Takip Et

Türkiye’nin İlk İnsansı Robot Fabrikası Seri Üretime Başladı

İnternet kafelerden aşina olduğumuz Akınsoft isimli yazılım firması tarafından 2 yıl önce Konya’da temeli atılan Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası tamamlanarak seri üretime başladı.

 

20 milyon TL’lik yatırımla “Akın Robotics” adı altında seri üretime başlayan ve 2 bin 700 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 11 bin metrekare alanda kurulu fabrikada üretilen insansı robotlar yüzde yüz yerli ve milli üretim robotlar olacak. Ayrıca fabrika, bünyesinde seri üretim bandının bulunmasıyla dünyada bir ilk özelliğini taşıyor. Çünkü dünyada farklı şirketlerin laboratuvarlarında insansı robotlar üretiliyor ama hiçbir şirket henüz seri üretime geçmiş değil. Bu anlamda Akınrobotics, Akınsoft ile birlikte 150 kişilik istihdamı olan, Türkiye’nin ve dünyanın ilk seri üretim yapan insansı robot fabrikası ünvanını kazanmış durumda. Kurulan fabrikada 22 yıllık birikimin sonucunda tasarlanmış insansı robot olan ‘Ada GH-5’in seri üretimi başladı bile.

 

Robotların bütün parçaları Akınrobotics laboratuvarlarında üretildi. Devre tasarımları, yazılımları, mekanik tüm aksamları Türkiye’de geliştirildi. Yapay zeka donanımı ile tamamen birleştirilmiş ve insansı hareketler yapabiliyor, koku alabiliyor, görme sağlayabiliyor, insan tanıyabiliyor, hatta insanlarla tanışabiliyor. Sizi bir kez tanıdıktan sonra bir daha geldiğinizde size isminizle hitap ediyor. Robotlar İnternet’i de çok aktif kullanabiliyor. Dokunma hissi oluşturan çeşitli sensörleri var, dokunduğu nesneyi algılayabiliyor. Bunların dışında her insanın kolayca programlayabileceği bir şekilde geliştirilmiş.

 

Özellikle yeni üretilen “Ada GH5” serisinin bir çocuk tarafından bile çok rahat biçimde programlanabileceğini ifade eden Akınrobotics yetkilileri, bunun yanı sıra: "Bu model robotlara, alışveriş merkezlerinde ürün tanıtma, fuarlarda broşür dağıtma, otogar ya da havalimanlarında yol gösterme, mağazalarda tezgahtarlık yapma gibi işlevler yaptırabilirsiniz.” şeklinde açıklamada bulundular. Yeni ürettikleri insansı robotun çok amaçlı kullanılabileceğini de kaydeden yetkililer, ”Yeni üretimini gerçekleştirdiğimiz robotomuz programlandığı taktirde özellikle hastanelerde su ve yemek getirip götürme, hastaların ilaç saatlerini hatırlatarak hizmet verme, hasta ile diyalog kurma, hastanın ses iletişimi ile bilgisayar kullanabilmesini sağlama görevlerini yapabilecek. Bir nevi hastaya arkadaşlık edecek. Ayrıca programlandığı taktirde güvenlik görevlisi olarak da çalışabilecek” diye eklediler.

 

Yerli robot, ithal edilen robotlara nazaran çok daha uygun fiyatlarda üretilmekte ve robotlar hem endüstride hem de hizmet sektöründe insanların yerine hizmet verebilecek. Yurt dışında sadece bir parçanın maliyeti yani robotun bir uzvunun maliyeti 10 bin ile 15 bin lira arasında satılırken, Akınrobotics bunu 500- 600 TL gibi çok uygun maliyetlere üretmeyi başarmış. Zaten yapılan AR-GE çalışması da bunun üzerine kurgulanmış. İlk etapta kiralama modeli ile robotlar günlük kiralanabilecek. Sonraları tüketicinin beklentilerini karşılama derecesine bağlı olarak satın alma modeline geçilecek. Ne diyelim: Vatana millete hayırlı olsun inşaallah... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.