Takip Et

SON DAKİKA

Fuat TÜTÜNCÜOĞLU
[email protected]

DOĞUM YAPAMAYAN KADINLARIMIZIN SOSYAL GÜVENLİĞİ?

12 Eylül 2017, Salı

     

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Jülide Sarıeroğlu’nun Bilgilerine
                                     
Değerli okurlarım,bu yaDzımda 1991 yılında görevinden ayrılan İlk Kadın Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanımız Sayın İmren Aykut’tan sonra göreve gelen Sayın Kadın Bakanımız Jülide Sarıeroğlu’na Kadınlarımızın sosyal güvenliği ile ilgili  bazı bilgileri paylaşmak ve çözülmesinde büyük yarar gördüğüm aksayan yönleri kaleme almak istedim.
Değerli Bakanım,İlk göreve atanmanız ile birlikte Üniversite eğitimini aldığınız uzmanlığınıza özdeş bir Bakanlığa getirilişinizden dolayı mutlu olmuş ve bu mutluluğumu sosyal medyada paylaşmış ve başarı dilemiştim.
Sosyal Güvenliğe büyük yenilikler getireceğinize ve katkılar sunacağınıza kuşkum yoktur.Ben sadece Kadınlarımızın Sosyal Güvenliği ile ilgili tespit edebildiğim bazı konuları paylaşmak istedim.
Bilindiği üzere “Sosyal Güvenlik Reformu” yasası ile farklı norm ve standartlara göre hizmet sunan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında birleştirildi. SSK’li sigortalıları kapsayan 4/a, BAĞ-KUR’a bağlı sigortalıları kapsayan 4/b, Emekli Sandığına bağlı sigortalıları kapsayan 4/c statüsü ortaya çıktı. Sosyal güvenlik sistemindeki bu değişiklikleri kadınlar açısından değerlendirirken yaşlılık sigortası, isteğe bağlı sigortalılık ile bu kapsamda tarım işçilerini, ev işçilerini, ev eksenli üretim yapan kadınların ve yasada ev kadınları olarak tanımlanan, ev işlerini, hasta/yaşlı/engelli ve çocuk bakımını yerine getiren kadınların durumu ele alındığında Kadınlar hâlâ toplumda üretime katkıda bulunan kişiler olarak ele alınarak desteklenmek yerine ailenin erkek bireylerine bağımlı görülüyorlar. Sosyal güvenlik sistemi kadınların hane içinde ve dışında yaptıkları işlerin birçoğunu görmezden geliyor. 
Hane içinde ücretsiz emek harcayan kadınların bu emeği dikkate alınmıyor, kadınlara uzun vadeli sigorta kolu içerisinde yalnızca isteğe bağlı sigortalılık imkanı tanınıyor. Mesela resmi istatistiklere göre istihdama dahil edilen ücretsiz aile işçisi kadınların kayıt dışı olarak çalışmaları devletin kendi yasaları ile meşru hale getiriliyor. Benzer şekilde, kayıt dışı çalışan kadınlar da istihdam verileri içerisinde yer alırken, önlerine isteğe bağlı sigortalılık dışında bir seçenek konulmuyor.Kaldı ki adı halen “ İsteğe Bağlı Sigorta “ olmasına karşın 5510 sayılı yasa ile bu 4/a SSK yerine 4/b Bağ-Kur olarak kabul edilmektedir.
Bütün bu değerlendirmeler sonucunda açıkça görülüyor ki, sosyal güvenlik mevzuatının toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla yeniden düzenlenmesi gerekiyor.
08/EYLÜL/1999 yılında gerçekleştirilen ilk köklü değişiklikle emeklilik yaşı yükseltildi ve prim ödeme süresi artırıldı. Yapılan değişiklikle 1999’dan itibaren çalışmaya başlayan kadınların emeklilik yaşı 58’e yükseltildi. Prim ödeme süresi de 5000 günden 7200 güne çıkartıldı. 
2008 yılında emeklilik şartlarında ikinci bir değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre, 4/a statüsünde (eski SSK) çalışan kadınlar, 2036 yılına kadar 58 yaşında emekli olacaklar; ancak emeklilik yaşı o yıldan sonra 2048 yılına kadar kademeli olarak 65 yaşa yükseltilecek. 4/b statüsünde olan kadınlar ise, daha önce 7 bin 200 gün prim ödemeleri yeterliyken artık 9 bin gün prim ödemek zorundalar. Gerek emeklilik yaşının gerekse prim ödeme süresinin bu kadar yükseltilmesi, çalışmaları evlenme, çocuk gibi etkenlere bağlı olarak kesintiye uğrayabilen kadınların emekli olabilmelerini önemli ölçüde zorlaştırdı. Emeklilik maaşının yüksek olabilmesi, çalışılan dönemde alınan maaşın da yüksek olmasına bağlı,  olduğundan, 2008’den sonra asgari ücretle çalışmaya başlayan kadınlar ve erkekler emekli olduklarında asgari ücretin de altında düşük emekli maaşlarıyla karşı karşıya kalacaklar. 
Bu yasa değişikliği süresince doğum borçlanması, kadınlara bir olanak gibi sunuldu. Ancak kadınların çoğunun aldıkları ücretler, ailelerin gelir düzeyleri ve toplumda kadınların emekli olmasına verilen değer göz önüne alındığında bu paraların ödenebilmesi pek de mümkün olmadı.  Kadın işçilerin doğum borçlanması 5510 sayılı Kanun’un 41/a maddesi ile düzenleniyor. 2014 yılında kabul edilen düzenleme ile 4/a kapsamındaki sigortalıların yanı sıra, 4/b ve 4/c kapsamındaki kadın sigortalılara da doğum borçlanması hakkı getirildi. Ayrıca, borçlanma sayısı 2 çocuktan 3 çocuğa çıkarıldı, yalnızca doğumdan sonraki iki yıllık süre kapsama alındı ve borçlanma çocuğun yaşaması şartına bağlı tutuldu. Erkeklere tanınan “askerlik borçlanmasında” erkeğin daha önce sigortalı olması koşulu aranmadığı halde, kadın sigortalının doğum borçlanmasından yararlanabilmesi doğumdan önce sigortalı olması şartına bağlandı. Yani apaçık bir ayrımcılık yapıldı.

BUNUN ÖTESİNDE DOĞUM YAPAMAYAN KADINLARIMIZIN BORÇLANMA HAKLARI HİÇ DÜŞÜNÜLMEDİ.
2008 yılında yapılan bir düzenlemeyle başka birinin bakımına muhtaç ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılara emeklilik imkanı sunuldu. Bu durumdaki kadın sigortalıların hem prim ödeme gün sayılarına belirli oranlarda ekleme yapıldı, hem de emeklilik yaşı düşürüldü. Ancak, böyle bir uygulamanın yalnızca kadın sigortalılara tanınması oldukça manidar. Bu “kolaylık”, toplumda bakım sorumluluğunu kadında gören geleneksel bakış açısının devamlılığını da beraberinde getirdi.
Bu arada, Evde Bakım Hizmeti Programı kapsamında engellilere evde bakan yakınlarının -ki onların büyük oranda kadınlar olduğunu biliyoruz- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “sigortalı yada sigortasız ” çalıştırıldıkları kontrol edilmedi. 
2008 yılında yapılan değişiklikle isteğe bağlı sigortalıların yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmuş olmaları; 9000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmaları, yani 25 yıl çalışmış olmaları şartı getirildi.  Bu şartlarla ayda 30 günden az çalışan kadınların emekli olabilmeleri neredeyse imkansız hale geldi.
Kadınlar ancak ev kadını, ücretsiz aile işçisi, tarım işçisi ya da ev eksenli üretim yapan olduklarında isteğe bağlı sigortalılık mümkün kılınıyor. Bu durumda ise, elde edilen gelirin düzeyine bakılmaksızın ödenecek prim miktarları konusunda herhangi bir indirim yapılmıyor, kadınlardan herhangi bir sigortalı çalışanla aynı oranlarda ödeme yapmaları bekleniyor. Bu durum, isteğe bağlı sigortalılığın kapsamının dar kalmasının yanı sıra, giderek daha da daralmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla da kadınlar ailelerinin erkek bireylerine bağımlı olmadan sosyal güvence kapsamına giremiyorlar. Bu durum kadınların evlenmeye teşvik edilmesinin arka planını oluşturuyor. Kadınların bağımsız bir şekilde ayakta kalmalarını sağlayacak yeterli istihdam fırsatları geliştirilmiyor. Eşleri öldüğünde dahi bağlanacak aylık için en az 5 yıllık sigortalılık ve 900 – 1800 gün prim ödemesi zorunluluğu, birçok kadını çocukları ile birlikte gelirsiz ve sosyal güvenceden yoksun yaşamaya mecbur bırakıyor. 
Ölüm aylığı ölen sigortalının eşine, çocuklarına ve anne ve babasına bağlanabilir. Eşe aylık bağlanması için ölüm tarihinde yasal evlilik bağı gerekiyor. Dolayısıyla, boşanmış ya da resmi evlilik bağı bulunmayanlar kapsama dahil edilmiyor. 2006’dan önce kadınlar hem dul hem yetim maaşı alabilirken, 5510 sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesi ile sadece birini alabilir hale getirildiler, verilen maaş da insanca yaşam koşullarını sağlayabilecek bir maaş değil. Kanun öncesinde, bir kadın çalışsa dahi kocası ölünce maşının yüzde 75’ini alabilirken kanun ile birlikte çalışan kadınların alabileceği oran yüzde 50’ye düşürüldü. Çocuklarda aylık bağlanma şartları ise cinsiyete, yaşa, öğrenim durumu ve medeni hale göre değişiklik gösteriyor. 
Ayrıca ; Ziraat odası kaydı olmaksızın Evinde beslediği büyük ve küçükbaş hayvanlardan elde ettiği süt ile kesik,peynir vb.ürün elde edip tüccara satmak yerine bunları pazarlarda satan kadınlarımızın sosyal güvenliğini ve Bulgaristan,Büyük Britanya,Kuzey İrlanda, İsveç, Norveç, Romanya, İtalya,Amerika,İngiltere ve Avusturalyada çalışmakta olan Gurbetçilerimizin  Almanya , Fransa vb.ülkelerde çalışan gurbetçilerimiz karşısındaki mağduriyetlerini ve sorunlarını daha sonra kaleme almaya çalışacağım.
Sayın Bakanım , Sosyal Devlet olmanın gereği çerçevesinde  Kadınlarımızın Sosyal Güvenliğine getireceğiniz yenilikler için şimdide teşekkür ederim.Saygılarımla..
Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalınız.



Yazarın Tüm Yazıları

1.100 TL oldu

4 Mayıs 2021, Salı

7256 SAYILI YASA VE " İHYA " ( 2 )

25 Kasım 2020, Çarşamba

7256 SAYILI YASA VE " İHYA " ( 1 )

24 Kasım 2020, Salı

SİGORTALI SAYILMAYANLAR

3 Kasım 2020, Salı

SİGORTALI OLMAK YADA OLMAMAK

27 Ekim 2020, Salı

SGK'YA TOPLU ÖDEME YAPILAMAZ

21 Ekim 2020, Çarşamba

DUL AYLIĞI VE BAKIM PARASI

20 Ekim 2020, Salı

BABANIZ İÇİN KOŞA KOŞA SGK'YA GİDİNİZ

17 Haziran 2020, Çarşamba

SİZ 4/A DAN EMEKLİ OLURSUNUZ

16 Haziran 2020, Salı

3 YIL 3,5 YIL OLACAK

9 Haziran 2020, Salı

SİGORTA GİRİŞİ VAR FAKAT GÜN YOKSA ?

30 Mayıs 2020, Cumartesi

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA MI ? AMAN DİKKAT

29 Mayıs 2020, Cuma

YAŞA , YILA , GÜNE VE SEKTÖRE GÖRE EMEKLİLİK

2 Mayıs 2020, Cumartesi

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Mİ DEDİNİZ ?

