Takip Et
  • 30 Aralık 2013, Pazartesi

Yoğun Egzersizin Hormonlara Etkisi

Hormon salgı bezleri tarafından üretilen, kan dolaşımına salgılanan ve sadece hedef hücrelere etki yapabilen bileşiklere hormon denir. Karaciğer ve kaslar vücudun glikojen depolarıdır ve egzersiz sırasında bu depoların glikoza dönüşmesi yani glikojenolizin artması gerekmektedir. Plazma glikoz düzeyi ayrıca glikoneogenezis ile de düzenlenir. Plazma glikoz düzeyi üzerine etkili 4 hormon vardır. Bunlar; Glukagon, Adrenalin (epinefrin), Noradrenalin (norepinefrin) ve Kortizol'dur. Bu hormonların egzersiz süresi ile ilgili yüzdesel değişimleri şekilde gösterilmiştir. Yağ yakışını hızlandırmak için bacak çalıştırması gerekiyor.

 

Özellikle yağ yakışını hızlandırmak ve kas hacmini arttırmak için yapılan egzersizlerin yanlış uygulanması halinde erkeklerde testosteron seviyesini düşürebildiğini de söylenmektedir. Genel olarak yapılan birçok araştırmada yoğun ve yaygın kardiyo egzersiz yapmanın erkeklerde testosteron hormonunun düşmesine neden olmaktadır. Zira uzun süre kardiyo yapan erkeklerde testosteron hormonu seviyesinde düşmeler meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle yağ yakımı için egzersiz yaparken dikkatli olunmalı, haftalık kilo kaybında 1 kiloyu geçmemeye çalışılmalıdır. Yoğun ve yaygın olarak yapılan egzersiz yanında kalori alımını azaltmak adına yapılan beslenme kontrolü neticesinde, kalori alımı aniden %15 ve daha üstünde kesilirse vücutta açlık tehlikesi ortaya çıkacak, dolayısıyla testosteron hormonu üretimi azalacak ve yağ yakışını yavaşlatacaktır. Tüm bunları göz önünde bulundurularak günde en fazla 45-50 dk. kardiyo yapılmalıdır. Bu süreden fazla kardiyo yapmak çok fazla önem arz etmemektedir. Çünkü kardiyo çok kritik bir egzersiz çeşididir. Yağ yakmayı birebir destekler ancak birçok şeyi de götürebilir. Kardiyo egzersizini uzun tuttuğunuz zaman vücudu yıprattığınız ve bunu uzun süre devam ettirdiğiniz için kas kayıplarına da yol açarsınız. Çok uzun süreli yavaş fiziksel aktivite değil, daha kısa sürede yoğun ve yaygın fiziksel aktivitelerle yağların daha iyi yakıldığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle 35-45 dk. egzersiz yapın ama bu süreyi tempolu bir şekilde geçirin. Yani orta ve yüksek egzersiz temposunda, vücutta sıcaklık yükselecektir. Öyle normal yolda yürüyormuş ya da geziyormuş gibi koşu bandında yürümeyin. Zira egzersiz yapmanın tek amacı; ister kilo verin ister kilo almaya çalışın, ister kas yapın, o bir saatlik süre içerisinde mutlaka alışkın olmadığı bir tempoya vücudu sokmaktır.

 

Yapılan araştırmalarda bacaklara yönelik yapılan yüklenmeli egzersizlerin testosteronu yükselttiği tespit edilmiştir.Yağ yakımını hızlandırmak için kadınların ve erkeklerin mutlaka bacaklara yönelik orta düzeyde egzersiz yapması gerekir. Üstelik bacaklara yönelik egzersizlerin erkeklerde testosteron hormonu seviyesini yükseltmek gibi bir faydasının olduğunu da bilmek gerekir. Doğru zamanda ve doğru tempoda yapılan egzersizleri vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha aktif çalışmasını sağlar. Çok yoğun ve yaygın yapılan kardiyo egzersizlerinin nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir. Bu da dolaylı yoldan yağ yakışını hızlandırır. Aslında antrenmanlarda herkesin kaçtığı bacak egzersizleri yağ yakmak için birebirdir. İçinde çok fazla kas barındırması nedeniyle ne kadar çok kas çalışırsa o kadar çok yağ yakılacaktır. Dolayısıyla yağ yakışını hızlandırmak ve metabolizmayı gün boyu aktif halde tutmak hatta testosteron seviyesini yükseltmek için bacak egzersizleri hayli önemlidir. Ağırlık çalışırken de her egzersizden 3-4 set tekrarlayın. Bu sayede kas üzerinde yarattığınız stres süresi, vücudunuza daha fazla hormon üretmesi gerektiğini bildirecektir. Bu arada dengeli beslenmenin de testosteron seviyesinin yükselmesinde önemli rol oynadığı unutulmamalıdır.

Egzersiz yapmak hormonlara cevapları ve bunların etkileri önemli farklılıklar gösterir. Bu hormonlar ve  önemi aşağıda gösterilmiştir. Bu hormonlar  içinde egzersiz açısından en önemli olan katakolaminler olarak isimlendirilen adrenalin (epinefrin) ve noradrenalin (norepinefrin) dir.

 

Hormonlar

Egzersize cevap

             Önemi

Katakolaminler

Artar

Kan Glikozu

Gh

Artar

Kan Glikozu

Acth-Kortizol

Artar

Glikoneogenezis

Tsh-Troksin

Artar

Kan Glikozu

Lh

Değişmez

Bilinmiyor

Testesteron

Artar

Bilinmiyor

Estradiol-Progesteron

Artar

Bilinmiyor

Glukagon

Artar

Kan Glikozu

Renin-Angiotensin-Aldesteron

Artar

Na Tutumu
Plazma Volum Korunması

Adh

Artar

Su Tutumu

Pth-Kalsitonin

Bilinmiyor

Kemik Gelişimi

Eritropoetin

Bilinmiyor

Eritropoezis

Prostaglandin

Artar

Lokal Vazodilatasyon

 

KAYNAKLAR: Egzersiz Fizyolojisi N.Akgün,Spor Hekimliği ABD, Hakan Gür,http://www.alternatifterapi.com,Spor ve bilim.C.Açıkada.E.Ergen,Bompa,Beden Eğitimi ve sporun Fizyolojik temelleri,Barns, www.criticalbench.com/burn_ calories_while_sleep.htm

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.