Takip Et

Av. Elif UÇAN AYDIN

HASAR DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİ

2 Mart 2021, Salı

     

Bu haftaki yazımızda, özellikle trafik kazası, sigortalar ile alakalı hususlar gibi sorunlar bakımından mağduriyet yaşamış birçok kişinin mağduriyeti akabinde avukat olarak bizlere başvurduğu ve hakkında sık sık sorular yönelttiği konulardan biri olan hasar danışmanlık şirketlerinin - müvekkillerin soruları ve şikayetleri çerçevesinde - hukuki durumunu ele alacağız.

Trafik kazaları gibi maddi ve manevi tazminat gerektirir ve sigorta ödemesi kapsamında bulunan tazminat kalemleri bakımından “Hasar Danışmanlık” adı altında faaliyet gösteren şirketler artık sayıları binlerle ifade edilecek kadar çoğalmıştır. Peki bu tekelleşme hukuki çerçevede nasıl değerlendirilmektedir? Ya da vatandaşın bu noktada mağduriyeti nasıl şekillenmektedir?

Belirttiğim üzere bu şirketlerle alakalı kazazedeler ya da yakınları tarafından bizlere sıklıkla sorular yöneltilmektedir. Örneğin, kaza geçirdik ve bizi hasar danışmanlık şirketinden arayarak ücretsiz tazminatlarımızı alabileceklerini söylediler ya da bize 400.000 TL tazminat alacaklarını söylediler veya bize anlaşmalı doktor ve hastanelerinin olduğunu ve maluliyet oranımızı yüksek göstereceklerini söylediler gibi türlü türlü soruların yanıtı aranmaktadır.

Hasar danışmanlık şirketleri adı altında iş yürüten bu kuruluşlar tabiri caizse azrailden evvel kaza yerine varmaktadır yani ülkenin her yerinde meydana gelen kazalar genelde kaza mahalinde ya da hastanelerin acil servislerinde bu şirketler tarafından yoğun bir çalışma ile takip edilmektedir. Zira bir kazanın gerçekleşmesi ile kazazededen ya da hak sahibi yakınlarından vekaletname alabilmek amacıyla hemen harekete geçmektedirler. Bu kişilere her türlü dosya masraflarının kendiler tarafından karşılanacağı bildirilerek işlemleri başlatmaktadırlar.

Bu tür şirketler genellikle kazazede ya da yakınından vekaletname alarak onlar adına sigorta tazminatları takip etme suretiyle iş yürütmektedirler. Fakat noterde verilen bu vekaletnamelerde çoğu zaman avukat tayin edilmemektedir ve vekaletname iş takibi bakımından 30-40 kişinin adının yer aldığı şekilde düzenlenmektedir. Akabinde şirket ile başvuran arasında genelde vatandaşın içeriği hakkında bilgilendirilmediği bir sözleşme imzalanmaktadır. Esasında burada çoğu kişi neye imza attığını bilmemektedir. İşin takibinin neticelenmesi ile tahsilat aşamasına gelindiğinde de şirketler tahsil edilen paranın çoğu zaman yarısına yakın ve hatta fazlasına tekabül eden tutarı masraf ya da komisyon adı altında almaktadır. Yani ücretsiz takip edildiği söylenen dosyalardan tahsilat aşamasında rapor, doktor, yol, komisyon gibi birçok masraf kalemi çıkmaktadır. Dolayısıyla burada da vatandaş tazminat alacağından bu şekilde mahrum edilmiş olmaktadır. Meydana gelen mağduriyetlerin örneklerle çoğaltılması mümkün olmakla birlikte herhangi bir mağduriyet yaşanmadan tazminatlarına kavuşmuş kimseler ise istisnadır. Yine de bu istisnalar çerçevesinde dahi gerçekleştirilen işlemler hukuka uygun değildir.

Tam da bu noktada hasar danışmanlık şirketlerinin hukuken hangi zeminde değerlendirileceği sorusunun yanıtına gelecek olursak; Anayasa çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bu nedenle kanunlar dahilinde iş yürütülmelidir. İşbu hususta Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesi bize ihtiyacımız olan cevabı vermektedir.

Yalnız avukatların yapabileceği işler:

Madde 35 – Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir.

