Takip Et

SON DAKİKA

“Aydın’da çok daha başarılı olacağımızı düşünüyorum”

17 Şubat 2021, Çarşamba 10:13

     


Aydın Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doktor Taner Balbay, ”Pandemi sürecinde gelinen noktada Türkiye ortalamasına göre Aydın’ın başarı oranı iyi diye düşünüyorum. Biraz daha disiplinimizi kaybetmezsek vatandaşlarımızda biraz yardımcı olsa sağlık çalışanlarına, Aydın’da çok daha başarılı olacağımızı düşünüyorum” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doktor Taner Balbay, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Balbay, Aydın’da 85 bin kişinin aşılandığını belirterek, insanların aşılanma konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını söyledi.

“AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ OLARAK ÜYELERİMİZLE SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Aile Hekimleri Derneğinin etkin bir dernek olduğunu söyleyen Balbay, “Aile Hekimleri Derneği etkin bir dernek çünkü meslek derneği, burada herhangi bir siyasi görüş ya da sendika şeklinde değil mesleki bir dernek olduğu için katılımcı oranımız yüzde 90’ların üzerinde. Örgütlenme olarak yani dernek örgütlenme üye sayısı olarak Türkiye’de ilk üç arasındayız. Bütün üyelerimiz ve aile hekimi arkadaşlarımız sahip çıkmışlardır derneklerine. 361 Aile hekiminden çok azı üye olmamıştır. Biz kendimiz gün içinde sürekli tüm Aydın’da Didim’den, Karacasu’ya, Kuşadası’ndan Bozdoğan’a bütün aile hekimleriyle görüşüyoruz, haberleşiyoruz ve iletişim halindeyiz. Bu durumda çok büyük bir avantaj sağlıyor. Aile Hekimleri Derneği üyelerine karşılaşılan sorunları çözüme kavuşturmayı sağlıyor. Biz sahada en uç noktalarda çalıştığımız için yani aile hekimleri aileyle ilk temas edilen yerdedir. Hastayla bire bir temas eden, hastanın ilk dokunduğu sağlık çalışanıdır. Dolayısıyla en büyük problemlerle biz karşılaşmaktayız, bu problemlerle ilgili teknik, idari, sorumsal aşılamadaki problemler gibi sorunlar için anında görüşüp anında da çözmeye çalışıyoruz. Yani birincil basamak sağlık hizmetlerini kaliteli hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

“SAĞLIKLI BİR TOPLUM OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ“

Balbay, “Aile hekiminin birinci basmakta en önemli görevi, koruyucu sağlık hizmetleri sağlamaktır. Koruyucu sağlık hizmetleri toplumun sağlığını sağlamak özellikle bugünlerde son bir buçuk yıldır öğrendiğimiz bağışıklama, hastalıklardan korunma, aşılama en önemli görevlerimizden birisidir. Aile hekimlerini bir tür güçleri olan birileri olarak görüyorum, özellikle doğum başlamadan önce yani ilk gebelik tespitinden itibaren sağlığını korumaya başlıyoruz. Aile hekimi gebenin ve bebeğin sağlığını korumak için testlerini yapıp, aile sağlığı çalışanlarıyla beraber takibini gerçekleştiriyor. Aile sağlığı çalışanları bizim elimiz ayağımızdır, onların kıymetini daha iyi anlıyoruz bu dönemde. Doğum gerçekleştikten sonra da aşılamaya başlıyoruz, belli bir yaşa gelinceye kadar okul çağında aşılamalarını ve takiplerini yapıyoruz. Yetişkin hale geldiklerinde kız çocuklarında 15 yaşından itibaren 49 yaşına kadar kadın sağlığı açısından takibini sağlıyoruz, erkeklerde de belli bir yaşa kadar da takiplerini sağlıyoruz. Sağlıklı bir toplum oluşturmak için çalışıyoruz, asıl amacımız koruyucu hekimlik derken budur. Bulaşıcı hastalıklardan korumaya çalışıyoruz, bütün bunların yanında poliklinik hizmetleri de veriyoruz. Halkımızın ilk ve kolay ulaşabileceği yerler aile sağlığı merkezleridir, birçok yerde uzmana gitmesi gereken vatandaşlarımız aile hekimlerini kendilerine çok yakın hissettikleri ve sıcak buldukları için bize geliyorlar” diye konuştu.

