Takip Et

SON DAKİKA

Eda Demir
Okul Öncesi Eğitim Uzmanı

Duyarlı toplum, engelsiz yaşam

4 Aralık 2015, Cuma

     

Bilindiği üzere 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bu gün hakkında yazılanları ne kelimeler yeterli kılar ne de eylemler...
Her kurumun her kuruluşun daha da önemlisi her insanın duyarlı olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü hepimiz engelli olmaya adayız. 
Bir anne adayı birçok hayallerle bebeğini dünyaya getirir. Ve ailede engelli bir çocuğun doğumu aile üyelerinin yaşantılarını ve psikolojilerini olumsuz yönde etkiler. Doğum sırasında ya da sonrasında doğabilecek olağandışı durumlardan bahsetmezsek öncesinde alınabilecek önlemler olduğunu düşünüyorum. Toplumda eğitim düzeyini yükseltmek, akraba evliliklerine cezasal yaptırımlar getirmek, bebeğin anne karnındayken başlayıp doğum sürecinde izlenip, doğduktan sonra aşılarının takibi, ev kazaları ve ihmalkarlık gibi... Okuduğunuzda bu ve benzeri etmenlerin hayatları ne kadar zorlaştırdığını yaşayıp şahit olduklarımız da mutlaka vardır...

Ailede engelli çocuğun doğumu ile birlikte aile üyelerinin yaşantı ve psikolojileri olumsuz yönde değişir. Odak noktası çocuk olduğundan ebeveynin kendi duygu geçişlerini farketmesi oldukça zaman alır. Yetersizlik duygusu, koruma içgüdüsü, ''neden ben'' sorusu ile beynimiz o kadar yorulur ki en başta kabullenemediğimiz bu duygunun zamanla başa çıkma yollarını ararız. Ülkemizde engelli çocuğu olan ailelerin stres düzeyini inceleyen çalışmalar olmasına rağmen stresle baş etme yöntemleri henüz incelenmemiştir.
Engelli birey ve ailesi rehabilitasyon, iş, sağlık, ulaşım, toplumda kabul görme, özgüven vb... Birçok durumla baş etme yolları ararken toplum olarak hayatlarını zorlaştırdığımız gerçeği ile yüzleşmeliyiz. İnsan hakları evrensel beyannamesi olmak üzere birçok belge engelli sorunlarını başta bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır. Duyarlı bir toplum bizleri sadece mutlu eder.



Yazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda tuvalet eğitimine ne zaman ve nasıl başlamalıyız

5 Mart 2016, Cumartesi

Duyarlı toplum, engelsiz yaşam

4 Aralık 2015, Cuma

Erken çocukluk döneminde özgüven

8 Ağustos 2015, Cumartesi

Montessori metodu ile eğitime yaklaşım

1 Ağustos 2015, Cumartesi

Okul öncesi dönemde çizgi film

28 Temmuz 2015, Salı

Okul öncesi dönemde oyun

6 Eylül 2014, Cumartesi

Okula uyum süreci

29 Ağustos 2014, Cuma

Haftasonu fikirleri

22 Ağustos 2014, Cuma

Çocuklarda 2 yaş sendromu

15 Ağustos 2014, Cuma

Dahilerin hastalığı; Disleksi

8 Ağustos 2014, Cuma

Gazze'de çocuk olmak

1 Ağustos 2014, Cuma

Hafta sonu fikirleri

25 Temmuz 2014, Cuma

Okul öncesi kritik dönem ve ikinci bir dil

22 Temmuz 2014, Salı

Okul öncesi eğitimin önemi

18 Temmuz 2014, Cuma