Takip Et
  • 18 Ocak 2014, Cumartesi

Egzersizin Selülit Üzerine Etkisi

Bu haftaki yazımızda bayanları yakından ilgilendiren selüliti yazdım. Selülit nedir? Selülit nasıl oluşur? Selülitten nasıl kurtulabiliriz? Egzersizin faydası var mıdır? Bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.

 

Selülit Nedir? Selülit genellikle kadınlarda görülür. Adiposit adı verilen derialtı yağ hücre gruplarının kan ve lenfatik dolaşımı bozmasıyla oluşan bir yapıdır. Kan ve lenfatik dolaşımı etkilenen bölgede zaman içinde yağ hücre gruplarının arasında oluşan fibrotik bantlar deride çöküntü ve portakal kabuğu görünümüne oluşur.

 

Selülit nasıl oluşur? Selülit, dolaşım bozukluğu ile başlar. Bunun sonucunda damar duvarlarından sızan serum, doku aralıklarında toplanır ve doku ödemi oluşturur. Ödem bir taraftan kan ile yağ hücrelerinin arasındaki iletişimin akmasına ve yağ hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına yol açarken, diğer taraftan bağ dokusunun yapısını bozar ve sertleşmesine yol açar. Bunun sonucu olarak elastikliğini kaybeden fibröz bantlarla çevrili, aşırı büyümüş yağ dokusu hücrelerinden meydana gelmiş olan nodüller oluşur. Bu nodüller deri yüzeyinde portakal kabuğu görüntüsünün oluşmasına sebep olur. İlerleyen aşamalarda sürecin devam ile birlikte nodüller birbirine yapışır ve daha büyük nodüller oluşur. Cilt kapitone bir görünüm alır. Bu aşamada nodüllerin sinirlere baskı yapması sonucunda ağrı oluşabilir.

 

Selülitten nasıl kurtulabiliriz? Selülite yeter artık diyerek estetik yaptırabilirsiniz. Ancak uzmanlar çok sağlıklı bir yol olmadığını söylüyorlar. Bu problemin en büyük nedenlerden biri hormon ve genetik, diğer nedenler ise yanlış beslenme ve fazla kilolar. Fazla kiloyu vermeden selülitle savaşmak hayali bir çabadır ve beslenme yanlışlarıyla tırmanışa geçen selülitle mücadelenin yolları vardır. Günde 1.5-2 litre sıvı alınmalıdır. Bu içecekler; su, soda, ıhlamur, ada çayı, sarı çay gibi doğal ot çayları, sıkma taze meyve suları, sıkma taze sebze suları, ayran olabilir. Diğer içecekleri en iyisi içmemektir. Ya da sınırlı alınabilir. Hamurlu tatlılar, tuzlular, çikolata, gofret, kakaolu fındıklı tatlılar, bisküviler yenmemeli. Tatlı ihtiyacı az miktarda sütlü tatlılarla karşılanmalıdır.Yağlı etler, yağlı tuzlu şarküteri kebaplar, turşular yenmemeli. Konserve edilmiş ve salamura yapılmış yiyeceklerden uzak durmalı.Yağ tüketimi mutlaka azaltılmalı, günde 60-65 gramdan fazla yağ alınmamalı ve zeytin yağı tercih edilmelidir. Beslenme yöntemi olarak lakto-vejetaryen beslenme felsefesi benimsenmelidir. Protein kaynağı olarak, süt, yoğurt, peynir fazla alınmamak şartıyla yumurta yenmeli. Et olarak daha ziyade yağsız tavuk-hindi, balık ve deniz ürünleri tercih edilmeli. Her yemekten önce çok az yağlı her çeşit salata tercih edilmeli. Tabi ki en önemlisi egzersizdir.

 

SELÜLİT İÇİN EGZERSİZLER

Egzersizin , selülit tedavisinde önemli bir yeri vardır. Özellikle dolaşımı artırarak protein atıklarının bölgeden uzaklaştırılmasını, kasların güçlenmesini ve yağın yakılmasını sağlar. En çok tavsiye ettiğimiz egzersiz 35-45 dakikalık hızlı tempolu yürüyüşler yada yavaş tempolu koşulardır. Sıkılaştırma ve kuvvet egzersizleri de çok faydalıdır. Bunun yanında yüzme yapmak ve bisiklete binmek de olabilir. Kas egzersizleri, her gün uygulanmalı ve 15-25 kez tekrarlanmalıdır. Yürüyüş süresi, kişinin kapasitesine göre ayarlanmalıdır. Fakat jimnastiğin yararı ve önemi farklıdır. Çünkü jimnastik herkes tarafından, istenilen yerde ve zamanda yapılabilir. Eğer egzersizi açık havada yapacaksanız, sabah veya akşam saatlerini tercih edin. Çünkü aşırı sıcakta yapılacak egzersizler; kas kramplarına neden olabilir. Önerdiğimiz egzersizler;

 

1- Yere sırtüstü yatarak bacakları tek tek düz olarak kaldırın dirsekler yerde.

2- Yere yüzüstü yatarak kalça kaslarını sıkıp beş saniye bekleyin ve gevşeyin.

3- Yan yatarak alt bacağı büküp, üst bacağı 45 derecelik açıyla kaldırıp bu pozisyonda beş saniye bekleyin ve gevşeyin.

4-Yere sırtüstü pozisyonda ayak tabanlarınızı yere basın ve kalçayı kaldırıp beş saniye bekleyin ve gevşeyin.

5- Yerde emekleme pozisyonunda bir bacağınızı bükerek yukarı kaldırın.

6-Yerde emekleme pozisyonunda bir bacağı bükmeden arkaya doğru uzatın.

7- Ayakta dik pozisyonda parmak ucunda kalkın ve gövdenizi yükseltin.

8- Dik pozisyonda otururken dizler 90 derecede, ayaklar yere basar pozisyonda bacak arasına bir yastık koyarak bu yastığı sıkıştırıp beş saniye bekleyin ve gevşeyin.

9- Kollarınızı önden gergin şekilde omuz mesafenize kaldırırken, diğer kolunuz gövdenin yanında kalsın. Başlangıca dönerken diğer kolu ileri kaldırın ve bu aktiviteyi mümkün olduğu kadar yavaş yapın.

10- Yere yüzüstü yatarken bacaklarınızı sırayla arkaya doğru kaldırın. Sırtüstü uzanın. Bacaklarınızı sırayla kaldırıp indirin.

11- Su içinde 10-15 dakika serbest yüzüp daha sonra yukarıdaki uygun olan hareketleri su içinde tekrarlayabilirsiniz.

12- Özellikle genç bayanlar, ağırlık çalışabilir. Bu kasların açılmasını ve kuvvetlenmesini sağlar.

 

Sonuç olarak vücudumuzun düzenli olarak her gün ihtiyaç duyduğu egzersizlerden başlayalım. Durum şu ki, söz konusu olan selülit problemi olduğunda, egzersiz ve spor ancak bu durumun engellenmesine yardımcı olabilir, tedavi edilmesine değil. Diğer bir deyişle, ancak yüzde 10’luk şanslı bir grubu oluşturan yani selülit problemi yaşamayan bayanlar, zaman kaybetmeden bir spor salonuna yazılsalar iyi olur. Selülit problemine sahip olan diğerleri için kötü haber şu ki, bir tedavi yolu olarak sporun selülit üzerinde etkisi yoktur. Egzersiz yapmak kasları güçlendirdiğinden, cildin gerilmesine ve böylelikle selülitin daha derinlere itilmesine neden olur. Selülitsiz günler dilerim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.