Takip Et
  • 26 Şubat 2015, Perşembe 10:15

Boyut Mimarlık, 3 yıla 50 proje sığdırdı

Söke’de Mimar Ahmet Yahya Gültopu tarafından 2011 yılında kurulan ve özellikle projelendirme alanındaki faaliyetleriyle inşaat sektöründe adından sıkça söz ettiren Boyut Mimarlık, emin adımlarla ilerliyor.

İnşaat sektöründe müteahhit koordineli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve çağın getirdiği teknolojik şartları kullanarak çağdaş binalar oluşturmak için uğraştıklarını belirten Mimar Ahmet Yahya Gültopu, “Yapıları estetik ilkeler doğrultusunda dizayn ediyoruz. Bunu yaparken ise kullanıcı isteklerini göz önünde bulundurarak aynı zamanda mevcut binalarımızı yeni teknolojilerle daha konforlu hale getirmek istiyoruz. İnsanlarımızın daha nitelikli binalarda yaşamasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“HEM PROJELENDİRME, HEM DE İNŞAAT YAPIYORUZ”

Sadece konut değil sanayi ve ticari binalarının tasarımında da müteahhitlere projelendirme konusunda destek verdiklerini bildiren Gültopu, “3 yılda yaklaşık 50’ye yakın irili ufaklı proje hayata geçirdik. Didim, Kuşadası, Torbalı ve Manisa’da da hayata geçirdiğimiz projelerimiz oldu. Uzmanlık alanlarımızdan biri de sanayi tesisleri ve prefabrik yapılardır. Ortaklar OSB, Manisa OSB, İTOB OSB ve Torbalı OSB ve Söke OSB’de prefabrik sistemli projeler gerçekleştirdik. İzmir Sarnıç’taki dev sanayi alanındaki 5 bin metrekarelik alanda içerisinde idari binaları olan ve aynı zamanda üretime müsait bir tesis kurduk. Hem projelendirdik, hem de inşaatını yaptık” diye konuştu.

“İŞ BİLMEYENLER SEKTÖRE ZARAR VERİYOR”

Söke’de şehirleşme ile alakalı olarak yapılaşma projesi kapsamında iyi kötü birçok bina yapıldığını ve inşaat sektörünün en büyük sancısının yetişmiş eleman azlığı olduğunu söyleyen Gültopu, şöyle devam etti:

“Kanunlar gereği isteyen herkesin bina yapabilme hakkının olması niteliksiz binalar ortaya çıkmasına neden oluyor. Biraz parası olan bina yapıp bunu bir rant kaynağı olarak görebiliyor. Binalar aslında teknik yapılardır. Teknik yapının temel, su, ısı izolasyonundan tutun malzemenin verimli kullanılıp görsel olarak son kullanıcıya iletilmesi sürecindeki ortaya çıkan yapının, göze hitap edecek düzeyde olması gerekir. İşi detaylı bilmeyip, rant amaçlı bakan kişilerin kalitesiz malzemeler kullanmaları pek çok sorun açığa çıkıyor. Rantın yüksek olduğu alanlarda çarpık yapılaşma çok fazla. Söke’de dönem dönem rant alanları oluşuyor. Şu anda üniversite çevresinde rant alanı söz konusu. Ancak ne var ki Söke, Kuşadası ya da Aydın, Didim istikametine doğru gelişemiyor. Şehir arsa üretemediği için arsa rantları çok yüksek oluyor. Bu da tabii ki konut almak isteyenlere yüksek fiyat olarak geri dönüyor. Birinci çözüm bir an önce arsa üretmektir. Belediyenin asıl yapması gereken iş de budur. Ne yazık ki arsa üretecek alanlarımız yok denecek kadar az.”

“SÖKE’DEKİ KENTSEL PLANLAMA İÇİN HALKIN DESTEĞİ GEREKİYOR”

Söke Belediyesince kentsel planlama söz konusu olduğunu belirten Mimar Gültopu, “Bundaki temel sebep arsa üretilememesidir. Mevcut eski yapıların aynı alanda yeniden yeni kurallara göre yapılması, insan ve inşaat yoğunluğunun artmasına sebep olması, ne de mevcut yolların ihtiyacı karşılayamamasından ötürü Söke Belediyesi kentsel planlamayı gerçekleştirmek istiyor. Umarım bu girişim başarı ile sonuçlanır. Ancak halkın da desteği şart” dedi. (MURAT TAN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.