Takip Et

Veteriner Hekim Altuğ Özer
[email protected]

YASAKLI IRKLAR

6 Haziran 2020, Cumartesi

     

Merhabalar; Sayın Aydın Denge Gazetesi okurları ve hayvan dostları. Haziranın ilk Cumartesi Günü yine siz değerli okurlar ile birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu haftaki konumuz köpeklerde yasaklı ırklar.

Ülkemizde 5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası’nda düzenlenen alt başlıklardan biri olan ‘Yasaklı Irklar’ maddesine göre; “Pitbull, Dogo argentino, Fila brasileiro, Tosainu ırkı köpekler ve bu ırklara ait olan melezlerin beslenmesi, sergilenmesi, üretilmesi, reklam amaçlı kullanılması yasaktır; bu kanuna uymayanlar cezai işleme tabi tutulur ve eğer yasaklı ırklara mensup bir köpek söz konusuysa köpeğe ilgili birimlerce el konarak barınaklara hapsedilir ve köpeğin sahiplendirilmesine engel olunur. Kısacası söz konusu köpekler müebbet hapse mahkum edilir.

Yazımın başlığını koyduktan sonra tekrar baktım ve gerçekten utandım. Bu çağda bir canlıyı yasaklamak ve onu yaşadığı ailesinden almak ve hapse mahkum etmek akla, vicdanla ve ahlaka uymayacak bir durumdur. Bir canlının ırkından dolayı yaşam hakkının ve özgürlüğünün elinden alınması, ‘her canlı yaşama hakkına sahip olarak doğar’ ilkesine aykırı değil midir? Bu durum 21. Yüz yıla yakışmayan ırkçılık değil de nedir?

Eğer tehlikeli bulundukları ve saldırgan oldukları ya da dövüşlerde kullanıldıkları gerekçesi ile bu kanun hazırlandıysa; onları bu hale getirerek suistimale uğratanlar insanlar olduğu halde, cezayı neden köpekler çekiyor? Demir parmaklıklar arkasına konan neden bu insanlar olmuyor?

Bütün bu soruların ışığında; yasa koyucuların kanun oluşturmada konuyla ilgili kişilerin görüşlerine yer vermesinin ne kadar önemli olduğu, eksik ve donanımsız bilgilerle hazırlanan kanunların bu ırkları seven, onlara çocukları gibi bakan ve onlara gönül veren sahiplerini nasıl bir endişeye sürüklediği kesindir. Bu ırkları büyük bir sevgi ve emekle besleyen insanlar, dostlarına el konacağı korkusuyla onları kaçak bir şekilde sadece geceleri gezdirebiliyorlar ve birlikte seyahat etmekten, hatta sağlık kontrolleri için veterinere gitmekten bile endişe duyuyorlar.

Kaldı ki; suistimale çok açık olan bu yasa, ırklar konusunda yeterli bilgisi olmayan kişilerce ırk tespiti yapılıp, el koyma gerçekleştirilerek uygulandığı için birçok yanlışlığa da sebep oluyor.

Olması gereken tehlikeli köpekler listesine alınan ırkların, ağızlık ve uygun bir tasma ile sokağa çıkartılmalarıdır. Kalabalık alanlardan uzak tutulmalıdırlar. Bu ırklar belirli dönemler için Veteriner Hekimler tarafından davranışsal açıdan muayene edilerek durumları tespit edilmelidir.Tehlikeli ırk listesinde yer alan köpeklerin ve keza diğer ırkların da üretimleri kontrol edilmeli ve izin bağlı olmalıdır.

Bütün evcil hayvanlar resmi otoritelerce kayıt altına alınmalıdır. Adres değişikliği ölüm gibi durumlarda ilgililer bilgi verilmelidir.

Yasada mutlaka düzenleme yapılmalıdır. Yasaklananın; ırkından dolayı masum köpekler yerine, onları hunharca suistimal eden insanların olması ve bu insanların kanun önünde cezalandırılmaları gerekmektedir. Hayvanlar yasa önünde mal değil, can olarak değer görmelidir. Onlar bizim sessiz ama duyguları olan, bizler gibi üzülen, canları yanabilen, hisleri olan dostlarımızdır.

Bizlere emanet olan dostlarımızın haklarına ve refah içinde yaşamalarına sahip çıkalım. Ve bu yasaklı ırklar ayıbını da bir an önce yasal düzenleme ile ortadan kaldıralım…

Haziranın üçüncü Cumartesi Günü görüşmek üzere hepinize sevgi dolu ve sağlıklı günler dilerim.

Not: Merak ettiğiniz sorular için [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.



Yazarın Tüm Yazıları

Kürk Hayvanları

16 Nisan 2021, Cuma

Yavru köpek tuvalet eğitimi

20 Mart 2021, Cumartesi

Yavru kediler ve tuvalet eğitimi

12 Şubat 2021, Cuma

YASAKLI IRKLAR

6 Haziran 2020, Cumartesi

Kıymayın Efendiler…

15 Mayıs 2020, Cuma

Corona virüs

4 Nisan 2020, Cumartesi

Yavru kedilerde aşı programı

21 Mart 2020, Cumartesi

Yavru köpeklerde aşı programı

29 Şubat 2020, Cumartesi

Coronavirüs'ün kedi ve köpekteki formları

15 Şubat 2020, Cumartesi

Kuşlarda (özellikle papağanlarda) tüy yolma ciddi problemlerin bir göstergesidir

1 Şubat 2020, Cumartesi

Köpekler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular

18 Ocak 2020, Cumartesi

Kediler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular-1

4 Ocak 2020, Cumartesi