1 Mayıs 2020, Cuma

AZ GÜN İLE EMEKLİLİK

30 Nisan 2020, Perşembe

SORULARLA CORONA SONRASI İŞÇİ- İŞVEREN HAKLARI (3)

28 Nisan 2020, Salı

SORULARLA CORONA SONRASI İŞÇİ- İŞVEREN HAKLARI (2)

21 Nisan 2020, Salı

SORULARLA CORONA SONRASI İŞÇİ- İŞVEREN HAKLARI (1)

19 Nisan 2020, Pazar

İŞ YAŞAMI VE CORONAVİRÜS

7 Nisan 2020, Salı

KORONAVİRÜS VE ÇALIŞMA HAYATINDA KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

25 Mart 2020, Çarşamba

KADINLARIMIZ

17 Mart 2020, Salı

ENGELLİ EMEKLİK Mİ, MALULEN EMEKLİLİK Mİ?

25 Şubat 2020, Salı

AHHH ... BAĞ-KUR'LU OLMAK VAR YA

18 Şubat 2020, Salı

HANGİSİ AVANTAJLI? BAĞ-KUR MU, SSK MI?

11 Şubat 2020, Salı

YURTDIŞINDA ÇALIŞABİLİRSİNİZ,MAAŞINIZ KESİLMEZ

4 Şubat 2020, Salı

BİRDEN FAZLA DUL / YETİM AYLIĞINI KİMLER ALABİLİR

21 Ocak 2020, Salı

ASGARİ ÜCRET 2.943,00 TL.OLDU

31 Aralık 2019, Salı

YENİ YILA SAYILI GÜNLER KALDI

10 Aralık 2019, Salı

KIDEM TAZMİNATI VE İŞ ARAMA

26 Kasım 2019, Salı

ÜCRET ALMIYORUZ

19 Kasım 2019, Salı

ANNENİZ DOĞUM BORÇLANMASI YAPAMAZ

5 Kasım 2019, Salı

SGK DOĞRU SÖYLEMİŞ

29 Ekim 2019, Salı

4500 GÜN İLE SGK'DAN EMEKLİLİK

22 Ekim 2019, Salı

ÖNEMLİ! Gurbetçi yurttaşlarımıza önemli uyarı

12 Temmuz 2019, Cuma

DOĞUM BORÇLANMASI YAPINIZ

9 Temmuz 2019, Salı

BAĞKURLU OLMAYA DEVAM

2 Temmuz 2019, Salı

ÖZÜR VE DÜZELTME

28 Mayıs 2019, Salı

YURTDIŞINDA ÇALIŞABİLİRSİNİZ

21 Mayıs 2019, Salı

BORÇLANMANIN SİZE YARARI YOK

30 Nisan 2019, Salı

DAVA AÇIN, HAKKINIZI ARAYIN

23 Nisan 2019, Salı

ÖLÜM ( DUL / YETİM AYLIĞI ) BAĞLANMA ŞARTLARI ( 2 )

16 Nisan 2019, Salı

ÖLÜM ( DUL / YETİM AYLIĞI ) BAĞLANMA ŞARTLARI (1)

9 Nisan 2019, Salı

EYVAHHH! EMEKLİ AYLIĞIM ÇOK DÜŞÜK

26 Mart 2019, Salı

EMEKLİLİK İÇİN YAŞINIZ 58 OLMALI

19 Mart 2019, Salı

PRİMİNİZİ İADE OLARAK ALAMAZSINIZ

12 Mart 2019, Salı

STAJ YAPAN KADINLAR ŞANSLIDIR

5 Mart 2019, Salı

İHYA "CANLANDIRMA" YAPMAK

26 Şubat 2019, Salı

SORUNUZDA AY, GÜN, TARİH YAZINIZ

12 Şubat 2019, Salı

4/b BAĞKUR’DAN MI ? 4/a SSK'DAN MI ? EMEKLİ OLMALI

5 Şubat 2019, Salı

HEMEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

29 Ocak 2019, Salı

Emekli olan memurlar tekrar çalışabilir ( mi ) ?

22 Ocak 2019, Salı

DOĞUM BORÇLANMASI ERKEN EMEKLİ EDER

8 Ocak 2019, Salı

HOŞGELDİN 2019

24 Aralık 2018, Pazartesi

OKUR VE İZLEYİCİ SORULARINA YANITLARIM

18 Aralık 2018, Salı

ERKEN EMEKLİLİK Mİ DEDİNİZ?

