Takip Et

SON DAKİKA

Eda Demir
Okul Öncesi Eğitim Uzmanı

Çocuklarda 2 yaş sendromu

15 Ağustos 2014, Cuma

     

Bu hafta sizlere benim de hem bir eğitimci hem de bir yönetici olarak en çok duyduğum 2 yaş sendromu hakkında bilgilerimi ve tecrübelerimi paylaşmak isterim.2 yaş İlk çocuğumuz ve bizim ilk tecrübemizse paniklediğimiz bir dönemdir. İdeal çocuk veya mükemmel çocuk; anne-babanın her dediğine uyum gösteren çocuk demek değildir. Çocuklar bazı dönemlerde gelişimsel özelliklerinden dolayı,anne-babalarının isteklerine karşı çıkabilir, kendi istekleri doğrultusunda davranmak konusunda inatçı olabilirler.

Bu dönemlerin ilki yaklaşık 18ay-30 ay arasındaki dönemdir. Bu dönem ; bazı uzmanlar tarafından “2 yaş sendromu” olarak adlandırılır.

Her çocuk aynı değildir kendine özgü özelliklerle dünyaya gelir ve büyüdükçe bu özelliklerine göre kişiliği gelişir. 0-1 yaş arasında geçen dönemde çocuğun ruh hali, o andaki fiziksel ihtiyaçlarına ve anne-babasına göre şekillenir. Yani istekleri çoğunlukla fiziksel ihtiyaçlarının giderilmesi (örneğin karnı aç ise doyurulması, uykusuz ise uyutulması gibi ) yönündedir ve bu ihtiyaçlarının giderilmesinde elbetteki anne-babasına %100 bağımlı durumdadır. Ayrıca duygularını yaşarken de anne-babaya bağlıdır,anne gülümsediğinde o da gülümser, anne kaygı ve telaş içerisinde ise, bebek de onunla birlikte kaygı ve telaş duygusunu yaşar, anne bir şeye şaşırdığında bebek de şaşırır, anne ağladığında bebek de ağlar. Kısacası , bebeğin duyguları annenin duygularının bir aynası gibidir, bebek dünyaya annesinin baktığı pencereden bakar.

1 yaşından sonra bebek bazı alanlarda hızla gelişir ve bazı şeyleri anneye ihtiyaç duymadan kendi başına yapmaya başlar. Bu dönem; gelişimin çok hızlı olduğu, hem anne hem de bebek açısından çok heyecanlı bir dönemdir.Bebek artık annenin isteklerine “HAYIR” demeye başlar ve kendi seçimini kendi yapma konusunda inat eder. Bu dönemin en belirgin özelliği bebeğin artık her şeye itiraz etmesi ve “HAYIR” sözcüğünü çok sık kullanmasıdır. Bu nedenle bebek ve anne arasında ilk “çatışmalar “ başlamış olur. Bu çatışmayı hemen hemen her alanda gözlemlemek mümkündür. Yemek yeme, uyuma, giyinme artık bir savaş haline gelmiştir. Üstelik anne-baba bu konuda israrcı oldukça çocuk daha fazla direnir ve sonuçta işin içinden çıkılmaz bir duruma girilir.

Peki, anne-baba bu durumda ne yapmalı?

En önemli nokta şudur; bu dönemde çocuğun değil, anne-babanın tutumlarının değişmesi gerekir. Öncelikle anne-babanın bu dönemin geçici bir dönem olduğunu, çocuğun göstermekte olduğu olumsuz davranışların nedeninin aslında çocuktaki gelişmenin bir sonucu olduğunu kabul etmesi gerekir.

Hangi tutum ve davranışlar 2 yaş sendromunu aşmada uygun olur?

Birden çok seçenek sunmak….

En iyi çözüm, çocuğa 2-3 seçenek sunmak ve kontrolün kendisinde olduğu duygusunu hissetmesini sağlamaktır. Örneğin “hemen yemeğini ye” demek yerine “makarna mı yoksa pilav mı yemek istersin? “ diye ona seçenek sunmak daha doğru bir yaklaşım olur. Anne-babanın kendi dediğini yaptırmak için israr etmeleri ve bu nedenle çocuğu cezalandırmaları , baskı uygulamaları durumu daha kötü bir hale getirebilir.

Bu dönemde gözlenebilecek bir başka önemli sorun “öfke nöbetleri” ve ”tutturmalar”ın sıklığının artmasıdır. Çocuk istediği bir şey olmadığında veya bir şeyi yaptırmak istediğinde şiddetle ağlayabilir, kendisini yerden yere atabilir, oyuncakları atabilir, anneye babaya vurabilir, hatta bazen kendisine zarar verebilir

peki anne baba olarak biz neler yapmalıyız?

* Ağlayarak yaptırım gücüne asla izin vermeyin.

* Böyle davrandığında görmezden gelin

* Sustuktan sonra onunla konuşabilir, ilgi gösterebilirsiniz. “Artık sustuğuna göre seninle boyama yapabiliriz, hatta istersen hamur ile de oynayabiliriz ” gibi

* İstediği şey olabilecek ve makul bir istekse ağlamaya, tepinmeye başlamadan isteğini yerine getirin, her şeyi ağlayarak isteme davranışı yerleşmesin.

* Hayır dediğiniz şeyleri gözden geçirin, hayırları olabildiğince azaltmaya çalışın, seçenekler sunun. “Şu anda yağmur yağdığı için bahçede oynayamayız ama onun yerine arabalarla oynayabiliriz veya legolarınla oynayabiliriz hangisini yapmak

istersin “gibi.

Çocuklarınızla mutlaka konuşun tutarlı davranışlar sergileyin öncelikle siz onları anlayın davranışlardaki değişimi mutlaka farkedeceksiniz. SEVGİLER 



Yazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda tuvalet eğitimine ne zaman ve nasıl başlamalıyız

5 Mart 2016, Cumartesi

Duyarlı toplum, engelsiz yaşam

4 Aralık 2015, Cuma

Erken çocukluk döneminde özgüven

8 Ağustos 2015, Cumartesi

Montessori metodu ile eğitime yaklaşım

1 Ağustos 2015, Cumartesi

Okul öncesi dönemde çizgi film

28 Temmuz 2015, Salı

Okul öncesi dönemde oyun

6 Eylül 2014, Cumartesi

Okula uyum süreci

29 Ağustos 2014, Cuma

Haftasonu fikirleri

22 Ağustos 2014, Cuma

Çocuklarda 2 yaş sendromu

15 Ağustos 2014, Cuma

Dahilerin hastalığı; Disleksi

8 Ağustos 2014, Cuma

Gazze'de çocuk olmak

1 Ağustos 2014, Cuma

Hafta sonu fikirleri

25 Temmuz 2014, Cuma

Okul öncesi kritik dönem ve ikinci bir dil

22 Temmuz 2014, Salı

Okul öncesi eğitimin önemi

18 Temmuz 2014, Cuma