Takip Et
  • 19 Temmuz 2014, Cumartesi

Egzersizin stres üzerindeki etkisi

Değerli okurlarım, stres hemen hemen herkesin hayatında var! Gelin bu hafta buna çözüm bulmaya çalışalım. Stres günümüzün en önemli sorunlardan birisi olup iş ve çalışma hayatımızı olumsuz etkilerken aile hayatımızın da bozulmasına neden olmaktadır. İşte bu yüzden egzersiz yaparak mutluluk hormonlarınızı arttıracak ve stresinizi azaltacak başarılı yöntemi size sunmak istedim. Sağlıklı bir bedene kavuşmak için her gün 30-35 dakikanızı ayırıp aerobik egzersiz yapın. Egzersiz stresi azaltır. Uzmanlar yıllardan beri egzersizin, özellikle sosyal ortamlarda yapılan egzersizin klinik depresyonu hafiflettiğini bilmektedirler. Egzersiz ayrıca anksiyete bozukluklarını azaltmakta ve ruh sağlığını diğer yöntemlerden de iyileştirmektedir. Psikolojik rahatsızlık tanısı konulmamış insanlarda bile egzersiz, insanların kendilerini daha mutlu hissetmelerine neden olmaktadır. Düzenli egzersiz strese karşı vücudun verdiği cevabı azaltır. Yani stres karşısında daha rahat olur, kendinizi daha rahat hisseder ve stresli olaylarla daha rahat başa çıkabilirsiniz. Hepimizin stresi vardır. Fakat formda kalarak stresin yaşlandırıcı etkilerinden kaçınabiliriz.

YOGA

Stres yüksek düzeyde olduğu zaman ve yönetilemediği zaman insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Yüksek tansiyon, ülser, depresyon gibi sorunlara yol açabiliyor. Stresten her zaman ve tamamen kaçınmak mümkün olmasa da stresi azaltacak, yönetecek ve stresin etkilerini hafifletebilecek yöntemler de elbette ki bulunmaktadır. Yoga stresi azaltmak, yönetmek ve etkilerini hafifletmek için uygulanan yöntemlerden birisi. Yogada stresi azaltmaya yarayan özellikle bazı hareketler bulunuyor. Sağlıklı bir solunum ve doğru duruşlar günlük stresi azaltmaya ve yönetmeye yardımcı olacaktır. Aşağıdaki yoga hareketlerini uygulayarak bunları gerçekleştirebilirsiniz. Namaste olarak adlandırılan bu yoga hareketi hemen hemen tüm dünya genelinde bilinmekte ve uygulanmaktadır. Namaste vücudu ısıtır ve gevşetir. Böylelikle rahatlama olur ve bu da strese iyi gelir. Bu yoga hareketini şöyle yapabilirsiniz.

1. Ayakta dik durun ve her iki kolunuzu aşağıda tutarak ve hafifçe yana doğru açın. Avuçlarınız dışa doğru baksın.

2. Sonraki pozisyonda kollarınızı başınızın üzerine doğru getirerek avuçlarınızı birleştirin.

3. Sonra avuçlarınız başınızın üzerinde bir birine değer vaziyetteyken kollarınızı aşağıya iki göğüs arasına yavaşça getirin ve o şekilde birkaç saniye durun.

4. Aynı hareketi 3 defa tekrarlayın. Bu hareketi yaparken uygun zamanlarda derin nefes alıp verin.

Yaşadığınız stres boyun ve omuz bölgenize da yük bindirerek bu bölgelerde gerginlik hissetmenize neden olur. Duvarda omuz görme yoga hareketiyle boyun ve omuz bölgenizde hissettiğiniz rahatsızlığı hafifleterek rahatlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki hareketleri uygulayın.

1. Duvardan 1 kol boyundan daha kısa bir uzaklıkta durun.

2. Bu pozisyonda sol kolunuzun avuç içini duvara dayayarak durun.

3. Eliniz duvarda yerleşmiş durumdayken vücudunuzu döndürün. Bu omuzlarınızdaki gerginliği almaya yardımcı olacaktır.

4. Birkaç defa derin bir nefes alıp verin.

5. Sonra sol kolunuzu yanınıza serbest bir şekilde bırakın.

6. Aynı hareketi sağ kolunuz için de yapın.

Stresinizi azaltmak için yapacağınız yoga hareketlerinden birisi de savasana hareketi. Savasana geleneksel bir rahatlama hareketi olarak bilinmektedir. Genelde yogada bir seansı tamamlamak için yapılır. Bu duruş özellikle sinir sistemini rahatlatır. Savasana hareketi için aşağıdaki adımları izleyin.

1. Sırt üstü uzanın ve nefes alıp vermeye odaklanın.

2. Bu pozisyonda durun ve kendinizi rahat hissedene kadar derin nefes alıp verin. Bu basit nefes alıp vermeyle bile oldukça rahatlayıp stresinizi atmanız mümkündür.

ALTIN ANAHTAR

Bunların yanı sıra, harika bir kalp egzersizi olan tenis, stresin sebep olduğu yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarını engelleyebiliyor. Tek başınıza oynayamayacağınız tenis, başkalarıyla bir etkileşim içerisine girmenize sebep olarak stres seviyenizi azaltan altın bir anahtar gibidir. Bir diğer egzersiz ise “Hareket meditasyonu” diye de anılan Tai Chi, sizi gün boyunca yaşadığınız olumsuz olayların etkisinden kurtarırken, enerji ve esnekliğinizi artırarak zihinsel sağlığınızı da korumanıza yardımcı olur. Pilates vücut farkındalığı ve zihinsel yoğunlaşmayı vurgulayan bir egzersiz türüdür. Stresin sebep olduğu bel ve boyun ağrılarını azaltır. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak yürüyüş yapmak, strese bağlı olarak ortaya çıkan kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kolesterol ve tip 2 diyabet gibi birçok hastalığa yakalanma olasılığını azaltabilir. Ayrıca düzenli yürüyüşün stres seviyesini azalttığı ve özgüveni artırdığı saptanmıştır. Eşler dikkat diyoruz dans etmek kalbinizi güçlendiren bir aktivite olarak, zarafet ve çevikliğinizin artmasını sağlar. Bunun yanında, başka insanlarla aranızda güzel bir bağ kurarak stres seviyenizin azalmasını ve zihinsel mutluluğunuzun artmasına yardımcı olur. Dairesel egzersizler kısa sürede endorfin miktarını artırarak, uzun egzersizlerin sağladığı olumlu etkilerin aynısını gösterir. Egzersiz için çok zamanı olmayan insanlar için çok idealdir. Sağlıklı ve spor dolu günler diliyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.