4 Aralık 2018, Salı

İHYA (CANLANDIRMA) YAPABİLİRSİNİZ

27 Kasım 2018, Salı

YEREL GAZETELERİ VE BİK'İ ALKIŞLIYORUM

20 Kasım 2018, Salı

DAVA AÇIN DİYEMEM

13 Kasım 2018, Salı

EMEKLİLİK VE STAJ

31 Ekim 2018, Çarşamba

SUSMA HAKKIMI KULLANMAK İSTİYORUM

30 Ekim 2018, Salı

TC VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKANLAR

16 Ekim 2018, Salı

ÖZÜRLÜ ÇOCUK ANNELERİ

2 Ekim 2018, Salı

ÇİFTÇİ YURTTAŞLARIMIZ VE TÜCCARLAR BU YAZIMI DİKKATLE OKUYUNUZ

30 Eylül 2018, Pazar

SOSYAL GÜVENLİKTE HAK SAHİPLİĞİ

18 Eylül 2018, Salı

EVİMİZDEKİ SANATÇILAR

11 Eylül 2018, Salı

HACİZ İÇİN İZİN VERMENİZ GEREKİR

31 Ağustos 2018, Cuma

YAŞ + BAŞLANGIÇ + EMEKLİLİK (2) ..

14 Ağustos 2018, Salı

YAŞ + BAŞLANGIÇ + EMEKLİLİK (1)

7 Ağustos 2018, Salı

SORULARLA SGK BORÇ YAPILANDIRILMASI (2)

24 Temmuz 2018, Salı

SORULARLA SGK BORÇ YAPILANDIRILMASI (1)

17 Temmuz 2018, Salı

7143 SAYILI YASADAN HEMEN YARARLANINIZ

10 Temmuz 2018, Salı

18 YAŞ ÖNEMLİ

26 Haziran 2018, Salı

PRİME ESAS KAZANÇ ÖNEMLİ

19 Haziran 2018, Salı

GERİYE DÖNÜK BAĞKUR MÜMKÜN DEĞİL

12 Haziran 2018, Salı

TEKNOLOJİ KULLANIMI VE MÜSTAHSİL MAKBUZU

5 Haziran 2018, Salı

EV İŞLERİNDE ÇALIŞANLARIN VE KADINLARIMIZIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

31 Mayıs 2018, Perşembe

9 ASGARİ ÜCRET TUTARINDA KIDEM TAZMİNATI ALIRSINIZ

31 Mayıs 2018, Perşembe

İŞTE SOSYAL GÜVENLİKTE BEKLENEN AF ( ! )

22 Mayıs 2018, Salı

18 YAŞ ŞARTINA KISA BİR BAKIŞ

15 Mayıs 2018, Salı

YAŞINIZ 58 OLMALI

8 Mayıs 2018, Salı

TÜRKİYE İŞÇİ SINIFINA SELAM

1 Mayıs 2018, Salı

STAJ YAPAN BÜTÜN ÇALIŞANLAR ARTIK ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK Mİ ?

30 Nisan 2018, Pazartesi

BAĞKUR'DA MİLADLAR VARDIR

17 Nisan 2018, Salı

"Vazgeçtim, SGK primlerimi geri ver" diyebilir miyiz?

3 Nisan 2018, Salı

EMEKLİ OLUNCA YETİM AYLIĞI ALAMAZSINIZ

27 Mart 2018, Salı

EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİSİ

13 Mart 2018, Salı

SGK'YA TOPLU PARA YATIRMANIN ŞARTLARI VAR

6 Mart 2018, Salı

57 YA DA 60 KARAR SİZİN

20 Şubat 2018, Salı

AGİT

13 Şubat 2018, Salı

25 YIL EVLİ KALAN EV HANIMI EMEKLİ OLACAK (MI?)

6 Şubat 2018, Salı

KADIN İÇİN 20, ERKEK İÇİN 25 YIL ŞARTI VAR

30 Ocak 2018, Salı

SGK YA YATAN PRİMLER

23 Ocak 2018, Salı

ASKERLİK BORÇLANMASI İLE GÜN KAZANIRSINIZ

10 Ocak 2018, Çarşamba

ÖNCE VERGİ İNDİRİMİ ALINIZ

2 Ocak 2018, Salı

ÖZEL TEŞEKKÜR VE TAŞERON İŞÇİLER İÇİN NURTOPU GİBİ 696 SAYILI KHK’MIZ OLDU

26 Aralık 2017, Salı

MESLEK HASTALIĞI , İŞ KAZASI ve GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK

16 Aralık 2017, Cumartesi

SSK mı, SGK mı?

