Takip Et
  • 8 Haziran 2015, Pazartesi

Çölde bir vaha

Sevgili Hasan Cemal Beldek "bizim yıllardır konuştuğumuz zeytin bahçesini hayata geçirmişler "dediğinde pek de inanmamıştım. Öyle ya; benim Aydınlı hemşehrim yeniliklere uzunca bir süre uzak durmasıyla meşhurdur. Alışkın olduğu babadan kalma metotları kolay kolay terk etmez. Zeytini jüt çuvallara doldurur. Sundurmanın altında günlerce bekletir. Bazen zeytin sıkım operatörüne bir sigara verir ki ısıyı biraz arttırsın. Yeni yöntemlerle organik zeytin bahçesi yapmak üstelik köyün muhtarını da tesis müdürü yapmak, üstelik bu işi bu ülkede en iyi bilenlerden Mücahit hocanın danışmanlığında. Nereden baksanız alkışlanası hareketler bunlar.

Dalama'dan 4 km içeride Kuloğulları mahallesine gittik. 300 dekar üzerine 13.000 ağaçlık muhteşem bir bahçeye geldik. Eski bir kömür madeni havzasına işletmeci firma dört dörtlük bir bahçe tesis etmiş. Zor iş çünkü yeni baştan toprak taşımışlar. Arazinin en dibinde doğal bir gölet oluşmuş onu sulama için kullanıyorlar. Organik olduğu için yabani ot mücadelesini serbest dolaşan tavuklar ve 50 adet koyunla yapıyorlar. Kazlar, hindiler, su kıyısına dikilmiş narlar ve incirler işin cabası. Hatta eğimli yerlere erozyon mücadelesi için kapari dahi düşünülmüş.

Her ne kadar bu işleri ana firma finanse etse de esas mucize bence mahallenin de muhtarı olan tesis müdürü sevgili Dursun Ertürk. Güler yüzlü enerjisini çalışanlarına yayan gerçek bir zeytin dostu. Çaylarımızı içerken bize 2008 yılından bu yana verdiği mücadeleyi anlattı. Sonra sırasıyla kuluçka odalarını kümesleri ve soğuk havayı gezdik.

Tabi en son zeytinyağı sıkım tesisine ayrı bir parantez açmak gerek. Galoşla gezilen bir laboratuvar gibiydi.

İnanılmaz keyif aldım. İdare binası zeytinyağı lezzet yarışmalarından aldıkları ödüllerle dolu. Çok farklı duygular içerisindeydim. İtiraf etmek gerekirse kıskançlıkla hayranlık arası. Çalışkanlık ve azim bir araya gelmiş ve bir başarı öyküsü oluşmuştu.

Önseçim atama oy oranları ve sesli propaganda araçlarının gürültüsüyle dolmuş beynim keyifli bir teneffüs yaşadı. Teşekkürler Zetay. Teşekkürler Dursun muhtarım. Teşekkürler Cemal hocam.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.