“PANDEMİ BAŞLADIĞINDAN BERİ DURMADAN ÇALIŞIYORUZ”

Balbay, “Her türlü istatiksel çalışmalarımız var, her ay aylık çalışmalarımızla var, tabi sağlık istatistiklerinin tutulmasına da çok büyük bir katkımız var. Bence sağlık sisteminin sigortasıyız diyebilirim. Pandemi dönemi de çok iyi göstermiştir ki birinci basamağın kuvvetli olması toplumların sağlıklı olmasını sağlamıştır, Türkiye birinci basamakta çok güçlü ve birçok Avrupa ülkesine göre daha bir durumda. Sağlık ocağı sisteminden beri aşılama oranları, aşılama sistemini sağlık ocağı çalışanlarımız çok iyi bilmektedir. Hastanelerimizinde yükünü azaltıyoruz, hastaneler ile bizim misyonumuz çok farklı. Biz birinci basamağı ve halkın sağlığını korumaya çalışıyoruz, birinci amacımız tedavi edici hekimlik değil, hastanelerin amacı tedavi edici hekimlik. Maalesef birçok yönden de tedavi edici hekimliği de biz üstleniyoruz, yükümüz bu anlamda çok ağır bazen bununla ilgili serzenişlerde de bulunuyoruz. Pandeminin başladığı günden bu yana da durmadan çalışıyoruz” dedi.

“PANDEMİDE GELİNEN NOKTADA TÜRKİYE ORTALAMASINDA AYDIN’IN BAŞARI ORANI İYİ”

Aydın’daki pandemi sürecinin Türkiye’nin genelinden farklı olmadığını dile getiren Balbay,” Aydın’daki pandemi gelişimi de Türkiye’den farklı olmadı. Türkiye’de nasıl Kovid geliştiyse özellikle bir dönem çok yükseldi, ama biz baştan beri disiplinli olarak çalışıyoruz. Sağlık Müdürlüğü, Aile Hekimleri, Hastaneler ve Valilik koordineli halde devamlı görüşerek, toplantılar yaparak kendi aramızda planlamalar yapıyoruz. Bunda başarılı olduğumuzda başarısız olduğumuzda oldu. Bana göre gelinen noktada Türkiye ortalamasında Aydın’ın başarı oranı iyi diye düşünüyorum. Biraz daha disiplinimizi kaybetmezsek vatandaşlarımızda biraz yardımcı olsa sağlık çalışanlarına, Aydın’da çok daha başarılı olacağımızı düşünüyorum. Aydın’da toplam 85 bin kişi aşılandı, bunun bile çok iyi bir rakam olduğunu düşünüyorum. Vatandaşların aşıya katılımı da iyi. Vatandaşın en büyük problemlerinden biri sanırım aşı sırasının geldiğini ve nasıl randevu alacağını bilmemesidir. Ya biz anlatamıyoruz, ya da sağlık bakanlığının kamu spotlarıyla tam olarak anlaşılamıyor. Yaşlı nüfus aşıladığımız için aşı randevusunu nasıl alacağını bilmiyor vatandaş, en büyük problemlerden bir tanesi bu ve bizim bunca iş yoğunluğumuzun arasında dönüp aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarından yardım istiyorlar. İki şekilde aşı randevusu alınabiliyor, birincisi 182 sağlık bakanlığı hattını arayabiliyorsunuz, ikinci olarak ta ‘MHRS’ dediğimiz, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne girip oradan istediğiniz saat ve tarihte randevu alabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler