Takip Et

Veteriner Hekim Altuğ Özer
[email protected]

Kıymayın Efendiler…

15 Mayıs 2020, Cuma

     

Merhabalar; Sayın Aydın Denge okurları ve hayvan dostları. Mayısın üçüncü Cumartesi Günü yine siz değerli okurlar ile birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta köpeklerde kulak ve kuyruk kesiminden bahsedeceğiz.

Köpeklerin sırf estetik kaygılardan dolayı kulak ya da kuyruklarının kesilmesi oldukça can sıkıcı sonuçlar doğurabilir. Belki de görünüm açısından onlara ve sahibi olarak size özel bir hava katabilir ancak köpeklerin kuyruklarının ya da kulaklarının kesilmesi sonrasında ciddi problemler ile karşılaşılmaktadır. Bu aşamaların genel yapısı göz önüne alındığı zaman köpeklerde bu tarz operasyonlar küçük gibi gözükse bile operasyon sonrası dostlarımızda psikolojik tramvalar oluşabilmektedir. Ayrıca operasyon sonrasında birçok komplikasyon da gelişebilmektedir. Ülkemizde yasak olan bu tarz operasyonlar sonrasında birçok sorun ortaya çıkabilir.

Köpeklerin kulak ya da kuyruklarının kesimi için birçok ameliyat modeli söz konusu olmakla birlikte bu ameliyatların riskleri olduğunu unutmamak gerekir. Anestezi ilk risk olmakla beraber, operasyonlar sonrasında enfeksiyon riski de bulunmaktadır.

Bu tarz ameliyatlar basitmiş gibi gözükse de köpekler için çok ağrılı ve sancılı geçer. Kulaklar köpeklerin en hassas noktaları olduğu için bu tarz operasyonlar sonrasında bazı zamanlarda haftalar süren bir acı durumu ile karşılaşacaklardır. Bunun yerine dostunuza sevgi dolu bir gelişim süreci tanıyıp o şekilde eğitime dahil ederseniz çok daha verimli bir dönem geçirirsiniz.

Kulaklar köpeklerin en önemli iletişim araçları olmaktadır. Çünkü köpekler günlük yaşantılarında her zaman kulaklarını kullanarak adım atarlar. Ayrıca dostlarımız duyu organları sayesinde düşük frekanstaki bazı sesleri bizden çok daha iyi duyarlar. Böylece deprem gibi doğal afetlerin farkına önceden varırlar. Bu onlara bir nevi özgüven de aşılamış olur.

Dostlarımızın kuyrukları ise aynı zamanda onların kendilerini ifade etmelerini sağlayan bir organdır. Bir köpeğin duruşundan kulak ve kuyruğunun şeklinden ne demek istediğini anlayabilirsiniz. Örneğin yere yatay kulak ve inik kuyruk çekingenlik ya da kalkık kuyruk ve kulak saldırganlık anlamına gelebilmektedir.

İşte bu sebeplerden dolayı da kulak ya da kuyruk kesmeden onların daha rahat hareket etmesini sağlamış olacaksınız. Verimli ve sağlıklı bir köpek bakımı açısından bu tarz operasyonları yaptırmamalısınız. Sırf estetik bir kaygıdan dolayı dostunuzu bu tarz can sıkıcı bir konuma sokmamanız gerekmektedir. Bunun yerine onlarla hoş vakitler geçirmek ve daha fazla eğlenmek size ve dostunuza büyük keyifler verecektir.

Ancak bazı extrem durumlarda kırsal kesimlerde kulak ve kuyruk kesimi yapılmaktadır. Örneğin Sivas Kangal köpekleri doğada kurt ile başa çıkabilen nadir ırktır. Sıklıkla sürü bekçiliği yapan bu köpekler kurtlara ancak kulaklarından yakalandıklarında boyun eğerler. Ya da sürekli kırsal alanda ava giden köpeklerin kuyrukları çalı, çırpı vs. sürtünmekten yoğun olarak kanayabilmektedir.

Türkiye’de köpeklerin kulak ya da kuyruklarının kesilmesine dair yapılan müdahaleler Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nda Yasak Müdahaleler başlığı altında değerlendirilmektedir. Bu sebepten bu tarz tüm müdahaleler yasak olarak kabul edilmiştir ve cezai yaptırımlara tabii tutulmaktadır. Hayvanların kuyruk ya da kulaklarının kesilmesi, ses tellerinin alınması gibi birçok müdahale ihbar halinde önemli cezalarla karşılanmaktadır.

Cane’nin resmi….

Cane 3 aylık dişi, tam kesim zamanı…

Dostlarımız ile birlikte yaşarken onların bizim malımız olmaktan öte birer birey olduklarını unutmamamız gerekir. Hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan kıymayın efendiler.

Mayısın son Cumartesi (30’u) günü görüşmek üzere hepinize sevgi dolu ve sağlıklı günler dilerim.

Not: Merak ettiğiniz sorular için [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. 



Yazarın Tüm Yazıları

Kürk Hayvanları

16 Nisan 2021, Cuma

Yavru köpek tuvalet eğitimi

20 Mart 2021, Cumartesi

Yavru kediler ve tuvalet eğitimi

12 Şubat 2021, Cuma

YASAKLI IRKLAR

6 Haziran 2020, Cumartesi

Kıymayın Efendiler…

15 Mayıs 2020, Cuma

Corona virüs

4 Nisan 2020, Cumartesi

Yavru kedilerde aşı programı

21 Mart 2020, Cumartesi

Yavru köpeklerde aşı programı

29 Şubat 2020, Cumartesi

Coronavirüs'ün kedi ve köpekteki formları

15 Şubat 2020, Cumartesi

Kuşlarda (özellikle papağanlarda) tüy yolma ciddi problemlerin bir göstergesidir

1 Şubat 2020, Cumartesi

Köpekler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular

18 Ocak 2020, Cumartesi

Kediler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular-1

4 Ocak 2020, Cumartesi