Takip Et

SON DAKİKA

Psikiyatrist Dr. Muhammet Gökhan AKSU
[email protected]

Hastalık Hastalığı

10 Ocak 2014, Cuma

     

Bu durum bedeninde bir problem yokken kendini hasta zannetme ya da olan bir problemi büyüterek yaşama halidir. Sıklıkla genç yaşlarda başlar ve tedaviye de zor yanıt verir. Halk arasında evhamlı olarak bilinen bu kişiler sık hastane başvurusunda bulunur, ikna olmak yerine sık doktor değiştirirler.

 

Kişinin bedenini tanıması, değişimleri erken fark etmesi önemlidir. Evhamlılık daha farklı bir durum olup günün önemli bölümünde bedenini dinleme, basit bir problemde kötü bir hastalık varmış gibi zannetme halidir.

 

Stres altında olma, aile-iş problemleri gibi hallerde dış dünyayla baş edemeyen kişi bir süre sonra kendi iç dünyasına döner ve bedeniyle daha ilgili hale gelebilir. Ruh hali depresyonda, gergin olunca bedeninden de olumsuz tepkiler oluşur. Stresle arttıkça içe kapanan kişide bedeniyle uğraşma ruh haliyle uyumlu kendini hasta görme hali görülebilir.

 

Sık hastane başvurusu ve doktor değişikliği gereksiz tetkik ve girişimlere, hatalı tanı ve tedavilere dahi sebep olabilir. Tetkiklerin normal olması, doktorun iyi olduğunu söylemesi geçici rahatlama verse de bedenini dinleyen kişide yeni hastalık arayışları başlayabilir. Sağlık programları, hastalık içeren sohbetler, tıbbi yazılar bile yeni bir hastalık arayışını başlatabilir.

 

Kişiye ‘bir şeyin yok’ telkini sıklıkla işe yaramaz. Gerçekten bedeninde yaşadığı olumsuz tepkilere bir neden arayan kişide hekime güvensizlik, çaresizlik hali belirir. Hastalık düşünceleri, iş ve aile çevresinde bıkkınlığa ve ilişkilerde bozulmaya yol açabilir.

 

Tedavi için hasta - hekim güven ilişkisi önemlidir. Hastalık düşünceleri yanında ruhsal durumu ayrıntılı değerlendirilir. Bu duruma eşlik eden depresyon kaygı bozukluğu gibi durumlar tedavi edilmelidir. Aynı hekimle uzun süreli tedavi işbirliği sağlaması düzelme için çok önemlidir.

 

Takıntılardan uzak, sağlıklı günler.. 



Yazarın Tüm Yazıları

Yeme Bozuklukları

21 Şubat 2014, Cuma

Cinsel Bozukluklar

15 Şubat 2014, Cumartesi

Şizofreniyi Anlamak

7 Şubat 2014, Cuma

Sosyal Fobi (Çekingenlik)

31 Ocak 2014, Cuma

Yetişkinlerde dikkat eksikliği

24 Ocak 2014, Cuma

Obsesyon (Takıntı)

17 Ocak 2014, Cuma

Hastalık Hastalığı

10 Ocak 2014, Cuma

Öfke ve kontrolü

1 Ocak 2014, Çarşamba

Tükenmişlik

25 Aralık 2013, Çarşamba

Bağımlılık

18 Aralık 2013, Çarşamba

Depresyon ve mevsim

11 Aralık 2013, Çarşamba

Uyku

3 Aralık 2013, Salı