Takip Et
  • 2 Şubat 2013, Cumartesi

Çocuklar için hangi fiziksel aktiviteler boy uzatır?

Daha önce yazdığım yazılarda çocuklarda spor yapmanın öneminden bahsetmiştim; “Basketbol boy uzatır mı? Futbol boy kısaltır mı?” bu soru her zaman tartışma konusu olmuştur. Yıllarca birçok spor adamı spor boy uzatır derken bazıları da tam tersini savunmuşlardır. Ama bir gerçek var ki düzenli fiziksel aktivite yapan çocukların boyu diğer çocuklara oranla daha da uzundur. Yani sağlıklı ve yeterli beslenip, düzenli uyuyan ve gençken spora başlamış kişilerin boyunun daha uzun olma şansı daha fazladır. Doğal yollardan boy uzatmak isteyen kişilerin kesinlikle uygulaması gereken fiziksel aktivitelerdir. Kendinize sabit bir egzersiz programı uygulamalı ve buna uymalısınız. Tarafıma en sık sorulardan biride boy uzatma ameliyatı var mı? Boy uzatma ameliyatı mümkün ancak, boy uzatma tekniklerinde risk barındıran bir tekniktir. Oldukça zahmetli ve acılı bir süreci vardır. Bütün olumsuzluklara rağmen tamamen etkili bir tekniktir diye söylenmektedir. Diğer taraftan 



doğru ve dengeli beslenme vazgeçilmez boy uzatma tekniklerinden birisidir. Doğru beslenme uzamanın büyük bir bölümünü oluşturur. Başta kahvaltı olmak üzere, hiçbir öğününüzü atlamamalısınız ve dengeli beslenmelisiniz diyebiliriz.

Buna benzer birçok öneri mevcuttur bunlardan biride boy uzatma için doğru nefes alma tekniğidir. Nefesinizi kontrol altına almanız dolaşımınızı düzenler, büyüme hormonlarını salgılayan organların daha düzenli çalışmasını ve hormonların gerekli yerlere ulaşmasını sağlar. Boy uzatma için düzenli uyku uymak da önemlidir. Çünkü büyüme hormonu en çok vücudumuz uykudayken salgılanır. Bu nedenle uyku düzeninize dikkat etmeli, aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya özen göstermelisiniz. Tabi ki herkesin söylediği gibi erken yatıp erken kalkmalısınız.

Boy uzatmanın en iyi yolu muhtemelen düzenli olarak boy uzatan fiziksel aktivite yapmaktır. Bunlar yavaş tempolu koşular, yüzmenin önemi büyük bunun yanında yoga, vücut esnetme hareketleri, barfiks egzersizleri gibi boyunuzu uzatmak için yapabileceğiniz çok çeşitli fiziksel aktiviteler mevcuttur. Aslında boy uzatma fiziksel aktivitelerin çoğu, omurganızı ve vücudunuzu esnettiği için daha uzun görünmenizi ve daha doğru durmanızı sağlar. Asılma egzersizleri, boy uzatmak için yapacağınız uç türde bir esnetme hareketidir ama genellikle (doğru ve sürekli yapıldığında) fark edilir sonuçlar verir, üstelik çok fazla zaman harcamanızı gerektirmez.

Bunun yanı sıra bazı asılma fiziksel aktiviteleri, omurganızdaki basıncı azaltır ve böylece omurga disklerinizin daha fazla sıvı tutmasına izin verir. Asılmanın boy uzatmadaki etkisi çoğu zaman geçicidir ancak sürekli yapılan asılma hareketleri uzun vadede boyunuzu uzatabilir. Asılma hareketleri çoğunlukla 2 cm ile 5cm arasında değişen bir boy artışı sağlayabilir. Aynı zamanda bilek, kol ve kaslarınızı güçlendirir. Bu tür asılma egzersizleri için yere paralel olmak ve vücut ağırlığınızı kaldırmak şartıyla herhangi bir barfiks, yatay bar, ağaç dalı veya benzer herhangi bir alet kullanılabilir. Ayrıca kullanacağınız barın yerden en az 2 metre yukarda olması gerekir ki fiziksel aktiviteleri yaparken bacaklarını bükmenize gerek kalmasın.

Eğer evde asılma hareketlerinizi yapabileceğiniz bir bar yoksa çivi ya da cıvata kullanmadan sadece kapı çerçevesini kullanarak asılma hareketlerinizi yapmanızı sağlayacak bir alet satın alarak fiziksel aktivitelerinizi yapabilirsiniz. Boy uzatmak için yapılan asılma hareketleri mutlaka haftanın 3-6 gününde, günde 5-6 kez ve her seferinde en az 10-15 saniye yapılmalıdır; ama elbette bu temel kurallardan daha fazla sayıda da asılma egzersizi yapabilirsiniz. Gün içerisinde yapılacak 5 asılma hareketini isterseniz tek seferde istenirseniz gün içinde farklı zamanlarda yapılabilirsiniz. Her ikisi de aynı sonucu verir. Barfiks egzersizlerini yapmak için bir bara asılın, 10-15 saniye için her iki elinizle birlikte sıkıca tutun, sonra yavaşça ayaklarınızı yere koyun. 10-15 saniye dinlenin ve hareketi 4 kez daha tekrarlayın. Kollarınızın güçlendiğini hissettiğinizde asılma zamanınızı 20 saniyeye, dinlenme zamanınızı ise 10-15 saniyeye çıkarın. Hareketi daha fazla da yapabilirsiniz ama kendinizi fazla zorlamayın.

