Takip Et

SON DAKİKA

Prof. Dr. Ömer Faruk ŞENDUR
[email protected]

PRP tedavisi nedir? Ne değildir?

6 Ağustos 2015, Perşembe

     

Son birkaç yıldır sağlık alanında yaygın olarak adını duymaya başladık…

PRP tedavisi…

Dizin mi ağrıdı? PRP

Menisküslerinde hasar mı oldu? PRP

Saçın mı seyreldi? PRP

Yüzünde kırışıklık mı arttı? PRP

Her derde deva, herkese ve her şeye iyi geliyor algısı var…

Ancak bu uygulama yanlış ellerde uygulanır, ciddi bir ön inceleme yapılmadan gerekli gereksiz uygulanırsa yarardan çok zarar verir. Yani kaş yapalım derken göz çıkarılır.

Kan ile tedavi aslında çok eski yıllardan beri bilinen bir yöntem. Eski hekimler tarafından ampirik (Gözleme dayalı) bir şekilde damarından aldıkları kanı yine kişinin kendi kası içine uygulayarak bağışıklık sistemi uyarılmaya çalışılırdı. Böylece öz savunma güçlendirilerek hastalık yenilmeye çalışılırdı.

PRP; "Platelet Rich Plasma" platelet (trombosit) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulamasının kısaltılmış adı… Hastadan alınan bir miktar kanın santifrujdan geçirilerek elde edilen özel bazı kan hücrelerinin (Trombosit) yine aynı kişinin yıprandığı düşünülen dokularına (Deri, saç, tendon, eklem ve eklem çevresi vb) destek olma amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. PRP uygulamasında trombosit adı verilen bu kan hücreleri ve içlerinde yer alan büyüme faktörlerinin hedef dokularda yenilenme faaliyetini başlatarak iyileşme sürecine katkı yaptıkları ifade edilmektedir. Çeşitli haber ve yazılarda kök hücre gibi lanse edilmekle birlikte PRP tek başına kök hücre uygulaması değildir. Ancak uygulandığı dokuda lokal kök hücre aktivasyonunu tetikleyerek doku iyileşme sürecini hızlandırdığı ileri sürülmektedir.

Doğru ellerde yapıldığı ve doğru amaçlarla kullanıldığında riski ve yan etkisi olmayan bir uygulamadır. Ancak yazının başında da ifade ettiğim gibi ehil olmayan ellerde yarardan çok zarara neden olur. Bu bağlamda PRP’nin bir medikal uygulama olduğu unutulmamalı ve sadece doktorlar tarafından uygulanması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.

Sağlık ve huzur dileklerimle… 



Yazarın Tüm Yazıları

Zeytin hasadı; bereketli olsun.. omuz ağrıları; geçmiş olsun

20 Ekim 2015, Salı

PRP tedavisi nedir? Ne değildir?

6 Ağustos 2015, Perşembe

Sanus Per Aquam (SPA) Sudan gelen sağlık

7 Ağustos 2014, Perşembe

Diz ağrısı deyince

24 Temmuz 2014, Perşembe

Kas Romatizması

11 Temmuz 2014, Cuma

30 dakika

2 Temmuz 2014, Çarşamba