Takip Et

Herkes Onu Konuşuyor: “WEB 4.0” İle Hangi Yenilikler Hayatımıza Girecek?

İnternet'in ilk dönemlerinde kullanıcılar sadece kendilerine sunulanı alabiliyorken, günümüzde isteyen her bir kullanıcı, İnternet ortamında kendisi de paylaşımda bulunabilir veya içerik üretimine katkı yapabilir hale geldi. İnternet’in gelişimiyle birlikte artık kullanıcıların ilgi alanları, çerez vb. dosyalar ile tespit edilebiliyor ve dolayısıyla kişiye özel İnternet deneyiminin kullanıcıya sunulduğu daha üst bir boyuta geçildi diyebiliriz. Sırasıyla Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 olarak ilerleyen bu teknolojik gelişmeler pek tabi beraberinde birçok değişimi de birlikte getirdi. Artık hayatımızın her anında yer alan bir “sosyal medya” kavramından ve pazarlamacılar için emsalsiz bir mecradan sıkça bahsediliyor. Daha Web 3.0 ı yeni yeni konuşurken baş döndürücü bir hızla gelişen web teknolojileri son zamanlarda web 4.0 ı gündeme taşıdı.

Bilindiği gibi İnternet ilk oluşturulduğunda bilginin yayılması ve iletişim esas alınmıştı. Web 1.0 olarak bilinen bu dönemde kullanıcılar bilgi kaynağına ulaşıyor ve içerikleri görebiliyordu. Örneğin bir haber sitesine ulaşıp sitede yer alan haberleri okuyabiliyor ancak bu habere yorum yapma, fikir beyan etme gibi geri bildirimlerde bulunmaya yönelik bir imkana sahip değildiler.

İnternetin küresel anlamda hızla gelişmesi zamanla farklı beklenti, istek ve ihtiyaçları doğurduğundan, web programcıları Web 1.0 ı daha da geliştirmiş ve 2004 yılı itibariyle Web 2.0 ı hayata geçirmişti. Bu isim ilk defa O’Reilly Media tarafından ortaya atıldı. Web 2.0 teknolojisi, kullanıcılara İnternet ortamında paylaşım ve daha fazla bir araya gelebilme olanağı sağladı. İnternet etkinliğini en üst seviyeye çıkaran bu web teknolojisi artık kullanıcıları kendi içeriğini oluşturup yaymalarına fırsat verdi ve bu konseptle birlikte sosyal medya kavramı da hayatımıza girmiş oldu.

Günümüzde kullanılan Web 3.0 teknolojisi ise içerdiği özellikler bakımından semantik ya da anlamsal olarak da adlandırılmakta ve kişilerin ilgi alanlarına yönelik olarak özel bir İnternet deneyimi sunmaktadır. Bu teknoloji ile birlite kullanıcıların İnternet’te aradıklarını kolaylıkla bulabilmeleri için, daha önce ziyaret edilen sitelerin sıklığına bakılarak süzülen sonuçlar doğrultusunda arama motorunda sayfaların dökümünün gerçekleştirildiği bir sistem oluşmuştur. Web 3.0 ün en önemliği özelliğini, webin bir veri tabanına dönüşmesi olarak da tanımlayabiliriz. Bu veri tabanı yapay zeka teknolijisinin gelişimi için bulunmaz bir nimettir. Örneğin Facebook’un yüz tanıma sistemi bir Web 3.0 teknolojisidir. Veriyi analiz etme, bütünleştirme ve ilgi kurma bu gelişimin temelidir denilebilir. Web 3.0 ile birlikte arama motorları sayfa içerisindeki cümlelerin nelerden bahsettiğini ve hatta cümlenin özne, yüklem veya sıfatını tespit edebilmektedir. Web 3.0 teknolojisi ile dijital pazarlamada da daha iyi reklam hedeflemeleri yapmak mümkün olmuştur.

İsmini yeni yeni duymakta olduğumuz Web 4.0 ise altyapı çalışmaları hala devam etmekte olan bir teknoloji. Web 4.0 teknolojisi ayrıca simbiyotik web olarak da adlandırılmakta. Bilim kurgu filimlerinden fırlamış gibi duruyor ama Web 4.0 teknolojisinin ardındaki düşünce, insanlar ve makineler arasındaki karşılıklı etkileşimin hakim olduğu bir sistem. Web 4.0 teknolojisi sayesinde çok daha güçlü arayüzler oluşturulabilecek. Yani makineler web içeriğini okuyup zekice yorumlama kabiliyetine sahip olacak. Web 4.0 teknolojisi insan beynine paralel olacak şekilde son derece akıllı etkileşimlerden oluşan geniş bir ağ ortaya koymakta. Web 4.0 eğitimde ve teknolojide yeni bir devrim niteliğinde. Bir saniyede 100 gigabit bağlantı ve bant aralığı olan her şeyin artık yerel disklerden uzaklaştığı ve online networklar üzerinden kurulduğu ve yapay zekaya sahip işletim sistemi ve web teknolojisi. Web 4.0 uygulamalarında yapay zeka teknolojisinin yanı sıra zenginleştirilmiş gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisinden de faydalanılacak. Şimdilerde powerpoint ile hazırlanan sunular Web 4.0 sayesinde 3D (üç boyutlu) olarak hazırlanabilecek. Ayrıca öğretmenler de akıllı yapay zeka robotlarını kullanarak ders anlatımında kullanabilecekler. Bunlardan başka daha birçok yeniliğin hayatımıza girmesi yakındır değerli okuyucular. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.