12 Aralık 2017, Salı

İNŞALLAH BİR GÜN TORBA YASAYA GİRER

5 Aralık 2017, Salı

9 AY SONRA EMEKLİSİNİZ

28 Kasım 2017, Salı

YURTDIŞI BORÇLANMASI İLE EMEKLİ OLANLAR ÇALIŞAMAZ!

21 Kasım 2017, Salı

ERKEN EMEKLİLİK

14 Kasım 2017, Salı

DAHA YÜKSEK MAAŞ ALABİLİRSİNİZ

31 Ekim 2017, Salı

AYDA 1000 TÜRK LİRASI

24 Ekim 2017, Salı

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ ÖDEMEK MACERA MI

17 Ekim 2017, Salı

KRAVATLI CÜMLE

10 Ekim 2017, Salı

İŞSİZLİK MAAŞI

3 Ekim 2017, Salı

BENİM YAŞIM ( x ) EMEKLİ OLABİLİRMİYİM ?

26 Eylül 2017, Salı

Sessizlik Genel Kaidemizdir

19 Eylül 2017, Salı

DOĞUM YAPAMAYAN KADINLARIMIZIN SOSYAL GÜVENLİĞİ?

12 Eylül 2017, Salı

Bakanımız sayın Jülide Sarıeroğlu’nun bilgilerine

8 Eylül 2017, Cuma

KUMBARAYA , NE ATARSANIZ O ÇIKAR

5 Eylül 2017, Salı

ANNEM EMEKLİ OLUR MU ?

29 Ağustos 2017, Salı

MUTLU EMEKLİLİĞİN YOLU

22 Ağustos 2017, Salı

KISMİ EMEKLİ AYLIĞI NEDİR ?

15 Ağustos 2017, Salı

ÖLÜM HAK, MİRAS HELAL

8 Ağustos 2017, Salı

TAYİN OLABİLMEK

1 Ağustos 2017, Salı

15 YIL 3600 GÜN

25 Temmuz 2017, Salı

NE ZAMAN EMEKLİ OLUNUR

18 Temmuz 2017, Salı

ALMANYA PRİMLERİNİ GERİ ALMAK

11 Temmuz 2017, Salı

KIDEM TAZMİNATI CAİZ MİDİR? BİR BAKALIM

4 Temmuz 2017, Salı

Sosyal güvenlik nedir, ne zaman düşünülür ?

28 Haziran 2017, Çarşamba

ASKERLİK BORÇLANMASI BEDELİ GERİ ALINABİLİR Mİ ?

20 Haziran 2017, Salı

SGK PRİM BORÇLARINIZI ÖDEYEBİLİRSİNİZ

13 Haziran 2017, Salı

EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

6 Haziran 2017, Salı

SGK PRİMLERİMİ GERİ VER!

30 Mayıs 2017, Salı

tvDEN ''Çay, Kahve Bahane''

23 Mayıs 2017, Salı

ANNELER GÜNÜ'NDE, ANNELERİMİZİN SOSYAL GÜVENLİK HAKLARI

16 Mayıs 2017, Salı

PART-TİME ÇALIŞMA

9 Mayıs 2017, Salı

SORU SORMA

2 Mayıs 2017, Salı

MESLEK HASTALIĞI

25 Nisan 2017, Salı

GEÇ KALMIŞSINIZ , SGK'YA KOŞUN

18 Nisan 2017, Salı

İŞSİZLİK ( PARASI )

11 Nisan 2017, Salı

4/A'LI ( SSK) İKEN ASKERLİĞİNİZİ BORÇLANIN

4 Nisan 2017, Salı

AHİ

28 Mart 2017, Salı

MALULEN EMEKLİLİK Mİ ? ÖZÜRLÜ EMEKLİLİK Mİ ?

