Takip Et

/>

SON DAKİKA

Engelli kardeşlere SGK darbesi

24 Ekim 2016, Pazartesi 14:44

     


Karacasu’nun Tepecik Mahallesi’nde küçük yaşta öksüz ve yetim kalan 8 kardeşten bedensel engelli olan 4'ü, herhangi bir gelirleri olmadan ve devlet desteğinden yoksun olarak yaşamaya çalışırken kardeşlere bir darbe de SGK vurdu. Üniversitenin 34 yaşındaki Binnur Karagedik için verdiği ''Yüzde 86 engellidir'' raporuna rağmen, ''Doktor, 'maaş bağlanabilir' şerhi düşmemiş'' diyerek maaş bağlamayan SGK, Binnur Karagedik'in daha önce engelli maaşı bağladığı iki kardeşine de ödemeyi durdurdu. İki kardeşin engelli maaşının kesilmesine, babalarından miras kalan verimsiz bir tarlanın neden olduğu bildirildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

22 YIL ÖNCE ANNELERİNİ 12 YIL ÖNCE DE BABALARINI KAYBETTİLER

Karagedik kardeşlerin dramı geçirdikleri ateşli hastalıklarla başladı. Gülten -Arif Karagedik çiftinin 3’ü erkek 8 çocuğu, sağlıklı bir şekilde dünyaya geldikleri halde kardeşlerden 4’ü, 15-16 yaşlarına geldiklerinde geçirdikleri rahatsızlık sonucu bedensel engelli konumuna düştü. Her birine beyin küçülmesi tanısı konulan talihsiz çocuklar, küçük yaşta, önce 52 yaşındaki annelerini, ardından da babalarını kanserden kaybettiler. Engelli kardeşlere en büyük ağabeyleri Selami sahip çıktı. Engelli olmayan en büyük abla Sevim ile ortanca kardeş Gülfidan Karagedik, evlenerek yuvadan ayrılınca engelli kardeşlere bakmak, evin en küçüğü ve sağlıklı olan 29 yaşındaki Dilek ile Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden yüzde 86 oranında bedensel engelli raporu verilen Binnur Karagedik’e (34) düştü.

EVİN DİREĞİ EN KÜÇÜKLERİ DE EVLENİP YUVADAN UÇACAK

Engelli olan Binnur ile evin en küçüğü Dilek kardeşler, diğer kardeşlerinin her türlü ihtiyacını karşılayarak onlara hem annelik hem babalık yaptı. Ancak Kendisini kardeşlerine adayan Dilek de İzmir’den bir gençle nişanlandı. Evlenip Karacasu'dan ayrılınca engelli kardeşlerine bakacak kimsenin kalmayacağını belirten Dilek, “Abim hayvanları ve bağ bahçe işleri ile uğraşıyor. Yengen bel fıtığından ameliyat oldu. Ben de ayrılıp gidince kardeşlerime bakacak kimse kalmıyor. Engelli olan abim Ayhan (45) sürekli yatağa mahkum. Altına bez bağlıyoruz. Kendi başlarına hayatlarını idame ettirmeleri imkansız. Gülkadın ve Sezai, daha önce 3 ayda bir maaş alıyordu. Bir yıldır maaşları kesildi. Binnur ablama ise bu yaşına kadar aylık bağlanmadı. Kendi imkanlarımız ile bugüne kadar idare ettik. Ama bundan sonra ne olur bilemiyorum. Devlet ve büyüklerimiz, yanımızda değil'' dedi.

İKİ KURUM ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK YÜZÜNDEN MAAŞ ALAMADI

Engelli olmasına rağmen kardeşlerine bakan 34 yaşındaki Binnur Karagedik, devletten engelli aylığı alabilmek için Devlet Hastanesi’ne gittiğini, hastanenin tanı konması için kendisini üniversite hastanesine sevk ettiğini söyledi. ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kendisine yüzde 86 engelli raporu verilmesine rağmen, SGK’nın bu raporu kabul etmeyip maaş bağlamadığını söyleyen Binnur, “Üniversite hastanesi doktoru tarafından rapora, '2022 Sayılı Kanun çerçevesinde maaş alabilir' ifadesi yazılmadığını bahane eden SGK maaş ödemiyor. Doktor ise kendisinin böyle bir yetkisinin olmadığını, yaptığının doğru olduğunu söylüyor. Bu engelli halimle 4 defa başvuruda bulundum. Her seferinde kapılar yüzüme kapandı. İlgilenen olmadı. Artık ümidimi kaybettiğim için uğraşmıyorum, eve kapandım” diye konuştu. Engelli iki erkek kardeşi bulunan Binnur, evde tek engelli olmayan en küçük kardeşi Dilek ile birlikte erkek kardeşlerinin tıraş, vücut bakımı, yemek ve ev işleri ile ilgilenmek zorunda kaldıklarını söyledi. Engelli aracı da bulunmayan Binnur, kardeşleriyle ilgilenmek için kendisini eve kapatıp hiç sokağa çıkmadığını belirterek, “İçimden sokağa çıkmak gelmiyor. Hayatımı kardeşlerimle evde geçiriyorum” dedi.

Bu hafta nişanlanan Dilek ise evlenip gittiğinde evde engelli kardeşlerine bakacak sağlıklı kimse kalmayacağını, gözü arkada kalarak İzmir'e gelin gideceğini söyledi.

Engelli kardeşlerine bakan Dilek Karagedik, iki kardeşi için kendisinin devletten 1800 lira bakım aylığı aldığını, evlenip gittiğinde bu para da kesilince eve giren başka bir maaş olmadığı için kardeşlerine aylık bağlanması gerektiğini söyledi. Karagedik, 'devletin, Aydın'daki, Karasu'daki yetkililerin kardeşlerine sahip çıkmasını istedi. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler