Takip Et
  • 4 Mayıs 2015, Pazartesi

Yanarken Dikkat

Aktif bir insansınız ve güneşe sık sık maruz kalıyorsunuz, o zaman yazının kalanını dikkatlice okumalısınız.

Güneş ışınına belli saatler arasında çıkıp, güneş te kaldığınız süre ye dikkat ederseniz sizin için ilaç görevi görebilir. Fazlasının hiç bir faydası yoktur. Ve cildiniz ultraviyole ışın ara iltihabi (enflamatuar) reaksiyon gösterebilir. Ultraviyole A ve B cildinizde koyulaşma ve yanık sebebi olabilir. B çok daha etkilidir.

Cildiniz gün ışığıyla vitamin D üretir. Vücuttaki her hücre için D vitamini yararlıdır. Kardiyovasküler sağlığınızı olumlu etkiler, kas gücünüzü arttırır, kan basıncınızı dengeler, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, kemiklerinizi ve dişlerinizi daha sağlıklı yapar. Uyku düzeninizi dengeler ,Yenidoğan sarılığına engel olur, psikolojik sıkıntıları azaltır.

MIT üniversite sinden Dr. Stephanie Seroll optimum 20 dk güneşte kalın diyor. 20 dk dan daha az süreler D vitamini üretmek için az geliyormuş. 20 dk yı geçince ise Vit D üretimi duruyormuş.

2 tür ultraviyole ışın var. UVA (ultraviyole A) ve UVB (ultraviyole B).UVA sağlıksız, dalga boyu ciltte derin yanıklara yol açıyor. UVB sağlıklı Vit D üretiyor. Her ikisi de bronzlaşmayı sağlıyor. UVB nin en faydalı olduğu saatler tam öğle vakti. Sabah 10.00 ile 14.00 arası yüksek miktarda UVB mevcut. UVA ise günün her saati var.

Güneş ışınlarının cildinize zararlı olmaya başladığını anlamak çok zor değil.

-kızarıklık, eritem oluşursa, -dokunmayla cilt sıcak hissediliyorsa,-giysilere deyince cildiniz acıyorsa, -soyulma başlamışsa,-kuruma ve kırışma artmışsa, dikkat işi abartıyorsunuz demektir. 24 saat sonra ağrılar başlar. 1.2.3.derece yanıklar oluşur. Enfeksiyon, vücutta titremeler olabilir. Ateş artmıştır ve tıbbi yardım almak gerekir.

Güneş altında yüz ve gözlerinizi koruyun. Cildinizi nemlendirin. Açık tenliyseniz 10-15 dakikada bir Gölgeye geçip su, maden suyu sodası için. Koyu tenliyseniz maksimum 30 dk güneşte kalabilirsiniz.

Aloe vera bitkisinin olgun yaprağını ortadan kesin içindeki jel yanık tene iyi gelir. Patatesi halka halka dilimleyip cildinize sürün faydasını göreceksiniz. Bal iyi bir yanık ilacıdır. Sirke ağrı ve kaşıntıyı giderir. Soğuk suda yeşil çay poşetini dinlendirip soğuk kompres yapabilirsiniz. Çilek, salatalık, kabak gibi antioksidan özellikli sebzeler cildinize çok iyi gelecektir. Tabii bol bol su için dememe gerek yok. Ayçiçeği yağı, zeytinyağı, Hindistan cevizi sütü karışımları merhem etkisi yapar.

Piyasadaki faktör şu bu kremler bir yere kadar koruyucudur. Ancak hiçbirisi basit bir şapka ve ince bir tişört kadar cildinizi korumaz. Bronz ten pek çok insan için sağlıklı bir görünüm demek olabilir hatta karşı cinse cazip göründüğünüzü düşünebilirsiniz. Ama özellikle sabah 10 ile 14 arasında 20 dakika kuralını unutmayın ve kalan vaktinizi gölgede dinlenip örneğin; kitap okuyarak geçirin derim.

Yanarken kavrulmayın, köz olmayın sakın. ..

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.