Takip Et
  • 3 Mayıs 2014, Cumartesi

Kasık fıtığı için egzersiz önerileri

Bu hafta tarafıma çok sorulan “kasık fıtığım var egzersiz yapabilir miyim ya da neler yapmalıyım?” sorularına cevap vermeye çalışacağım. Yapılan araştırmalarda görüldüğü üzere bazı kasık fıtıklarında, egzersizler sayesinde, fıtığın kötüye gitmesi önlenebiliyor. Bu konuyu daha detaylı işleyebilmemiz için önce kasık fıtığını açıklayalım. Genel cerrahi uzmanlarının ilgi alanına giren fıtıklar, genel anlamda karın duvarı fıtıkları olarak adlandırılırlar. Karın duvarı fıtıkları karın içi organların karın duvarındaki bir açıklıktan dışa doğru yer değiştirmesidir. Karın içindeki organlar periton denilen karın zarını esneterek karın duvarındaki kas ve fasya tabakaları arasından geçip deri altına gelir. Dışarıdan genelde yumuşak ve kaybolan bir kitle şeklinde fark edilir. Karın duvarı fıtıkları arasında kasık fıtıkları en yaygın olanlardır. Kasık bölgesindeki (inguninal veya femoral) kanal denilen potansiyel zayıf bölgelerden oluşurlar. Kasık fıtıkları yanında görülme sıklığına göre kesi yeri fıtıkları %5, göbek fıtıkları %4, orta hat fıtıkları %1 ve karın duvarının diğer yerlerinde oluşabilen seyrek fıtıklar da vardır. Fıtık her iki cinste görülebilmekle birlikte erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Her yaşta görülebilen kasık fıtıkları yaş ilerledikçe görülme sıklıkları da artar. Kasık, göbek, uyluk ve karın fıtıkları karın duvarındaki zayıf bir noktadan yumuşak doku dışarı çıktığında oluşur. Kasık fıtıkları karın bölgesinde basıncın artmasıyla kötüleşebilir ancak egzersiz yapmak mümkündür. Hatta bazı fıtık egzersizleri sayesinde fıtığın kötüye gitmesi önlenebiliyor.

En basit kasık fıtığı egzersizlerinden biri basitçe yürümektir. Yürümek fıtıkların iyileşmesine ve önlenmesine yardımcı olur. Yürümek güçlendirilmesi gereken üç bölgenin bir arada çalışmasını sağlar: pelvik taban, alt karın ve karnı omuzlarla kaburga kafesine bağlayan kasların simetrik olarak kuvvetlenmesini sağlar. Günde ortalama 40-45 dakika boyunca mümkünse toprak zeminli bir alanda sabit, çabuk bir tempoda yürümek son derece sağlıklıdır. Bunun yanında yavaş tempolu koşunun da faydası tartışılmaz; yaklaşık 30-35 dakikalık koşunun çok sağlıklı olduğunu birçok araştırmacı ortaya koymuştur. Bu egzersizleri haftada en az 3-5 tekrar etmek gerekir. Yüzmek ve suda fıtık egzersizi yapmak hareketlere ekstra direnç sağlar. Havuzda bile var olan su akıntısı dengeyi sağlamayı zorlaştırır. Bu da postural kasların yükünü artırır. Karın bölgesini güçlendirmeye çalışırken bu durum daha da faydalıdır. Karın kaslarının güçlenmesi de fıtığın iyileşmesine yardım eder. Başlangıç için iyi bir fıtık egzersizi; havuzda ya da suda 10-15 dakika yüzmektir. Daha sonra 25-30 tekrarla kalçayı indirme, kaldırma, esneme ve uzatma egzersizleri yapılabilir. Yarım çömelme (squat) 30-35 tekrar şeklinde yapılır. Yarım squatta tam aşağıya çökülmez, sadece yarıya kadar yapılmalıdır. Kasık fıtığına iyi gelen egzersizlerden biri de bisiklete binmektir. Özellikle günde 45-50 dakika pedal çevirmek çok iyi geliyor.

Bazı fizik tedavi uzmanları “kasık fıtığı iyileştirmeye çalışırken veya fıtık ameliyatının iyileşme döneminde karın bölgesini kuvvetlendirmek çok önemlidir” diyorlar. Bunun için karın bölgesine yönelik küçük mekikler yapılabilir. Özellikle mekik çekerken önemli olan ne kadar doğrulduğunuz değil karın kaslarını ne kadar zorlayıp sıkıştırdığınızdır. Gövdenizi yaklaşık 10-15 cm kaldırmanız yeterli olacaktır. Çok fazla aşırıya kaçmadan yapmaya dikkat edin. 2x 15-20 tekrarla başlayıp her gün tekrar sayılarını artırın. İki haftada birde set sayısını artırabilirsiniz. Bunun yanında yine aynı oranda ters mekik de çekebilirsiniz. Yine bacakları ayak uçlarından birleştirerek bükülü olan dizlerimize kol dirseklerimizle bastırarak kasıklarımıza açma germe çalışmaları yapmakta fayda vardır. Spor salonlarında kullanılan bacak açma ve kapama egzersizleri yaptıran aletlerden faydalanabilirsiniz. Bunun dışında her türlü kalça, kasık ve karın egzersizleri yapabiliriz. Fıtık sız sağlıklı günler dillerim.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.