Takip Et

Google Çalışanlarını İşe Alırken Bakın Neler Soruyor!

Her geçen gün piyasaya sunduğu yenilikler ve çalışanlarına sağladığı rahat çalışma ortamı ve çalışma şekliyle sürekli gündemde olan Google, artık dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi. Şirketin California’da yer alan ofisini de herkes diline pelesenk etmiş dersek yanlış olmaz. Gerek dekorasyonu gerekse esnek çalışma şartları ile klasik bir çalışma ortamından çok farklı olan Google ortamı, her çalışanın ulaşmak isteyeceği nihai bir hedef niteliğinde. Larry Page ve Sergey Brin tarafından Stanford Üniversitesi’nde doktora öğrencisi oldukları dönemde kurulan Google’da çalışmak, hangi meslekten olursa olsun birçok kişinin hayallerini süslüyor.

 

Peki ya Google’da çalışmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor? Maalesef ki sadece bitirmesi çok zor bir üniversiteden mezun olmak Google’da çalışmak için yeterli değil. Google, tabi ki hangi üniversiteden mezun olduğunuzu önemsiyor fakat işi almak için en önemli unsur, pratik ve kıvrak bir zekaya sahip olmak. Yani Google, adaylara sorduğu beklenmedik, analitik, stratejik ve yaratıcı sorularıyla da ünlü diyebiliriz. Peki, bu teknoloji devi şirket iş görüşmelerinde adaylara neler soruyor?

 

İnsan Kaynakları Danışmanı Lewis Lin, Google’ın işe alma aşamasında adaylara sorduğu soruları İnternet’te yayınlamıştı. Her ne kadar şirket yetkilileri İnternet’e sızan iş mülakatı sorularını tekrar tekrar kullanmadıklarını belirtseler de, bu sorular ile yeni adaylara nasıl bir mülakat tarzına sahip olduklarının ipucunu vermiş oldular. Bu yazımda sizler için Google’ın adaylara sorduğu 23 çarpıcı soruyu derledim. Hem sorular hem de cevapları birbirinden ilginç, yaratıcı ve şaşırtıcı. Ancak hemen söylemeliyim ki cevapları yazmayacağım. Sizler için de bir beyin jimlastiği olsun. İşte o ilginç sorular:

 

1. Bir okul otobüsüne kaç tane golf topu sığar?

2. Seattle’daki tüm camları sildirmek için kaç para ödemeniz gerekir?

3. Bir ülkede çiftler erkek çocukları olana kadar çocuk yapmaya devam ederler. Bu ülkede kızların erkeklere oranı nedir?

4. San Francisco için bir tahliye planı hazırlayabilir misiniz?

5. Gün içinde akrep ve yelkovan kaç kez üst üste gelir?

6. Daha önce okuduğunuz 5 makaleyi neden seçtiniz?

7. Eğer Youtube’un reklam bölümü kaldırılsaydı, gelir elde etmek için nasıl bir formül geliştirirdiniz? 8. Sizce Boston’da hangisinin reklam potansiyeli daha fazla? Bir çiçekçi mi yoksa cenaze evi mi? 9. Veri tabanının ne anlama geldiğini sekiz yaşındaki kuzeninizin anlayacağı bir şekilde açıklayın. 10. Köpeğinizi işe getirmek istiyorsunuz, ama çalışma arkadaşlarınızdan birinin alerjisi var. Ne yapardınız? 11. Dünyada kaç piyano akortçusu vardır?

12. Bir otoyolda 30 dakika içinde bir araca rastlama oranı yüzde 0,95 ise 10 dakikada rastlama oranı nedir? 13. Eğer hayatın boyunca sadece bir şarkı dinlemek zorunda kalsaydın, bu hangi şarkı olurdu?

14. Bir saman yığınının içinde iğne bulmak için kaç yol sayabilirsin?

15. Bozuk para boyutuna ininceye kadar sıkıştırıldınız ve kütleniz orantısal yoğunluğunuzu koruyacağınız kadar ufaldı. Ardından bir kıyıcı (blender) içine atıldınız ve 60 saniye içinde çalışmaya başlayacak. Ne yapardınız? 16. A noktasından B noktasına ulaşman gerek ama başaracağın kesin değil. Ne yaparsın?

17. Dolabında o kadar çok tişört var ki seçmekte zorlanıyorsun. Daha kolay seçim yapmak için ne yaparsın? 18. Kolundaki saat 03:15 akrep ile yelkovanın açısı kaçtır? (sıfır değil! – “ile” kelimesine dikkat!)

19. Bir partidesin. Sen ve arkadaşınla birlikte 10 kişi var. Arkadaşın seninle aynı gün doğmuş her kişi için 1 dolar vermek üzere bahse giriyor. Ama bulamadıkların için de 2 dolar alacağını söylüyor. Bu bahse girer miydin? 20. Biri üç litrelik, diğeri beş litrelik iki kabınız ve sınırsız su kaynağınız var bunları kullanarak tam dört litre suyu nasıl elde edersiniz?

21. ABD evlerindeki elektrikli süpürgeler yılda toplam kaç kez çalıştırılıyordur?

22. Komşunuzla aynı sokakta kullanmadığınız eşyaları satıyorsunuz. Sizin 100 dolara sattığınız aynı eşyayı o 40 dolara satıyor. Aynı zamanda komşunuzla da kavgalısınız. Ne yaparsınız?

23. Kanalizasyon sistemine inen kapaklar (rögar kapakları) neden yuvarlaktır? 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.