Takip Et
  • 7 Eylül 2016, Çarşamba

İNNOVASYON!

Çok eski tarihlerden beri Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yaşamış musevi kökenli vatandaşlarımızın ticari başarıları ve disiplinleri anlatıla gelmiştir.O cenahta meşhur bir tavsiye 'Başarılı olmak istiyorsan ya hiç kimsenin bilmediği veya yapamadığı işlerle uğraş ya da bir işi en iyi sen yap' şeklindedir.

Bir işi en iyi yapmak benim ölçeğimde oldukça zor ve iddialı ama farklı bir işle uğraşan insanlara oldum olası hayranım. İster Çine'de ilk kavun, çilek üretimlerini gerçekleştiren Ekrem Erol olsun, ister Erkan Oğur, Cemal Hünal gibi sanatçıları evinde ağırlayıp, oyma tekniği ile kopuz ve bağlama üreten Halil Kafes olsun, bende hep hayranlık duygusu uyandırmışlardır. Yer fıstığı işleme tesisleri ile Ahmet, Ali Ece kardeşleri, son dönemin parlayan yıldızı Everta Tarım ve Hasan, Mehmet Akkan'ı da unutmamak lazım. Bal üretim malzemeleri ile yeni bir sektörde gelişen Şerafettin, Emin, Erol, Ercan Kocabay, susam çuvallarını sırtında taşımaktan gocunmayan Ali ve Taci Yıldız kardeşler,Bodrum'da farklı pergule işlerine koşan Aydın Aydın, Güney Ege'yi ilçe ilçe dolaşıp bisiklet ve motosiklet malzemesi pazarlayan Halit Güler, Aydın'ın en prestijli basın kuruluşlarından birini yaratan Mehmet, Emin, Erdal Aydın kardeşler, hep bu düşüncemin dayanaklarıdır. Sevgili dostum Melih Dalgar'ın ürettiği organik, erken hasat, soğuk sıkım yağlarla Zeytindostu Derneği yarışmasında altın madalya kazandığımızı biliyorsunuz. Son dönemin bence önemli ve güzel işlerinden birisi de bizzat belediye başkanı, Sayın Salih Dinçer'in başkanlığını üstlendiği Çiçekçilik Kooperatifi... Kooperatifçilik, amaca yönelik yapıldığında küçük üreticinin tek gerçek umududur.

BROKOLİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Birkaç gün önce gazetelerde okuduğum haberin kahramanı, Kahraman Mahallesi muhtarımız Kadir Akalın da bu kategoride sayılmalıdır. Yıllardır pamuk, mısır, yer fıstığı üçgeninden çıkamamış, bizim gibi konservatif düşünen çiftçilerin aksine sevgili başkan, brokoli yetiştirmeye başlamış. Bir hekim olarak, brokoli çok desteklediğim bir gıda ama bunu Çine'de bir arkadaşımın yetiştiriyor olması, başlı başına bir keyif. Sevgili Kadir,yanlış bilmiyorsam 3 dönem muhtarlık yaptı ve yapıyor. 10 sene muhtarlar derneği başkanlığı, ziraat odası yöneticiliği, amatör spor kulüpleri derneği yöneticiliği, Kahramanspor başkanlığı, Tariş ve tarım kredi üyelikleri de var. İlginç bir profil. Sürekli içinde bulunduğu toplum yararına yapılan işler. Ama ısrarla söylüyorum, hepsi bir yana brokoli bir yana, çünkü daha önce olmayan yapılmamış bir iş.

Buna gavurca innovasyon deniyor. Yani farklı, denenmemiş, yenilikçi anlamında. Her konuda denenebilecek bir tarz bu. Arı müzesi ve balneoterapi, organik zeytin üreticiliği, innovasyon konusunda iyi birer örnek ama peşlerini bırakmamak kaydıyla.

Sahi Karaot Derneği aracılığı ile Yenipazar'da genetiği ile oynanmamış, domates, biber fidanları yetiştiriliyordu, şimdi nerelerdeler acaba?

PROJELERE SAHİP ÇIKILMALI

İnnovatif işler Aydın'da geçmişte Kaltun, Akmaden, Peksa, Astaş, OMR, Haus, Özçelikler, Zetay, Gıdatay, Jantsa, Batıçim, Söke Un, Uğur Soğutma, OR-GE, Demar Ferforge, EYS Makine,Balkan Makine, Hacı Eminler, Baskın Tarım, Nihat Koç A.Ş., Sultar Tarım, Akça Tarım, Gabay Ticaret gibi, isimlerini bir çırpıda sayabileceğimiz, dünya ölçeğinde iş yapan firmalar yaratmış. Bu, Aydın için istihdam ve bereket demektir. Ama yeter mi derseniz bence kesinlikle yetmez, yetmemelidir.

Ben önümüzdeki dönem büyümenin kooperatiflerle olabileceğine inananlardanım. Dünya zeytin ve zeytinyağı piyasalarına İspanyol ve İtalyan kooperatiflerinin yön verdiğini biliyorum.

İş bu organizasyonlara gönül vermiş sivil toplum yöneticilerini bulup o koltuklara oturtmaktan geçer. Bu projelere sahip çıkılmazsa, o koltuklar maalesef rakı, roka, balık formülü ile işgal edilmeye devam edilir. Proje peşinde koşan, mesleki toplantılarda ve yurtdışı fuarlarda Aydın'ımızı temsil etmeye çalışan, içinde bulunduğu kuruluşun üst yönetimlerine seçilme başarısını gösteren değerli başkanlar ve yönetimlerini bu kapsamın dışında tutarak 2017 yılının son çeyreğinde yapılması planlanan oda seçimlerine bu gözle bakmanızı dilerim.

En derin saygılarımla!

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.