Takip Et

SON DAKİKA

Veteriner Hekim Altuğ Özer
[email protected]

Yavru köpek tuvalet eğitimi

20 Mart 2021, Cumartesi

     

Merhabalar; Sayın Aydın Denge okurları ve hayvan dostları.

Bu ay yavru köpeklerde tuvalet eğitiminden bahsedeceğiz…

Yavru köpeklerin, annesini emmesi ve bağışıklık sisteminin oturması açısından 2 aydan önce anneden ayrılmaması gerekir. Yavru ile 2 ay civarında tanıştığınız zaman tuvalet terbiyesi olmayacaktır. Bu yavruya geldiği andan itibaren tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Unutmamanız gereken ana kural yavruyu ne kadar izlerseniz o kadar çabuk öğreneceğidir.

Aşıları tamamlanmamış bir yavruyu mikroorganizmalara karşı savunmasız olduğu için dışarıyı çıkarmanız doğru değildir. Aşı programı bitene, 4 aylık olana kadar evde eğitim vermek gerekir.

Köpekler yemeklerini yedikten sonra bağırsaklarında oluşan baskı gereği tuvalet yapma gereksinimi duyarlar. Yavru köpekler yemek yedikten yaklaşık 30-60 sonra tuvalet ihtiyacını karşılayacaktır. Bu bizim işimizi kolaylaştıracaktır çünkü yavrunun en azından en çok hangi zamanlarda tuvalet gereksinimi olduğunu takip edebiliriz. Yavru köpeklere günde 3 defa yemek vermek yeterli olacaktır. Yemek sonrası yavru tuvaleti gelince huzursuzlanacaktır. Takip edip yavruyu doğru yere yönlendirmek ve ihtiyacını görünce sevip ödüllendirmek

önemlidir.

Yavru köpek ihtiyacı geldiği anda düşünmeden oranın neresi olduğunu umursamadan ihtiyacını giderecektir. Bu da evde hoş olmayan kötü bir koku oluşmasına neden olacaktır. Yavru ev içinde bir yere tuvaletini yapmış ise o bölge, mutlaa hijyen sağlanacak ve koku kalmayacak şekilde çamaşır suyu ile temizlenmelidir. İyi temizlenmeyen bir bölge yavrunun bundan sonraki tuvalet ihtiyaçlarını gidermesi için uğrağı haline gelecektir. İlk olarak yavrunun tuvaletini yapması gerektiği bölgeyi seçmeliyiz ki bu bölge sizin hayvanı sürekli takip edebileceğiniz ve de hayvanın kolaylıkla ulaşabileceği bir nokta olmalıdır. Seçtiğiniz bölgenin bir bölümü gazete kağıtları ile kaplanmalı ve ilk etapta gazete sayfalarının miktarı ile alan geniş tutulmalıdır. Dostunuz tuvalet gereksinimi duyduğu durumlarda buraya getirilmeli ve tuvaletini yapana kadar bu alanda tutulmalıdır. Bu bölgede mutlaka idrar ya da kaka kokusu bulunmalıdır.

Yavru ilk başlarda tuvaletini gazete yerine dış alana yapabilir bu zaman yapmamız gereken kaza olan bölgedeki dışkıyı gazete kağıdına değdirerek kokunun gazete kağıdına geçmesini sağlamak ve daha sonra kaza olan yeri koku kalmayacak şekilde temizlememiz gerekmektedir. Köpeğin tuvalet ihtiyacını eğer başarılı bir şekilde yapmışsa ona övücü sözlerle ona doğru bir şey yaptığını belirtmeliyiz bu ''aferin'' gibi övücü bir söz olabilir. Hatta ona köpek ödül mamalarından vererek bu davranışınız ödüllendirebilirsiniz. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gazete kağıdına yapmasına alıştıktan sonra gazete kağıtlarını yavaş yavaş azaltarak dostunuzun tuvalet yapması gereken alanı daraltarak onu sabit bir alana tuvalet yapması için yönlendirebilirsiniz. Eğitim alanında yavruyu kesinlikle cezalandırmayın bu bölgede yavru en çok övgüyü hak ettiği zamandır. 1 haftalık bir zaman dilimi içerisinde bu eğitimi başarıyla tamamlamak mümkündür.

Köpeğiniz 2 aydan büyük olsa da mekanizma ve yapılması gerekenler aynıdır. İsteğinize göre evde bir tuvalet yeri belirlemek ya da dışarıya alıştırmanız mümkündür. Köpeğinizin aşı programı bittikten sonra dışarı çıkarmaya başladığınızda ise yemeklerden sonra çıkardığınızda dostunuz tuvaletini dışarı yapmaya alışacaktır. Yemeklerden yarım saat kadar sonra parka çıktığınızda daha önceden koku bulunan bölgelere dostunuz tuvaletini yapacaktır. Yine tuvaletini yaptıktan sonra onu sevip, aferin ile ödüllendirmek önemlidir. Emek ve sevgi ile dostunuzun öğrenemeyeceği şey yoktur…

NOT: Merak ettiğiniz sorular için [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. 



Yazarın Tüm Yazıları

Kürk Hayvanları

16 Nisan 2021, Cuma

Yavru köpek tuvalet eğitimi

20 Mart 2021, Cumartesi

Yavru kediler ve tuvalet eğitimi

12 Şubat 2021, Cuma

YASAKLI IRKLAR

6 Haziran 2020, Cumartesi

Kıymayın Efendiler…

15 Mayıs 2020, Cuma

Corona virüs

4 Nisan 2020, Cumartesi

Yavru kedilerde aşı programı

21 Mart 2020, Cumartesi

Yavru köpeklerde aşı programı

29 Şubat 2020, Cumartesi

Coronavirüs'ün kedi ve köpekteki formları

15 Şubat 2020, Cumartesi

Kuşlarda (özellikle papağanlarda) tüy yolma ciddi problemlerin bir göstergesidir

1 Şubat 2020, Cumartesi

Köpekler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular

18 Ocak 2020, Cumartesi

Kediler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular-1

4 Ocak 2020, Cumartesi