Takip Et

/>

SON DAKİKA

Aydın ekonomisine çiçek gibi katkı

1 Mayıs 2024, Çarşamba 15:10
Son güncelleme: 1 Mayıs 2024, Çarşamba 15:16

     


Aydın’ın Çine İlçesi’nde ürettikleri çiçeklerle ülke ekonomisine katkı sağlayan üreticiler, çeşitli il ve ilçelere satış yaptıklarını belirtti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Çine’de Çarşamba günü Kapalı Pazaryeri ile çevre sokaklarında kurulan çiçek pazarında, Mutaflar Mahallesi halkı yetiştirdikleri çiçekleri toptan olarak satarak aile ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Çineli kadınlar üretmeye ve ürettikleri ile aile ekonomisine katlı sağlamayı sürdürüyor. Mutafalar Mahallesi’nde oturan ve bahçelerinde ve seralarında çiçek yetiştirerek Türkiye’nin birçok yerine satış yapan kadınlar, aynı zamanda Çarşamba günü kurulan çiçek pazarında da ürünlerini satıyor. Begonvil, ortanca, küpeli, gül gibi bir çok çeşit çiçeğin üretilip satıldığı pazarda çiçekler rengarenk görüntüleri ile alıcıları cezbediyor.

“EVDEN DE SATIŞ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Mutaflarda yaşayan ve çiçek satarak aile ekonomisine katkı sağladığını ifade eden Ayşe Dilek, yetiştirilmesi en zor olan çiçeğin begonvil olduğunu söyledi. Dilek, “Çine Mutaflar Mahallesi’nde oturuyoruz. Mevsimine göre ekim kasım aylarında çiçekleri budak yapıyoruz, sonrasında büyük saksılara taşıyoruz çiçeklerimizi. Kendimiz üretiyoruz, gübresini alıyoruz, Mart ayında da çiçeklerimiz satışa çıkıyor. Küpeli, kelebek, ortanca, canan bu tür çiçeklerimiz mevcut, fidan türlerimizi de var. Çarşamba günü Çine’de kapalı pazar yerinin yanında toptan çiçek pazarı kuruluyor, çiçeklerimizi burada satıyoruz. Toplu çiçek almak isteyenler bugün gelip bizden buradan çiçekleri alırlar, köyde evimizde yetiştirdiğimiz yerde de veriyoruz çiçeklerimizi. Satışı evden de gerçekleştiriyoruz, bazen çarşıda da yapıyoruz. Bu iş sayesinde ailemize gelir kapısı oluyoruz aile ekonomisine katkı sağlıyoruz. Yetiştirilmesi en zor çiçek begonvildir çok zor tutar, onu yetiştirirken daha zorlanıyoruz. Herkes üretemediği için üretimi az olan bir çiçek. Begonvil yapmanın bir zamanı var budak yapma zamanı, o zamanı geçirdiğiniz de tutmuyor ama zamana denk getirirsiniz üretilir. Ben kendimi şahsen begonvil üretiyorum ama çok dikiyorum az tutuyor. En zor onu üretmek, en kolay kelebek, küpeli, ortanca ve canan çiçeklerini üretmek” dedi.

“YAKLAŞIK ON, ON BEŞ ÇEŞİT ÇİÇEK ÜRETİYORUZ”

Ürettikleri çiçekleri Muğla, Köyceğiz ve Aydın’ın ilçelerine sattıklarını ifade eden Aynur Çakın, “Çine Mutaflar Mahallesi’nde yaşıyorum. Ortanca, kelebek, küpeli, melisa, gül, canan bu tarz çiçeklerin üretimini yapıyoruz. Her çeşit çiçeğimiz var. Yaklaşık on, on beş çeşit çiçek üretiyoruz. Muaflar Mahallesi’nde seralarda bu çiçeklerimizi yetiştiriyoruz. Köyceğiz, Muğla Aydın gibi yerlere satıyoruz. Çarşamba günü Çine’de de kurulan çiçek pazarında gelen kişilere de satıyoruz. En çok ortanca satıyoruz öncelerden küpeli de çok satıyorduk ancak o sıcağa dayanıklı bir çiçek olmadığı için şu an çok satışı yok” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler