Takip Et
  • 29 Mart 2014, Cumartesi

Egzersiz Yapmak Gribe Yakalanmayı Azaltıyor mu?

Birçok okuyucum bana bu soruyu hep sordu; “Gripliyim egzersiz yapabiliriyim?” ya da “Ne kadar yapmalıyım? Egzersiz yapmak gripten koruyormuş hocam doğru mu?” diye. Ben de konuyu biraz araştırdım. Grip nedir? Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolar yol açan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karşılaştırılmaktadır. Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karşılaştırılmamalıdır.

 

Hiç kimse, düzenli egzersizin genel sağlık ve hastalık önlemeye olan yararını inkâr edemez. Bulgular, düzenli egzersizin bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek viral ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olduğunu desteklemeye devam ediyor. Ateş veya başka grip belirtileriniz varsa ne olacak? Egzersize devam etmeli misiniz? hafif bir egzersiz bile grip belirtilerini kötüleştirir mi? Belki sağlıklı kalmak için en etkili yol, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaktır. Faydalı besinler yiyerek, düzenli egzersiz yaparak, yeterli uyuyarak, stresten kaçınarak veya stresi azaltarak kronik hastalığınızı önlemeye yardımcı olmakta uzun bir yol kat edebilirsiniz. Son bulgulara göre, ortalama egzersiz neredeyse günlük olarak tekrar edildiğinde biriken bir bağışıklık güçlendirici etkisi vardır, bu da bağışıklık sistemi tarafından hastalıklara sürekli bir karşılık sağlar. Egzersiz yaptığınızda beyaz kan hücreleriniz (vücuttaki enfeksiyonlarla savaşan kan hücreleri) vücudunuzda daha iyi yol alarak bakteri ve virüslerle (örneğin griple) daha etkili mücadele eder. Sağlığı sürdürmek için uzmanlar en az 30-35 dakikalık aerobik etkinlik, örneğin yürüme, yüzme, bisiklete binme veya koşu önerirler.

 

İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, her hafta en az 2-3 saatlik sıkı egzersiz yapmak gribe yakalanma ihtimalini yarı yarıya azaltıyor. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nun internet üzerinden 4,800 kişiyle yaptığı anketten alınan verilere göre hafif egzersiz yapmak aynı etkiyi göstermiyor. Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen grip anketi, kimlerin gribe yakalanıp yakalanmadığını tespit etmek için yapılıyor. Ankette, yaş, çocuk sahibi olunup olunmadığı, grip aşısı yapılıp yapılmadığı ve koşu, hızlı bisiklet sürme ya da müsabakalarda yer alınan herhangi bir spor yapılıp yapılmadığı gibi sorular yöneltiliyor.

 

Kayıt olan kullanıcılar her hafta nasıl hissettiklerini ve gribe benzer belirtiler gösterip göstermediklerini söylüyor. Anket sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, her bin grip vakasından yüzünün sıkı egzersiz yapılarak önlenebileceğini vurguladı. Araştırmacı Dr. Alma Adler, "Bunlar ilk sonuçlar. Dolayısıyla ihtiyatlı yaklaşmalıyız. Ancak veriler diğer hastalıklarla uyumlu ve gerçekten egzersiz yapmanın faydalarını gösteriyor. Bu kış pek çok kişi grip geçirmemiş olsa da, insanlar düzelen havalardan faydalanmalı ve dışarı çıkmalıdır.” Acaba hangi hastalıklarda egzersiz yapmamalıyız? Yarım saatlik hafif egzersizin vücudun savunmasından sorumlu T hücrelerinin sayısını artırdığı gösterilmiştir. Buna karşılık bir buçuk saatlik yoğun koşu yapanlarda vücudun savunma fonksiyonu zayıflamaktadır.

 

Her grip olduğumuzda egzersizi kesmeli miyiz? Bu belki de tarafıma en çok sorulan sorulardan biri. Tabii ki önemli hastalıklarda kararı doktorunuz verecektir, benim bahsettiğim hastalık grubu her yıl birkaç kez bizi rahatsız eden grip, basit üşütme, boğaz ağrısı, öksürük gibi basit üst solunum yolu enfeksiyonlardır.

 

İşte size önerilerim;

1) Ateşiniz 37,5 derecenin üzerinde ise kesinlikle egzersiz yapmayın.

2) Ciğerlerinizin dolu olduğunu hissediyor ve öksürüyorsanız, burnunuzdan sarı yeşil veya kanlı akıntı geliyorsa egzersiz yapmayın.

3) Ağrı önemli bir uyarandır, bir yeriniz ağrıyorsa egzersiz yapmayın.

4) Fiziksel yorgunluk, migren ağrısını hem tetikler hem artırır; başınız ağrıyorsa egzersiz yapmayın.

 

Sonuç olarak bütün bunlara karşılık basit soğuk algınlıklarında egzersize ara vermeyin. Örneğin burnunuzun akması, hapşırmanız, boğazınızdaki yanma veya hafif yorgunluk veya halsizlik hissetmeniz egzersize ara vermenize neden olmamalıdır tam tersi bu durumda hafif tempolu terleten egzersiz yapmalıdır. Sağlıklı ve bol sporlu günler diliyorum.

 

KAYNAKLAR:* Dr. Alma Adler, www.webmd.com/cold-and-flu/flu.../exercise-, www.makale.org,www.hemensaglik.com, Dr. M. Kınıkoğlu, Makalesi

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.