Takip Et

Bu “Twitch” ezberleri bozar!

Değerli okuyucular, bu haftaki yazımda sizlere İnternet alemini kasıp kavuran Twitch ya da başka bir değişle twitch.tv den bahsedeceğim.

Twitch.tv, daha çok bilgisayar oyuncularının canlı yayın yaptığı, bu yayınlarla çok geniş kitlelere hitap ettiği ve bunu yaparken de çok büyük paralar kazandığı bir web sitesi. Her çeşit oyunun izlenmesine olanak sağlayan bu site çok kısa bir sürede dünyada en çok tıklanan siteler arasına girmeyi başardı. Twitch.tv, insanların kişisel bilgisayarlarında oynadıkları oyunları, bir televizyon kanalı gibi dünyanın her noktasına yayın yapmasını mümkün kılıyor. Kısaca Twitch, günümüzde bireysel bilgisayar oyuncularının ve oyun şirketlerinin canlı yayın yapabilmesi için hizmet veren bir platform. Bu platform sayesinde her oyuncu izleyicilerine keyfli saatler yaşatabiliyor ve oyun şirketleri de canlı yayınlanan turnuvalar ile reklam ve tanıtım sağlayabiliyorlar.

Twitch.tv ‘nin bu hızla yaygınlaşmasındaki en önemli rolü, popüler oyunların turnuvalarının (League of legends, Dota, Starcraft vb.) canlı yayınlar ile izleyicilere sunulmasına verebiliriz. Şimdilerde gerçek zamanlı yayın akışı konusunda Twitch.tv’ nin, Youtube ve Facebook gibi sitelerden daha önde olduğunu söylemek de pek yanlış olmaz.

İstatistiklere göre; televizyondan yavaş yavaş kopmaya başlayan yeni nesil, Twitch sitesinde günlük en az 3-4 saatini geçiriyor. Sitedeki yayıncılar, günlük ortalama 6 saat yayın yapıyor ve yayıncıların popülerliğine göre 1000 ile 40.000 arası değişen izleyici sayısına ulaşabiliyorlar. Bu sayının oyun turnuvaları olduğu zaman 350.000-1.000.000'a kadar çıktığı İnternet’te birçok sitede yer alıyor. Bu durum bana, “Bir gün herkes 10 dakikalığına da olsa ünlü olacak” sözünü hatırlatıyor. İşin en ilginç taraflarından biriside; yayını izleyen insanların izledikleri kişiye bir sebep belirtmeksizin bağış adı altında para yolluyor olması ve bu bağışlar bazen çığırından çıkıp yüz binlerce doları bulabiliyor. İnanılır gibi değil ama Twitch.tv'de şimdiye dek alınan en yüksek bağışlardan biri 1.000.000 € ile bir Dubailiye ait. Ünlü bir Twitch yayıncısının aylık ortalama kazancı 60.000-300.000 $ a kadar çıkıyor. Türk yayıncılar arasında aylık 30.000 TL üzeri kazananların olduğu biliniyor. Yayıncılar eş zamanlı olarak yayın esnasında izleyenlerin sohbette yazdıklarını okuyup cevap verebiliyorlar. Ayrıca insanlar sevdikleri yayıncının kanalına 5 $ vererek abone olup, sohbetteki kısıtlamalardan etkilenmeden yayını takip edebiliyorlar. Bu 5 dolar site ve yayıncı arasında yarı yarıya paylaşılıyor. Sitede sadece oyun oynanmıyor. Müzik yapan, resim çizen, kendi kitlesiyle talk show yapan yayıncılar da mevcut. Türkiye'de de hızla yayılan Twitch.tv’nin yeni bir online kazanç modeli olarak İnternet aleminin ezberlerini bozacağı kesin.

Twitch.tv, Haziran 2011’de Justin.tv kurucuları olan Justin Kan ve Emmett Shear tarafından kurulmuş bir web sitesi. Şubat 2014’te ABD’de İnternet trafiğinin en büyük dördüncü kaynağı olarak belirlenmiş. Eylül 2014 yılında ise, Amazon tarafından 970 Milyon $ karşılığında satın alınmıştır. Twitch, çoğu kişiye göre çok eğlenceli ve kişinin hayranlarla iletişim kurmasında ilgi çekici yeni bir sosyal ağ gibi tanımanıyor. Bu platformda ortak bir ilgi alanı olduğunda insanlar son derece yetenekli veya eğlenceli kişileri izlemekten hoşlanıyorlar. Dünya genelindeki toplantılarda paneller, basın konferansları ve şov etkinlikleri için de Twitch sitesi artık benimsenmiş durumda. Resim yapma, şarkı besteleme ya da yemek pişirme olsun, herkesin hünerlerini sergileyebileceği bir platform.

Eğer siz de canlı yayın yapıp takipçilerinize keyifli anlar yaşatmak istiyor ve ayrıca bunu yaparken de para kazanmak istiyorsanız, ilk yapmanız gereken, ücretsiz bir Twitch hesabı açmak ve daha sonra aşağıdaki programlardan birini bilgisayarınıza kurmak olmalı.

Başlıca Twitch.Tv Yayın Programları;

• Open Broadcast Software (OBS)

• Gameshow

• XSplit Gamecaster

• Vmix

• Wirecast

• XSplit Broadcaster

Tabi ki bunu takiben kanalınızı izlenebilir hale getirmek için ilgi çekici içerikler oluşturmalısınız. Ne kadar çok izleyici o kadar çok abone, ne kadar çok abone o kadar çok para demek... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.