Takip Et

Haydi zumbaya

Bu hafta yine ilginç bir konuyu ele alacağım; zumba. Değerli okurlarım sürekli bana şu soruları sormaktalar: “ Zumbaya gidiyorum faydası var mı? Zumbanın faydaları nelerdir? Zumba yaparak kilo verebilir miyim?” Ben bu konuda daha önce bir yazı kaleme almıştım; ‘kalbiniz için dans edin’ demiştim. Değerli okurlarıma bir spor bilimci olarak her türlü hareketin faydalı olduğunu belirtmek isterim. Yaşınıza göre ve hareketin temposunu ayarlamak kaydıyla aktif olmak çok önemlidir. Ancak sakın unutmayın yürüyebiliyorken yürüyün, koşabiliyorken koşun!

Zumbanın en önemli özelliği stresinizi atmanızı sağlar. Zumba canlı hareketleri ile hem moralinizi yükseltecek hem endorfin salgılayaca hem de dans ettikçe endişelerinizden kurtulacaksınız.

Zumba, aynı zamanda, koordinasyonunuzu ve dengenizi geliştirir. Kişinin, yaşlandıkça iyi bir koordinasyona ve dengeye sahip olmasının önemi artar. Şimdi koordinasyonunuz sizin ilk derdiniz olmasa da bu derslerin faydalarını ileri yaşlarda da görmeye devam edeceksiniz.

Zumba, kilo vermenizi sağlar, kilo almanızı engeller. Zumbanın en önemli faydalarından biri tabii ki kilo vermenizi sağlamasıdır. Bir zumba dersi ortalama olarak toplam 600 ila 1000 kalori arasında kalori yakmanızı sağlar. Genellikle 1 saat olarak ayarlanan zumba dansı, dansı yaptıran hocanın belirlediği koreografiye göre göbek dansı, hip hop ve diğer dans biçimlerinin bir karışımı olarak uygulanabiliyor. Dansın yoğunluğu ve yoruculuğu ise sınıfta bulunan öğrencilerin ortalama fizik performansı düşünülerek oluşturuluyor. Dansın faydaları arasında ilk sırada; özellikle diyet yapanlar için kalori yakabilecekleri, eğlenceli bir egzersiz olması gösteriliyor. Kişi eğlenirken kalori yaktığı için zumba sınıflarını düzenli olarak takip ediyor ve diyetine bağlı kalırsa kilo vermesi kolaylaşıyor. Dans ederek yakılan kalori oranı kişinin kilosuna ve yapılan dansa bağlı olarak değişir ancak “genel” bir dansla ortalama kiloda biri saatte yaklaşık 250-300 kalori yakabilir. Dansın her türü, vücudu çalıştırmak ve kilo vermeyi kolaylaştırmak amacıyla kullanılabilir. Avantajı vücudun üst ve alt kısımlarını aynı anda çalıştırmasıdır. Bu nedenle sadece kilo vermek için değil vücudu şekillendirmek için de kullanılabilir. Dansı egzersiz amaçlı yapıyorsanız en az 30 dakika dans etmeniz ve nabzı yüksek tutmanız tavsiye edilmektedir. Zumba dansının uygulamasına, kişinin yaşına ve kilosuna göre yakılacak kalori miktarı farklılık göstermekle birlikte, 68 kilo biri, 1 saat boyunca Zumba yaparak 536 kalori yakabilir. Zumba’nın bir diğer en önemli faydası vücudunuzu sıkılaştırmasıdır. Çünkü siz farkında bile olmadan bütün vücudunuz çalışır.

Zumba sosyalleşmenizi sağlar yeni arkadaşlar edinmenizi sağlar. Zumba derslerine düzenli olarak katılarak yeni kişilerle tanışabilir ve yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz. Her yaşa uygundur. Zumba, her yaştan insanın katılabileceği bir egzersiz türüdür. Hatta sadece çocuklar ya da yaşlılar için özel Zumba dersleri bile vardır. Kendinize olan güveninizi artırır. Zumba dersi boyunca yaptığınız dans hareketleri duruşunuzu düzeltir, koordinasyonunuzu geliştirir, kendi kendinize oluşturduğunuz kısıtlamaları ortadan kaldırır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Bütün bu değişimler hemen moralinize ve görünüşünüze yansır. Unutmayın, kendini iyi hisseden biri aynı zamanda kendine olan güvenini de geliştirir. Ruh halinizi iyileştirir. Pek çok araştırma, egzersiz yapmanın endorfin salgılatarak, insanın kendini daha iyi hissettiğini kanıtlamıştır. Zumba’nın depresyonu yenmede en etkili egzersizlerden biri olduğu da göz önüne alınırsa ne kadar çok endorfin salgılamanızı sağladığını anlayabilirsiniz. Spor dolu, sağlıklı günler diliyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.