Takip Et

Veteriner Hekim Altuğ Özer
[email protected]

Yavru kediler ve tuvalet eğitimi

12 Şubat 2021, Cuma

     

Merhabalar; Sayın Aydın Denge okurları ve hayvan dostları.

Bugün yavru kedilerde tuvalet eğitimi ve uygun kum seçiminden bahsedeceğiz…

-Yavru kediler ve tuvalet eğitimi:

Tıpkı büyük kedi kuzenleri gibi, yavru kediniz de tuvalet konusunda mahremiyetine özen göstermeyi tercih eder. İşte bu yüzden, tuvaletini kolaylıkla ulaşabileceği ve kimse görmeden kullanabileceği sessiz ve güvenli bir yere yerleştirmeniz önemlidir. Kediler son derece temiz hayvanlar olup günde yaklaşık 3-4 saatlerini kişisel temizliklerine ayırırlar. Kediler ve köpeklerin mide-barak kanalları bize göre çok daha kısadır. Bu yüzden yemek yedikten yaklaşık 30-60 sonra tuvalet ihtiyacını karşılayacaktır.

Kediniz eve ilk geldiğinde, tuvaletine götürüp patisi ile kumluğu eşeletmeniz bir sonraki sefer için dostunuzun tuvaletine yönlenmesini sağlayacaktır. Kediler oldukça temiz hayvanlardır, fizyolojik ya da psikolojik bir sorunu olmadığı sürece kolaylıkla tuvaletini öğrenecektir. Kedi kumu tepsisinin kirlenmesi, dikkat çekmeye çalışma, sahibini cezalandırma, alanının istila edildiği duygusuna kapılma, cinsel olgunluğa ulaşma ya da hastalık gibi durumlarda kediler tuvaletlerini başka yerlere yapabilirler. Kedilerin huy değiştirip tuvaletini başka bir yere yapmaları mutlaka bir sorun olduğunu göstermektedir. Bu gibi durumlarda Veteriner Hekime danışabilirsiniz.

- Kedi kumu seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli:

Doğal kedi kumu deyince akıllara bentonit, sepiyolit ve diatomit kedi kumları gelmektedir. Bu kedi kumu çeşitleri hijyeniktir, kullanım kolaylığı sağlar ve kedi severler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Bentonit Kedi Kumları: Kedi kumu üretilen madenler içerisinde diğerlerine oranla biraz daha pahalı olan bentonit kedi kumları, maksimum oranda hijyen sağlayan ve toz oranı %99 lara varan düzeyde azaltılabilen kumlardır. En önemli özelliği hızlı ve güçlü topaklanması olan bentonit kumlar, topaklanan kısmı atıldığında üzerine bir miktar daha eklenerek kullanılabildiği için uzun süreli ekonomik kullanım sağlarlar.

Diatomit Kedi Kumları: Sıvı emme özelliği olan diatomit kumların dezavantajı toz oranının yüksek olması ve granüllerin büyük boyutlu olmasıdır. Kedi kumunu kedinizin tuvalet kabına boşalttığınızda tozlanmaya sebep olur. Ayrıca diatomit kedi kumlarının topaklanma özelliği yoktur ve sıvı tutma kapasitesi bentonit kumlara göre daha düşüktür. Yani, bentonit kedi kumlarına kıyasla kullanım ve hijyen açısından daha elverişsizdir.

Sepiyolit Kedi Kumları: Tıpkı diatomit kedi kumlarında olduğu gibi, topaklanma özelliği olmayan türde bir kumdur. Koku emme ve sıvı hapsetme özelliği bir miktar bulunsa da bunu bentonit kedi kumları kadar kaliteli şekilde gerçekleştiremez. Dolayısıyla kullanım ve hijyen açısından oldukça kötü olduğu söylenebilir.  Eğer kedinizi bahçe veya balkon gibi açık bir alanda bakmıyor ve evin içinde kedinize özel bir tuvalet alanı oluşturamıyorsanız size diatomit ya da sepiyolit kedi kumlar uygun değildir. Kullanım ve hijyen açısından catzone beyaz bentonit kedi kumlarını kullanmanız bu noktada sizin için çok daha faydalı olacaktır.

Ayrıca kumun özellikleri:

Antibakteriyel olmalı

Toz çıkartmamalı

Doğal olmalı

Kokuyu hapsetmeli

Emici olmalı

Alerjik olmamalı

Kumluk ortopedik olmalı

Hesaplı ve kaliteli olmalı

Kolay topaklanmalı

Ayrıca dostunuzun kum kabını, günde en az iki defa temizleyerek daha fazla hijyen sağlayabilir ve kedi kumunuzu önerilen şekilde kullanarak maliyetten ve temizlikten tasarruf edebilirsiniz. Kum üzerindeki tuvalet yüzünden topaklanan bölgeyi kürek vasıtası ile almak yeterli olacaktır. Kirlenen kumun yerine boşaltılan miktar kadar ilave edilir. Tuvaleti kedinizin dizine gelecek şekilde doldurmanız yeterli olacaktır. Dostunuzun tuvaletini günlük temizlediğiniz ve doğru kumu seçtiğiniz taktirde evde koku yapmayacaktır.

Not: Merak ettiğiniz sorular için [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. 



Yazarın Tüm Yazıları

Kürk Hayvanları

16 Nisan 2021, Cuma

Yavru köpek tuvalet eğitimi

20 Mart 2021, Cumartesi

Yavru kediler ve tuvalet eğitimi

12 Şubat 2021, Cuma

YASAKLI IRKLAR

6 Haziran 2020, Cumartesi

Kıymayın Efendiler…

15 Mayıs 2020, Cuma

Corona virüs

4 Nisan 2020, Cumartesi

Yavru kedilerde aşı programı

21 Mart 2020, Cumartesi

Yavru köpeklerde aşı programı

29 Şubat 2020, Cumartesi

Coronavirüs'ün kedi ve köpekteki formları

15 Şubat 2020, Cumartesi

Kuşlarda (özellikle papağanlarda) tüy yolma ciddi problemlerin bir göstergesidir

1 Şubat 2020, Cumartesi

Köpekler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular

18 Ocak 2020, Cumartesi

Kediler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular-1

4 Ocak 2020, Cumartesi