok farklı alan sizlerin projelerinizi bekliyor. Üstelik bu devirde babanın oğluna vermeyeceği hibe oranlarıyla.

Haydi ne bekliyorsunuz!

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.