21 Mart 2017, Salı

YURT DIŞI BORÇLANMA İLE EMEKLİLİK AYRINTILARI

14 Mart 2017, Salı

Emekliliğin olmazsa olmazları (Yıl + Yaş + Gün)

7 Mart 2017, Salı

VEKİLE 11 , MEMURA 2 , İŞÇİYE – ESNAFA 0,5 , TARIM İŞÇİSİNE ?

28 Şubat 2017, Salı

FORM DOLDURMAK

21 Şubat 2017, Salı

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLAR

14 Şubat 2017, Salı

VERGİ İNDİRİMİ

7 Şubat 2017, Salı

ERKEN EMEKLİLİK

31 Ocak 2017, Salı

SİGORTA ÖNCESİ VE SONRASI MALULİYET

27 Ocak 2017, Cuma

2926 SAYILI YASA / TARIM BAĞ-KUR HİZMET TESPİTİ

17 Ocak 2017, Salı

HEM ESNAF HEM DE TARIM İŞÇİSİ OLAMAZSINIZ

10 Ocak 2017, Salı

Yurtdışında borçlu vefat eden gurbetçilerimizin hakları

3 Ocak 2017, Salı

Hak sahipliği farklı, mirasçılık farklı

27 Aralık 2016, Salı

Erken emeklilik yasa çalışması yok

20 Aralık 2016, Salı

YIL + YAŞ + GÜN İLE EMEKLİLİK

13 Aralık 2016, Salı

AYLARCA ÖNCESİNDEN YAZMIŞ VE UYARMIŞTIM

6 Aralık 2016, Salı

Çalışanlar açısından OHAL (3)

29 Kasım 2016, Salı

Çalışanlar açısından OHAL (2)

22 Kasım 2016, Salı

ÇALIŞANLAR AÇISINDAN “ OHAL “

15 Kasım 2016, Salı

DUYDUK , DUYMADIK DEMEYİN

8 Kasım 2016, Salı

Dul - Yetim aylığınız kesilebilir mi?

1 Kasım 2016, Salı

"Kafam bozuldu, işi bırakıyorum" diyemezsiniz

25 Ekim 2016, Salı

Ladesss!..

18 Ekim 2016, Salı

Kabahati hep SGK'da aramayalım

11 Ekim 2016, Salı

27 GÜN KALA ..

29 Eylül 2016, Perşembe

Bağ-Kur'lu olabilmek

27 Eylül 2016, Salı

Boşanacağım

20 Eylül 2016, Salı

Mevsimlik işçiye tazminat ödenir mi?

6 Eylül 2016, Salı

YAPILANDIR , ÖDE , EMEKLİ OL

27 Ağustos 2016, Cumartesi

DUL / YETİM AYLIĞI

12 Ağustos 2016, Cuma

EMEKLİLİKTE ASKERLİK BORÇLANMASI ÖNEMLİDİR

10 Ağustos 2016, Çarşamba

ARTIK TC KİMLİK NUMARASI VAR

2 Ağustos 2016, Salı

ACİLEN TERÖR TAZMİNATI VERİLMELİ

26 Temmuz 2016, Salı

ÇALGICILAR , SANATÇILAR , ÇÖPÇÜLER

19 Temmuz 2016, Salı

SORUNUZA GÜLDÜM

12 Temmuz 2016, Salı

BAĞ-KUR’lu SSK’lı çalışabilir mi?

5 Temmuz 2016, Salı

Emekli olmak istemiyorum

28 Haziran 2016, Salı

Anneniz doğum borçlanması yapamaz !

14 Haziran 2016, Salı

Stajda emekliliğe esas prim yatırılmaz

7 Haziran 2016, Salı

SGK’ya koşun !..

31 Mayıs 2016, Salı

Dul / yetim aylığı alabilmek

24 Mayıs 2016, Salı

Güvenlik sosyal, adil ve insani olmalı

17 Mayıs 2016, Salı

Esnaf odaları ve geriye dönük Bağ-Kur tescili

10 Mayıs 2016, Salı

Bilgi paylaşıldıkça çoğalan bir hazinedir

3 Mayıs 2016, Salı