ÇEŞİTLİ EGZERSİZLER
• Yumuşak zeminde ip atlamak bacak boyu uzatma egzersizleri arasında yine etkili bir yere sahiptir. Her iki bacağı birden çalıştırabilirsiniz. Belirli bir tempo yakalamak gerekir. Zıplama hareketinin nasıl yapıldığını hepimiz biliyoruz. Hareketin temeli mümkün olduğunda yükseğe zıplamak ve dengeli bir şekilde yere basmaktır. Dengeli ve düzgün zıplayışlar, her iki bacağınızı da aynı anda çalıştırmak için idealdir. Zıplamak için düz ve yumuşak bir zemin yapılması gerekir.
• Bisiklete binmek başlı başına vücut için güzel bir egzersiz yöntemidir. Eğer bisiklete binmeyi seviyorsanız, çok büyük bir avantajınız var demektir. Buradaki püf nokta, bisikletinizin sele yüksekliğidir. Selenin yüksekliğini normalden 2-3 cm daha yukarı kaldırmanız, bacak boyunuzun uzamasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda bacak ve kalça kaslarınızı da çalıştırmış olacaksınız.

• Öncelikle en önemli fiziksel aktivite olarak barfiks de asılmadır. Barfiks omuz genişliğinde eller kaymayacak şekilde tutulur. Sırt, omuz ve kol kaslarınızı dengelemek için bir gün başınız barfiksin üstüne gelecek şekilde, diğer gün başınız altında kalacak şekilde asılma hareketlerinizi çeşitlendirin. Başlangıçta hareket biraz zorlayıcı gelebilir ama bir kere yapmaya başladıktan sonra asılma egzersizlerini yapmak daha kolay hale gelecektir. Vücudunuzu öne ve geriye doğru yavaşça esnetin. Bisiklet çeviriyormuşsunuz gibi ayaklarınızı hareket ettirin ve olabildiğince esnetin. Asıldığınız zaman dizlerinizi göğsünüze doğru yavaşça ve kontrollü bir şekilde çekin. İkiye kadar sayın ve yine yavaşça ayaklarınızı yere doğru uzatın. Hareketi yapabildiğiniz kadar yapın. Hareket sonrasıysa kollarınız sallayın. Aynı zamanda özel tasarlanmış ayakkabılarla baş aşağı asılabilirsiniz. Baş aşağı asılma, boy uzatmak için yapacağınız normal asılma hareketlerinden daha fazla asılı kalmanıza izin verir. Baş aşağı asılma bunun yanı sıra kan dolaşımını hızlandırır, duruşu ve omurga hizanızı geliştirir. Asılırken vücudunuzu yukarı çekin. Başınızı barın ön kısmına çekerek hareketi çeşitlendirin. Bir dahakine de başınızı arka tarafa itmeyi deneyin. Asılma sırasında, bacaklarınızı göğsünüze doğru çekin ve aniden bırakın.

• Özellikle bacak boyunu uzatmada tekme atmak açma, germe, fırlatma gibi hareketler kemikler ve eklemler üzerindeki baskıyı azaltarak uzamaya yardımcı olur. Basit olarak anlatmak gerekirse, ayak yerden 5-6 cm kadar kaldırılır öne ve yana doğru tekme atılır. Yöntem tekmelerin hızlı ve çabuk olması gerekir.
Sonuç olarak boy kısalığının nedenleri; Genetik sebeplerden dolayı yani anne babanın boyunun kısa olmasındandır. Annenin düşük gebelik kilosundan ve bebeğin düşük doğum kilosudur, Anne sütünün yeteri kadar alınmaması olabilir. Düzensiz ve yetersiz beslenme kesinlikle dikkatte alınmalıdır. Ağır enfeksiyon hastalıkları geçirmek etkilidir. Ağır işlerde çalışmak ve aşırı yorgunluktur. Genellikle hormona bozukluklar (Büyüme hormonu eksikliği vb.) Ergenliğe erken girilmesi ki dünya da her geçen gün ergenlik yaşı düşmektedir. Ağır antrenman ve aşır yüklenme kesin olarak boy gelişimini durdurduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Yukarıda belirtiğimiz nitelikte fizikse aktivitelerinde boy uzamasına katıkı verdiğini söyleyebiliriz sağlıkla kalın: 

Kaynaklar: Çocuk Ve Spor,S.Muratlı, N.Akgün: Egzersiz Fizyolojisi, C.Açıkada,E.Ergen:Bilim ve spor,,ecom.finspor.com.tr/Brands.aspx, www.doktorcu.com/egzersiz/fitness-de-yeni-trend-fuzyon.htm ,www.frmartuklu.net , w.ingilizvizesi.com/.../egzersiz-amerikan-konseyi-calisma-sikilasti.. Akgün: Egzersiz Fizyolojisi, E.Zorba,Vücut Kompozisyonları.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.