Takip Et
  • 24 Nisan 2015, Cuma

İslam ve içki

Ne kadar netameli bir konuya bulaştığımın farkındayım. İçenle içmeyenin çok farklı yaklaştığı bir mesele bu. Bu konudaki tartışmanın uzun yıllar boyunca süreceğini düşünüyorum. Ama bir yandan da düşündüğümü, okuduklarımı paylaşmak istiyorum.

7. yüzyılda Medine ve çevresindeki ahali hurmadan yapılan büsr, temr, ya da fadih denilen şarabı içerken, Fars halkı üzüm suyundan yapılan şarabı içiyorlarmış. Yemenliler biti denilen baldan yapılan içkiyi, Habeşliler ise pirinç ve darıdan yapılmış içkiler içmişler. İmbik henüz icat edilmediğinden damıtılmış içkiler henüz bilinmiyordu.

Kur'ân’da içki ye ilk atıf Nahl süresinde yapılır. Nahl suresi (16/67)"Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerinden içkiler yapıyor, güzel rızk ediniyorsunuz. Bunda aklı erenler için ibret vardır. "

Ancak zamanla içkinin zararları görülmüş. İyi bir mümin olan Hz . Hamza bir parça ciğer için Hz Ali'nin devesini öldürmüş. 70 Müslüman’ın öldüğü Uhud Savaşı’ndan bir gece önce Ashabtan sabaha kadar içenler olduğu için kayıplar içkiye bağlanmıştır.

Ardından birbiri sıra 3 âyet gelir. Bakara suresi (2/ 219)"Sana şarap ve kumarı sorarlar. De ki ikisinde de bazı faydalar vardır. Ama ikisinde de büyük günah vardır. Ama onların kötülüğü yararlarından daha büyüktür. "

Nisa suresi (4/43)"Ey inananlar! Sarhoşken ne söylediğinizi bilinceye kadar (...) namaza yaklaşmayın."

Maide suresi (5/90- 91) "Ey inananlar şarap, kumar, putlar ve fal okları şeytan işidir. Bunlar pistir. Bunlardan kaçının ki mutluluğa eresiniz.’’

Kuran ı kerimde 2 ayette daha içki bahsi var. Muhammed suresi (47/15)"İyilere vaat olunan cennette 4 ırmak vardır. Temiz su, hiç ekşimeyen süt, leziz şarap ve süzme bal ırmakları akar. "

Saffat suresi (37/40-47)"Onlara baş ağrısı vermeyen, sarhoş etmeyen, içenlere lezzet veren berrak bir kaynaktan doldurulmuş kadehler sunulur"

Açıkçası alkolün hem yararlarından hem de zararlarından bahsediliyor ve karar biz kullara bırakılıyor. Dinimizin içki içenler için koyduğu bir ceza yok. Yorum ilahiyatçıların. Ama tıbbi yönden "günde bir kadeh şarap kalbe spor yapmış kadar faydalıdır" diye makaleler var. Ancak alkolün kötü tüketimine bağlı karaciğer yağlanması, psikolojik rahatsızlıklar, mide bağırsak şikayetleri de çok sık rastlanan rahatsızlıklar. Bu işin piri Aydın Boysan üstat ömrü boyunca iki kez birer yıl süre ile alkole ara vermiş. Doktor tavsiyesi ile şimdilerde beyaz şarap içiyormuş.

Yazımı Ömer Hayyam'dan bir dörtlükle bağlıyorum.

"Bir elimizde kadeh, bir elimizde kuran,

Bir işimiz helaldir bir işimiz haram,

Şu yarım yamalak dünyada,

Ne tam kafiriz ne tam Müslüman" 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.