Takip Et

Pilates yapmak zayıflatıyor mu?

Son zamanların moda sporu pilates, aslında 1. Dünya Savaşı sırasında, İngiltere'de, atlet, boksör ve aynı zamanda sağlık uzmanı olan Joseph Pilates tarafından geliştirildi. Aslında Joseph Pilates'in amacı, kadınlara sıkı bir vücut, mükemmel duruş şekli kazandırmak değil, sadece yaralı askerleri tedavi etmekti. Pilates'in yatak yaylarını kullanarak geliştirdiği özel yöntemle, yaralı askerler vücutlarını fazla zorlamadan kaslarını çalıştırıyor ve güçlendiriyorlardı. Joseph Pilates egzersizlerine ‘Contrology' ismini verse de, 1960'lı yıllarda bu egzersizler ‘pilates' olarak anılır oldu. ABD'de fizik tedavi uzmanları hâlâ yaygın olarak hastalarına bu sporu yaptırıyor. Pilates sanılanın aksine kilo verdirmiyor; ancak sıkılaştırarak inceltebiliyor. Pilates, zayıflamaya yaramaz; çünkü bu spor daha çok iskelet ve kas sistemini geliştirmeye yönelik egzersizler bütünüdür. Ancak pilates yapan bireylerin, uyguladıkları teknikler sayesinde, kilo vermedikleri hâlde yaklaşık iki bedene kadar incelmeleri olasıdır. Bu durum aslında bayanların istediğidir.

 

Pilates bel fıtığına yol açar mı, bel disklerine zarar veriyor mu?

En çok tartışılan bu konudur. Ancak yapılan araştırmalar belinde sorun olan bir kişi, yerden kalem alırken bile belini sakatlayabilir. Ama doğru şekilde yapılan pilates, disklere zarar vermez ve bel fıtığına yol açmaz. Aksine; omurgadaki duruş bozukluklarını düzelterek, kişide rahatlama etkisi yarattığı gözlemlenebilir. Ama burada “doğru şekilde” ifadesi önemlidir; yoksa küçük bir rahatsızlığı bile büyütebilir.

 

Kişisel pilates ile grup pilatesi arasındaki farklar neler?

Kişisel pilateste, eğer hoca ile yapılıyorsa, hocanın dikkati tek kişiye odaklanacağından daha doğru hareketler yapılabilir. Kişi tek başına motive olamıyorsa, grup egzersizleri ile daha iyi motivasyon sağlanabilir. Ancak ciddi duruş bozukluları olan kişilerin, daha sağlıklı sonuç alabilmeleri ve sakatlanma riskini en aza indirebilmeleri için bir eğitmen desteğiyle pilates yapmaları gerekir.

 

Her kiloda ve her boyda pilates yapabilir mi?

Doğru şekilde olduktan sonra yapılabilir. Ancak özellikle boy ve kilo orantısında normal kilonun üzerinde olan kişiler, bir spor eğitmeni, hatta bir doktor kontrolünde spor yapmalıdır. Fazla kilolar nedeniyle hem omurga sisteminde oluşan yük hem de efor kapasitesinin yanlış egzersizlerle zorlanması ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

 

Pekala, pilates zayıflatır mı?

Pilates seansı esnasında çok yoğun bir kalori harcanmaz o yüzden pilatesle zayıflamak çok mümkün olmayabilir; çünkü pilates daha çok iskelet ve kas sistemini geliştirmeye yönelik bir egzersizdir. Tabiî ki kilo verme çabalarına destek olur. Ancak kilo vermek için mutlaka bir oksijen kullanma kapasitesini artıran kardiyo egzersizi ile pilatesi desteklemek gerekir. Pilates yapan kişilerin, uyguladıkları teknikler sayesinde, kilo vermedikleri hâlde yaklaşık iki bedene kadar incelmeleri mümkün. Kısacası pilates tek başına zayıflatmaz ama iyi bir diyet programı ve aerobik egzersizlerle zayıflamak mümkündür.

Pilatesin gerçekten faydası var mı? Dünyada mucize bir egzersiz yoktur. Ne kadar çaba harcarsanız o kadar fayda sağlarsınız. Ancak omurga ve kas sistemine olan faydası yönünden, başta Amerika olmak üzere, tüm dünyaya yayılmış ve faydasını kanıtlayan başarılı metotlar arasında yer almıştır. Onun için dünyada mükemmel egzersiz programı yoktur, doğru uygulayan sporcu ve uygulatan antrenör vardır.

 

Pilates psikolojik motivasyonu nasıl etkiler?

Pilates vücutta, bir çeşit mutluluk hormonu olan endorfinin salgılanmasını hızlandırır. Pilates prensiplerine göre, beden bütünlüğünü sağlayarak, dengede bir duruşla egzersiz yapmak, genel konsantrasyonu oldukça artırır. Artan konsantrasyon, zaman içerisinde kişinin diğer yaşantısına da olumlu katkı sağlayacaktır. Ayrıca konsantrasyonu tam olarak sağlayarak egzersiz yapmak, stresten uzaklaşmanın da en önemli yardımcısıdır.

 

Pilates Boy Uzatır mı?

Pilates metodu kesinlikle boy uzatmaz peki kulaktan kulağa dolaşan pilates boy uzatıyor bilgisinin aslı nedir. Normalde insan omurgasının günlük hayatımızda yer çekimine maruz kalması, aşırı stres, yorgunluk ve kas kuvvetinin azlığı da buna eklenince omurga aşağı doğru baskılanır. Pilates metodu ile omurga çevresindeki kasları çalıştırarak omurgayı desteklemek ve kişinin daha dik durmasını sağlamak mümkündür. Pilates ile kaslarınız sıkılaştığı içinde bedensel olarak da incelme olacaktır bu durum kilo kaybından değil kasların sıkılaşmasının neticesidir. Kişi daha dik durduğu ve sıkılaştığı için kişiye ve dışarıdan görenlere uzamış gibi yansıyacaktır ama aslında kişinin boyu elbette uzamamıştır.

Sağlıklı, mutlu ve spor dolu günler diliyorum.

 

KAYNAKLARI: ww.egzersizvebeslenme.comwww.diyetebasliyorum.com, Spor Hekimi Dr. M. Beyaz, www.pilatesfederasyonu.com

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.