Takip Et
  • 6 Haziran 2024, Perşembe 11:26

Bursalı: İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluktan kaçıyor

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, İzmir'de uzun süredir tartışma konusu olan İZBAN hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bursalı, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde elli ortaklıkla yönettiği İZBAN'ın günlük 300 bin kişiye hizmet verdiğini belirterek, "Kentimiz için bu kadar önemli bir ulaşım ağının geliştirilmesine herkesin katkı sağlaması gerekir. TCDD üzerine düşen sorumluluğu eksiksiz yerine getiriyor, ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluktan kaçıyor" dedi.

"İZBAN’ı TCDD Ayakta Tutuyor"

İZBAN'ın gelişimi ve sürdürülebilirliği konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin yeterli katkı sağlamadığını vurgulayan Bursalı, "TCDD her türlü gayreti gösterirken, Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir yatırımı olmamıştır. İZBAN’ı aslında TCDD ayakta tutuyor. 2011 yılında başlayan Aliağa-Cumaovası hattı, bugün Aliağa’dan Selçuk’a kadar uzanan 136 kilometrelik bir demiryolu hattına dönüştü. Bu hattın tüm bakım-onarım faaliyetleri TCDD tarafından, 235 teknik personel ile 7/24 esasına göre gerçekleştiriliyor. TCDD, üç yılda İZBAN için 1 milyar 26 milyon TL harcama yapmış ve trenlerin kullandığı elektrik için de 842 milyon lira ödeme gerçekleştirmiştir" ifadelerini kullandı.

"Büyükşehir Belediyesi Ne Yaptı?"

Bursalı, İZBAN’da yaşanan teknik aksaklıklar ve sefer iptalleri nedeniyle Büyükşehir yönetiminin TCDD’yi suçladığını belirterek, "İZBAN, 41 istasyonda ve günde 250 sefer ile yaklaşık 300 bin İzmirliye hizmet veriyor. TCDD, tüm demiryolu altyapısı, üstyapı ve elektromekanik sistemleri yaparken, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından herhangi bir demiryolu hattı yapılmamıştır. Ayrıca TCDD'nin yaptığı harcamalara İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkısı olmamıştır" dedi.

"Önce Sorumluluklarını Yerine Getirsinler"

İZBAN’ın zarar eden bir işletme olduğunu ve iki ana sermayedarın sermaye artışı yapması gerektiğini söyleyen Bursalı, "TCDD bu artışı yaptı. Peki, İzmir Büyükşehir Belediyesi? Hayır. ‘Ya siz alın ya bize devredin’ diyenlerin önce sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Sayın Cemil Tugay yeni görevine başlamış olabilir, ancak selefinin neler yapmadığına bir baksın. Hem sorumluluklarını yerine getirmeyeceksin hem de hükümetimizin yaptıklarını yok sayacaksın. Bu kabul edilemez" diyerek sözlerini tamamladı. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.