Takip Et
  • 14 Şubat 2015, Cumartesi

Alışveriş Azizi

Dünyanın pek çok ülkesinde 14 Şubat Aziz Valentine sevgililer günü olarak kutlanır. .hatta bu gün ile ilgili kutlama geleneğinin Roma dönemine kadar gittiği düşünülür. Güya Aziz Valentine Roma hapishanelerindeki işkence gören mahkumların kaçmalarına yardım ettiği için aziz olmuş.

Başka bir efsane ise Valentine' in kendisini hapse atan gardiyanın kızına aşık olduğunu iddia eder. Kıza yazdığı her mektubu senin Valentine’in diye bitirdiği için günümüzde de aşk mektupları senin Valentine’in diye sonlandırılıyormuş. Ortaçağ İngiltere ve Fransa’sında 14 Şubat kuşların çiftleşme mevsimi başlangıcı kabul edilmiş. İşe biraz avantür katmışlar.1800’lü yıllarda ise işler biraz daha kolaymış. Aşıklar birbirlerine küçük notlar gönderirlermiş.

Şimdi olay inanılmaz boyutlarda. Her yıl 1 milyar civarı kart gönderildiği tahmin ediliyor. Çiçek ve şekerleme ayrı bir hikaye. Ama çikolata bu anlamda lider. O kadar çok çeşidi var ki kayınvalideye göndermek için tuzlusu bile üretilmiş. Amerika'da 14 Şubat ta 1 milyar 600 milyon dolarlık şekerleme satılıyor. Çiçek için 1 milyar 900 milyon dolar harcanıyormuş. Tabii çiçek denince önce gül akla geliyor. Heryil tahmini 224 milyon gül bu tarihlerde satılıyor. Düzineyle göndermek makbul.

İşte tam burada hekim olarak bizi ilgilendiren bir konu var. Kesme çiçek inanılmaz miktarlarda böcek ilacı taşıyan bir ürün. Açıkçası gümrük kapılarında pek sağlıklı ölçümler yapılamıyor. Dünyada Kolombiya, Ekvator gibi ülkelerde önemli miktarda çiçek serası çalışanları var. Ve bu insanlarda düşük, erken doğum, konjenital bozukluklar inanılmaz düzeylerde. Halsizlik, baş ağrısı kas ağrıları, kramplar, görme bozukluğu, ateş ve nezle çok yoğun gözleniyor. En tehlikelisi ise çok belirgin 2 ayrı karsinojene de rastlanıyor.

Çiçek işinde ideali, evin bahçesinde organik yetiştirmek.

Ama çikolatada durum biraz daha farklı. Eğer sevgiliniz siyah çikolata severse ona hem sevginizi göstermiş hem de sağlık yönünden onu korumuş olacaksınız. Koyu çikolata damarlar üzerinde tıpkı Aspirin gibi plak oluşumunu engelleyici etki yapıyor. Özel formüle edilmiş bir koyu kakao içeceğinin şeker düşürücü etkisi keşfedilmiş.

Zaten yılın her ayı tüketim şeytanları bizlere kutlama tezgahları kurmuşlar. Yılbaşı, Valentine sevgililer günü, paskalya, HIDIRELLEZ , bahar bayramı, anneler günü, babalar günü, evlenme yıldönümü, tanışma, nişan. ..Liste böyle uzayıp gidiyor.

Bugünlerde hediye almamak zor, ama hiç olmazsa dikkatli bir gözlemle sevgilinizin ihtiyacı olan şeyleri almaya gayret edin. Böcek ilaçlı çiçekler ya da lipid bombası pastalar yerine bahçeden kopartılan organik çiçekler, bilemedim siyah çikolata.

Ben ne mi alacağım? Benim eşim yurtdışında uzun yıllar bir çikolata fabrikasına komşu yaşamış. Benim başka şansım var mı? Bari siz kaçın kendinizi kurtarın.!!!

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.