
Efeköy Mandıra, günde 1 ton süt ile başladığı üretimi 30 tona çıkardı.
Bölgede süt ürünleri denince akla gelen ilk isimlerden olan Efeköy Mandıra’nın ortağı Gıda Mühendisi Halil Öznalbant, “ Satmak için değil, müşterinin almak için uğraş verdiği ürünler üretme çabası içindeyiz” dedi.
Efeköy’ü 2009 yılında İzmir’den Dalar Gıda ile beraber kurduklarını bildiren Öznalbant, “Yağcılar Mahallesi’nde eski Ege Zeytin’in olduğu binayı kiraladık. Aynı yılın Temmuz ayında süt almaya başladık. 2014 yılının Nisan ayına kadar burada imalatımız devam ettik. Çine Organize Sanayi Bölgesi’ne kurduğumuz kendi üretim tesisimize taşındık. Çine OSB’de üretime başlayan ilk yerel firma olduk” dedi.
Günde 1 ton süt ile başladıkları üretimde 30 tona yükseldiklerini belirten Öznalbant, aynı zamanda ADÜ ÇMYO (Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu) Gıda Bölümünde süt ve süt ürünlei dersi verdiğini söyledi.
Çine OSB’ye geçtikten sonra üretimlerinin her geçen yıl artarak devam ettiğini sildiren Öznalbant, şöyle konuştu:
“Firmamız iktisat olarak kaşar üretimi yapmaktadır. Bin 100 metrekare kapalı alanda faaliyet göstermekteyiz. Yeni inşaatın bu yıl içinde başlayarak kapalı alanını 2 bin 500 metrekareye çıkaracaktır. Dolayısıyla kapasite artışı önümüzdeki yıllarda devam edecektir. Pazarlamasını ortağı olduğu Dalar Gıda Firması üzerinden yapmaktadır. Tüketici kitlesinin genellikle profesyonel kulanı olarak seçiyoruz. İzmir, İstanbul, Aydın ve Antalya bölgesindeki restoranların kaşar peynir ihtiyacını karşılıyoruz. Özellikle İzmir’in Çeşme Bölgesi’nin meşhur kumrusunun olmazsa olmazı firmamızın ürettiği kaşar peyniridir. Firmamız bünyesinde genellikle Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Mezunu Süt Teknikeri istihdam etmektedir. İleriki yıllarda da artan personel ihtiyacının çalışmak isteyen öğrencilerden sağlanacaktır. Firmamızın ileriye dönük planları içerisinde OSB’de olmak üzere turşu fabrikası kurmak hedefi vardır. Bu amaçla OSB yönetimiyle görüşmelerimiz sürmektedir.”
Firmalarında 16 kişinin çalıştığını belirten Öznalbant, işletmede günlük 30 ton süt işlendiğini, artan pazar talebiyle bu miktarın 50-60 tona kadar çıktığını söyledi. (SEZGİN MADRAN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.