Takip Et
  • 30 Nisan 2015, Perşembe

Hipertansiyon

Damarlarınızda dolaşan kan damar duvarına normalin üzerinde basınç yapıyorsa, buna 'hipertansiyon' yani 'yüksek tansiyon' deniyor. Normali 120/80mmhg bazen 140/90a kadar üst sınır deniyor, ama 12'ye 8 oranını geçirmemek lazım.

2000 ile 2013 yılları arasında yüksek tansiyona bağlı ölümler tüm dünyada yüzde 62 artış gösterdi. Gelişmiş ülkelerde toplumun dörtte biri bu sorunla uğraşıyor ve sadece yarısının tansiyonu ilaçla kontrol altına alınmış. Bir önemli gerçek de her 3 yetişkinden biri, tansiyon hastası olmaya aday.

Yüksek tansiyon kalp hastalıklarına, hatta kalp yetmezliği ve felce yol açar. Ayrıca böbrek hastalığı, hafıza problemleri, hatta kanser hastalığı bile risk oluşturabilir. Eğer yanında şeker hastalığı da varsa, göz problemleri yaşamak kaçınılmaz.

Kilonuz fazlaysa, yüksek tansiyon için ciddi tehdit altındasınız. Ağırlığınız 3-5 kilo artsa bile, tansiyonunuz yükseliyor. En tehlikelisi bel bölgesinde kalınlaşma. Kalınlaştıkça tansiyon yükseliyor. Diyet içeceklerdeki tatlandırıcılar da tansiyon yönünden suçlanıyor.

Hareket kesinlikle faydalı. Çok hareketli fit erkeklerde tansiyon şikayetleri 50 yaşından sonra başlarken, televizyon başında çekirdek çıtlatan hareketsiz bireylerde 40'lı yaşlarda kapıyı çalıyor. Egzersiz, hatta ağırlık çalışmak bile faydalı. Kaliteli, dinlendirici ve 8 saat civarı uyku da faydalı. Hayat şeklini değiştirenler, tansiyonlarını kontrol altına alabilirler.

Üzüm çekirdeği ekstratı, bitkisel bir kan basıncı düzenleyici. Vitamin D için gün ışığına 20 dakikalık periyotlarla çıkmak da faydalı. Yarım gün tekne orucu tutmak, kesinlikle iyi geliyor. Haftada 3 gün sabah kahvaltısını pas geçin. Omega 6:3 oranını dengeli tutmak, probiotik kullanmak, vücutta sodyum potasyum dengelerini sağlamak çok önemli. Kahveden uzak durun. Vitamin C ve E kullanın. Zeytinyağı ve zeytin ekstratı çok faydalı. Limonu kabuğu ile doğrayıp yemelisiniz. Ve son olarak da yatmadan önce mutlaka ılık banyo.

Bir de istisnai bir yüksek tansiyon durumu var ki ona 'beyaz önlük tansiyonu' deniyor. Doktor hemşire ya da eczacı ölçtü mü yüksek, evde kendiniz ölçünce normal.

Sağlıkla kalın. .. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.