Takip Et
  • 7 Haziran 2024, Cuma 17:29

“Kuru incir 6,5 dolara ihraç ediliyor”

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, geride kalan 8 aylık süreçte 54 bin 876 ton kuru incir ihraç edildiğini belirtirken, “Kuru incir 6,5 dolara ihraç ediliyor” dedi.

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde 2023/24 sezonunda ihracat yüzde 8’lik artışla 933 milyon dolardan 1 milyar 7 milyon dolara ulaştı ve 1 milyar dolar barajı aşıldığı ifade edildi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yayınlanan ihracat istatistiklerine göre; kuru meyve sektörünün muhteşem üçlüsünün miktar bazındaki ihracatı ise; yüzde 12’lik düşüşle 328 bin tondan, 290 bin tona gerilediği kaydedildi.

Miktardaki düşüşe karşın elde edilen döviz tutarındaki artış ortalama ihraç fiyatının dolar bazında yüzde 22 artması sayesinde olduğu belirtildi. 2022/23 sezonunda üç ürünün ortalama kilogram ihraç fiyatı 2,84 dolar iken, 2023/24 sezonunun aynı döneminde 3,46 dolara yükseldiği açıklandı.

“ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM İHRAÇ FİYATI 3 BİN DOLARA KOŞUYOR”

Türkiye’nin kuru meyve ihracatını domine eden çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının 1 Eylüy 2023 – 3 Haziran 2024 tarihleri arasında 175 bin 641 ton karşılığı 395 milyon 444 bin dolar olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 9 aylık dönemde çekirdeksiz kuru üzümün ortalama ihraç fiyatının bin 692 dolardan, 2 bin 248 dolara çıktığı bilgisini verdi.

“KURU İNCİR İHRACATINDA 300 MİLYON DOLAR HEDEFİNE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”

Cennet meyvesi olarak tanımlayan kuru incirde sezonun başladığı 6 Ekim 2023 tarihinden, 3 Haziran 2024 tarihine kadar geçen 8 aylık süreçte 54 bin 876 ton kuru incir ihraç edildiğini aktaran Başkan Işık sözlerini şöyle sürdürdü;

“Kuru incir ihracatımız 2022/23 sezonunun aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 6 düşse de, döviz gelirimiz yüzde 19’luk artışla 209 milyon dolardan 249 milyon dolara ulaştı. Kuru incirimiz geçen sene ton başına 4 bin 240 dolara ihraç edilmişken, bu sezon yüzde 29 daha katma değerli ihraç ettik ve kuru incirimizin ihraç fiyatı ton başına 5 bin 458 dolara ilerledi. Son bir haftalık dönemde kuru incirimizin ortalama ihraç fiyatı 6 bin 431 dolara çıktı. Kuru incirimizin ihraç fiyatının bu seyirle 6 bin 500 doları geçmesini bekliyoruz. Kuru incir ihracatında 2023/24 sezon sonu için belirlediğimiz 300 milyon dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz.”

Ayrıca, Ege İhracatçı Birliği verilerine göre, zirve ortağı Fransa’ya yapılan kuru incir ihracatı yüzde 16’lık yükselişle 25 milyon dolardan 29 milyon dolara ilerledi. Türkiye, Almanya’ya ise; yüzde 13’lük artışla 28 milyon dolar kuru incir ihraç etti. İtalya 13,3 milyon dolarlık, Kanada 11,4 milyon dolarlık ve Japonya 10,4 milyon dolarlık Türk kuru inciri talep etti. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.