Açıkça belirtildiği üzere hukuki hizmet vermek yetkisi sadece avukatlara tanınmış bir yetkidir. Buna rağmen hasar ve danışmanlık hizmetleri çerçevesinde münhasıran avukatlık işleri muvazaalı şekilde yürütülmektedir. Bu çerçevede söz konusu şirketlerin yasa hükümlerine aykırılık dolayısıyla hukuki sorumluluğun yanı sıra cezai sorumlulukları da söz konusudur. Adana 20. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava sonucunda, “Hasar Danışmanlık Şirketi” adı altında faaliyet gösteren şirketin, 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 48. Maddesinde yer alan “avukata çıkar karşılığında iş getirme” kapsamında aracılık faaliyetinde bulunduğuna hükmederek şirket yetkilisi sanığın 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Bunun yanı sıra 22.07.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 57.maddesi çerçevesinde hasar danışmanlık şirketlerinin vekalet alarak işlem yapma olanağı açıkça sonlandırılmıştır.

Vatandaşlar çoğu zaman kendisinin masraf ödemeyeceği ve yüksek meblağların vaat edildiği yukarıda açıklanan durumlara inanarak hasar danışmanlık şirketleri ile iş yapmaktadırlar. Tahsilat noktasında ise kendisine çok cüzi ve küçük rakamların ödenmesi ile avukatlara danışarak bir çözüm aramaktadır. Bu aşamadan sonra da yaşanılan mağduriyetlerin giderilmesi pek mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla bu tarz durumlarla karşı karşıya kalmamak için; bu tarz kişi ve kurumlardan gelen telefonlara ya da verilen vaatlere veyahut aracı/komisyonculara itibar etmeyiniz. Zira 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’na göre; avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetlerini sadece avukatlar verebilir. Aynı zamanda yürürlüğe giren son yasa kapsamında bu şirketlerin iş yapmaları olanağı sonlanmıştır. Atılabilecek en doğru adım bir avukata danışmaktır. Böylelikle dosyanız hakkında etkin bir iletişim sağlayacak, genel hatları ile gerekli hususların tamamını istişare edebilecek ve mağduriyet yaşamanızın önüne geçebileceksiniz.



Yazarın Tüm Yazıları

RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURMA/TAŞIMA SUÇU

17 Ağustos 2021, Salı

KORUMA KARARI VE İHLALİ

4 Ağustos 2021, Çarşamba

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞUYU) DAVALARI

27 Temmuz 2021, Salı

KAT MALİKLERİNİN HAKLARI VE BORÇLARI

14 Temmuz 2021, Çarşamba

İLAMSIZ İCRA TAKİBİ

7 Temmuz 2021, Çarşamba

KİRASINI ÖDEMEYEN KİRACININ TAHLİYESİ

29 Haziran 2021, Salı

YASAL ÖNALIM HAKKI

22 Haziran 2021, Salı

VEKALETNAME NEDİR VE NASIL SONA ERER?

15 Haziran 2021, Salı

ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ KURMA HAKKI

8 Haziran 2021, Salı

MOBBİNG (PSİKOLOJİK TACİZ)

1 Haziran 2021, Salı

ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ

25 Mayıs 2021, Salı

ARACIN PERT OLMASI DURUMU

18 Mayıs 2021, Salı

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE MASKE TAKMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE DAİR PARA CEZALARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?

11 Mayıs 2021, Salı

İŞ KAZASI DOLAYISIYLA AÇILABİLECEK TAZMİNAT DAVALARI

4 Mayıs 2021, Salı

DAVA AÇMADAN İSİM VEYA SOYİSİM DEĞİŞTİRME MÜMKÜN MÜ?

27 Nisan 2021, Salı

İŞ KAZASI VE İŞ KAZASI SAYILAN DURUMLAR

20 Nisan 2021, Salı

NAFAKA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN İHLALİ

13 Nisan 2021, Salı

MİRASIN REDDİ

6 Nisan 2021, Salı

ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASI VE EŞİTLİK İLKESİ

30 Mart 2021, Salı

HİZMET TESPİTİ DAVASI

23 Mart 2021, Salı

İŞE İADE DAVALARI VE HUKUKİ SONUÇLARI

16 Mart 2021, Salı

EVLİ KADININ KENDİ SOYADINI KULLANMASI

9 Mart 2021, Salı

HASAR DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİ

2 Mart 2021, Salı

MİRAS HUKUKUNDA TENKİS DAVASI

23 Şubat 2021, Salı

MİRASÇILIK BELGESİ (VERASET İLAMI) NEDİR?

16 Şubat 2021, Salı

İKİNCİ EL ARACIN KİLOMETRESİNİN DÜŞÜRÜLMESİ

9 Şubat 2021, Salı

AYIPLI MAL NEDİR? TÜKETİCİNİN HAKLARI NELERDİR?

2 Şubat 2021, Salı

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

26 Ocak 2021, Salı